logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Comsat music - pasy na obrazie, brak dzwięku, grzeje się

Jacck 08 Wrz 2003 13:20 2187 7
REKLAMA
  • #1 319997
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Tuner ma ok. 4 lat, ostatnio pojawilo sie cos takiego ze po pewnycm czasie na tle normalnego obrazu w TV robia sie 4 poziome czarne pasy o nieregularnych ksztaltach a dzwiek staje sie bardzo zaszumiony i niezrozumialy. Te pasy na obrazie przypominaja efekt przewijania kasety wideo VHS na podgladzie.
    Ponadto trafo i radiator ze stabilizatorami silnie sie grzeja (prawdopodobnie przeciazenie na napieciu 5V). Przegrzewanie sie zasilacza nie ustepuje po odlaczeniu konwerterow od glowicy.
    Obraz i dzwiek sa poprawne jezeli zdejmie sie gorna czesc obudowy a tuner postawi sie w otwartym oknie - takie chlodzenie powoduje ze mozna normalnie ogladac programy.
    Z trafa wychodza 2 napiecia, odpowiednio 10,2V AC i 22V AC (napiecia mierzone pod obciazeniem)
    Za mostkami prostowniczymi napiecia te sa filtrowane na kondensatorach 3300uF i maja nastepujace wartosci: 10,6V DC i 26,6V DC.
    Dokladanie pojemnosci 2200uF do w/w kondensatorow nie powoduje zadnego wzrostu napiec DC (no moze pojedyncze mV) tak ze kondensatory sa raczej w porzadku.
    Na wejsciu stabilizatora 5V jest wspomniane 10,6V a na wyjsciu dokladnie 4.99V.
    Napiecie 12V jest chyba uzyskiwane z 26 V przy pomocy szeregowego rezystora o mocy 2W na ktorego drugim koncu jest 12,7 V - napiecie zasila m.in. glowice (BSU479LYIDS).

Czy ktos mial cos takiego ? Moze dysponuje ktos schematem ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 320021
    Jacck
    Poziom 26  
    Tylko tam nie ma przetwornicy - zwykle trafo 50Hz z 2 uzwojeniami.
    Ale dzieki, sprobuje wymienic i elektolit.
  • REKLAMA
  • #4 320190
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Ja mam podobny tuner i wymiane elek juz przerabialem niestety bez efektu ciekawe jest to że jak na pilocie właczy sie mute pasy prawie znikają bardzo prawdopodobnie moze to robic TDA 6170 SMD jak sprawdze to dam znać (scalak dość mocno sie grzeje)
  • #5 320251
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    ludzie, wpiszcie comsat w szukaj i znajdziecie dwa wątki, jeden osobiście zakładałem na drugi odpowiadałem i nie chce mi się co kilka dni pisać tego samego
    a)kondensatory
    b)diody
    c)sprawdzić euro, jak dział to głowica
    itd
  • REKLAMA
  • #6 583446
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Dzisiaj zabrałem sie za ten nieszczesny tuner i po ciezkich walkach okazało sie ze powodem był scalak ic500 cd4053 na dodatkowej płytce z eurozłączem (VCR SCART) Wiem że nie w każdym comsacie ta płytka z eurozłaczem istnieje spotkałem sie też ze jest montowana wraz z eepromem nad procesorem. Opisywany model to TEVION MS1992R poza nazwą niczym nie różni sie od comsata.
  • #7 587862
    Jacck
    Poziom 26  
    U mnie to byl jednak modulator - przez Euro wszystko szlo dobrze. Dałem klientowi kabelek euro i o ile wiem oglada tak do dzis.
  • #8 588912
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Ja miałem Diody mostek, dioda zenera itp...

Podsumowanie tematu

✨ Tuner Comsat, około 4-letni, po pewnym czasie pracy generuje na obrazie TV cztery poziome, nieregularne czarne pasy przypominające efekt przewijania VHS, a dźwięk staje się zaszumiony i niezrozumiały. Zasilacz (transformator i radiator ze stabilizatorami) silnie się przegrzewa, co nie ustępuje po odłączeniu konwerterów. Chłodzenie tunera przez zdjęcie obudowy poprawia obraz i dźwięk. Pomiar napięć wskazuje na 10,2V AC i 22V AC na transformatorze oraz 10,6V DC i 26,6V DC po filtracji. Dodanie kondensatora 2200uF nie zwiększa napięcia DC. W dyskusji sugerowano wymianę elektrolitów w przetwornicy przy stabilizatorze 5V, choć tuner ma transformator 50Hz bez przetwornicy. Wymiana elektrolitów nie przyniosła efektu. Podejrzewano scalak TDA 6170 SMD, który mocno się grzeje i wpływa na pojawianie się pasów, zwłaszcza gdy mute na pilocie zmniejsza ich widoczność. Inne sugestie to sprawdzenie kondensatorów, diod, mostków prostowniczych oraz eurozłącza (SCART). W jednym przypadku problemem okazał się scalak IC500 CD4053 na dodatkowej płytce z eurozłączem, model TEVION MS1992R jest podobny do Comsata. W innym przypadku usterka dotyczyła modulatora, a podłączenie sygnału przez eurozłącze rozwiązało problem. Wspomniano także o diodach, mostkach prostowniczych i diodzie Zenera jako elementach do sprawdzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA