logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się i błędy Windows XP na Microstar KT4AV-L, Athlon 2600xp, Radeon 9600

ravw 18 Sty 2007 22:41 1545 11
REKLAMA
  • #1 3459746
    ravw
    Poziom 11  
    Mojego ojca sprzet to
    plyta glowna: Microstar KT4AV-L
    procesor: amd athlon 2600xp
    pamiec: (nie wiem jaka firma) 512MB
    dysk: WD 80GB ATA
    karta graf: Ati Radeon 9600 AGP
    zasilacz: jakis noname wraz z obudowa
    naped: fdd, dvd-rw pioneer
    reszty parametrow nie pamietam.
    Komputer jest po gwarancji

Teraz problem
    Komputerek sobie smigal jakies 2.5 roku i ostatnio tzn od miesiaca cos zaczelo mu dolegac. Tzn zaczal sie wieszac na grach (wystepowal albo zwis - jakto bywa przy przegrzewaniu sie karty graf lub plyty glownej, lub restart). Pozniej zaczal miec problemy ze startem windowsow, az wkoncu windowsa xp sp2 nie daje sie podniesc zglasza blad jakiegos pliku services i zatrzymuje sie start komputera.
    Na kompie tym zainstalowalem jakis czas temu linux'a potrzebny byl do odzyskiwania danych(miedzyinnymi).
    Instalacja nowego windowsa od zera niestety konczy sie niepowodzeniem to znaczy po zaakceptowaniu licencji klawiszem F8 ukazuje sie niebieski ekran (w pozniejszym terminie napisze jaki blad teraz niestety nie pamietam poniewaz nie mieszkam z ojcem)
    Uruchomienie linux'a konczy sie powodzeniem aczkolwiek linux startuje 30 min! - i ogolnie taka tez jest szybkosc sprzetu czyli jakdyby kompowi brakowalo pary - po prostu chodzi przerazliwie wolno.
    Jak myslicie ktora czesc moze byc uszkodzona?
    ja mam przypuszczenia ze albo to jest zasilacz, albo plyta sie przegzala a wy?
  • REKLAMA
  • #2 3459839
    Kris-591
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Miałem podobny problem w podobnej konfiguracji i okazało się że " fachowiec" który składał sprzęt źle założył radiator na procka, tzn. nie całą powierzchnią był dociśnięty ,chodził1,5 roku a potem objawy podobne aż całkiem umarł.Po wyjęciu procka przegrzana była płytka od strony nóżek.
  • REKLAMA
  • #3 3460354
    zyzioo
    Poziom 14  
    Witam
    A więc tak sprawdź : Zasilacz i kondensatorki na płycie głownej oraz pamięci ram np darmowym memtestem

Pozdrawiam
  • #4 3467476
    ravw
    Poziom 11  
    darmowy memtest ten z linuxa po 4 godzinach pracy pokazuje ze wsio ok
    jeszcze tak mysle zasilacz moze.
  • REKLAMA
  • #5 3467560
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Ja bym radził sprawdzić dysk. U brata ostatnio pojawił sie bad block i dysk niemiłosiernie zwolnił... Transfery poniżej 1MB/s.
  • #6 3467614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3468392
    Kris-591
    Poziom 17  
    A przecież w narzędziach systemowych jest program do kontroli systemu i podzespołów wystarczy go otworzyć na zakładce:"urządzenia powodujące problemy"i coś na pewno znajdzie.
  • #8 3468572
    ravw
    Poziom 11  
    Nie mozna uruchomic ani jednego programu! - tak daleko to on juz sie nie zaladuje, pozostaja programy ktore uruchomia sie albo z plytki albo z fdd
  • #9 3468638
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Prawdopodobnie standard: niskiej jakości zasilacz uszkodził płytę główną. Proszę podać model zasilacza i obejrzeć elektrolity w przetwornicy procesora. Ewentualnie przegrzewa się procesor.
  • REKLAMA
  • #10 3469024
    Kris-591
    Poziom 17  
    A spróbuj uruchomić knopixa z płyty wtady okaże się czy to nie np.twardziel
  • #11 3497356
    ravw
    Poziom 11  
    linux z tegoz dysku startuje - wiec nie wiem poco knopix z plytki ?
    linux tez nic nie krzyczy o zadnych bledach w logach sa standardowe wpisy, i wszystko wyglada jakby bylo sprawne tylko ta szybkosc. Przesuniecie otwartego okna graniczy z cudem, nie wykluczam pamieci, nie wykluczam, dysku, nie wykluczam zadnej czesci w tym sprzecie i poradzilem ojcu aby zakupil sobie nowy komp, nioe mam dostepu do sprzetu drugiego zeby testowac teraz co jest nie tak.
    Ale dzieki za wszystkie wypowiedzi na ten temat,
    aha HDD zostalo sprawdone programem IBM HDD TEST - po kilku godzinach powiedzial ze jest ok
  • #12 3504140
    Kris-591
    Poziom 17  
    moim zdaniem procek

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną Microstar KT4AV-L, procesorem AMD Athlon 2600xp, 512MB RAM, dyskiem WD 80GB ATA oraz kartą graficzną ATI Radeon 9600 AGP przez około 2,5 roku działał poprawnie, jednak od miesiąca zaczął się zawieszać podczas gier i restartować. Następnie pojawiły się problemy z uruchomieniem systemu Windows XP SP2, który zgłaszał błąd pliku services i nie startował. Próba reinstalacji systemu kończyła się niebieskim ekranem. Test pamięci RAM programem memtest z Linuxa nie wykazał błędów, a test dysku IBM HDD TEST również nie wykazał uszkodzeń. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony lub niskiej jakości zasilacz, przegrzewanie się procesora lub karty graficznej, uszkodzone kondensatory na płycie głównej oraz błędy montażowe radiatora procesora. Zalecano sprawdzenie kondensatorów, zasilacza, temperatur podzespołów oraz ewentualne uszkodzenia płyty głównej. Ze względu na brak dostępu do innego sprzętu do testów oraz brak jednoznacznej diagnozy, zasugerowano zakup nowego komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA