logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przedwzmacniacz mikrofonowy do klaskania 5-7 kHz?

Schiso 19 Sty 2007 00:41 1522 10
REKLAMA
  • #1 3460115
    Schiso
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam
    Temat dość dziwny może ale ciekawy ;). Więc potrzebuje mikrofonowy przedwzmacniacz selektywny, tzn żeby zbierał tylko częstotliwość klaskania. Niewiem jaka to może być ale wydaje mi sie że w granicach ok 5-7 KHz, a żeby reszte tłumił poprostu. Bardzo bym był wdzięczny jak by ktoś profesjonalniej zmierzył to pasmo klaskania i podaj jakiś układ tego i drobnym wyjaśnieniem co i jak. Jestem początkującym elektronikiem i dopiero się ucze... ;]
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3461066
    matador123
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Zmartwię Cię - oklaski mają widmo częstotliwościowe bliskie szumowi białemu - czyli bardzo szerokie. Lepiej pomyśl o filtrze, który usuwa dźwięk "niechciany" z oklasków. Choć efekt na pewno będzie mizerny.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3461305
    Schiso
    Poziom 14  
    Nieno głównie chodzi nie o ogólne oklaski a o takie jedno wmiare mocne klaśnięcie. Poprostu potrzebne to kumplowi do wyłączania światła z głosu i ma małą czułość że zbiera jedynie z max 1m. i reaguje to na każdy dźwięk prawie. Więc jak nawet rozmawia z kimś w pobliżu tego to czasami ma fajny efekt migania światłą... ;] nie wspominając o włączeniu muzyki...
    Chodzi aby zwiększyć czułość tego mikrofonu i ograniczenia do takiego pasma aby nie reagował na każdy dźwięk a tylko klaśnięcie bądź uderzenie...
  • #4 3462225
    matador123
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Ahhh :- ) , no to spróbuj filtrów z układem różniczkującym RC. Nastrojonych raczej na niską częstotliwość - żeby dobrze przenosiły impulsy a tłumiły sygnały ciągłe z zakresu mowy na przykład.
  • #5 3463864
    Schiso
    Poziom 14  
    Yyyy... można nieco jaśniej? Poprostu wiesz ja to jestem zielony i dopiero się ucze. Owszem o filtrach RC coś tam niby wiem (szkoła...) ale różniczkujący to niemam pojęcia...
  • REKLAMA
  • #6 3463906
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    To lepiej niech nie kombinuje z filtrami, a tak zrobi układ, zeby zmieniał swój stan po dwóch klasnieciach, np w odstępie 1 sekundy.
  • #7 3464640
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Ja Ci zmierzę tylko jak ma to być stromy filtr to będzie kłopot ustalić bo sobie spróbuj poklaskać i zobaczysz a raczej usłyszysz co się dzieję zależy jak łapki przyłożysz. Ja juz mam całe czerwone.
  • #8 3468050
    Schiso
    Poziom 14  
    Hehe no domyśliłem się odrazu że tak będzie bo wiadomo jak to może być. A jak by zrobić żeby załączało powiedzmy przy dźwięku około 22Khz i zrobić mały "pilocik" że by nadawało ultradźięki 22Khz i wiadomo. Tylko właśnie trzeba by mieć jakiś głośniczek co by umiał przetworzyć 22Khz a chyba nie łatwo o takie coś bo już kumpel robił układzik (niewiem po co mu to ale mniejsza o to...) co nadaje mu tam około 40Khz ale ciężko było mu zdobyć taką pierdółke co by przetworzyło to na ultradźwięk. Wogóle to jest jakiś inny sposób niż sprawdzanie w wodzie czy jest nadawany taki dźwięk?
  • #9 3468475
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Z tymi ultradzwiekami to nie głupi pomysł, przydadzą się przetworniki piezo, takie jak w kartkach pocztowych z melodyjką. W pilocie warto zrobić tubę kierunkową, żeby dzwięk można było "kierunkować" a w odbiorniku wystarczy chyba prosty wzmacniacz operacyjny 741 z dużym wzmocnieniem i filtrem na wejściu.

Tylko uważajcie na nietoperze i komary, podobno gady też ostro ultradźwiękują... jak będzie taki przelatywał koło odbiornika to go normalnie oślepi :) a przy pilocie to im normalnie krew z uszu pocieknie...
  • REKLAMA
  • #10 3468923
    Schiso
    Poziom 14  
    Hehe no racja, ale spokojnie u kumpla w bloku niema nietoperzy (chyba) a i niema w akfarium wieloryba... :D
    To teraz musze dać mu znać co i jak i robimy.... ;]
  • #11 3479533
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Wzmacniacz z ARW o stałej czasowej rzędu kilku milisekund, i za nim detektor progowy z progiem zadziałania
    znacznie większym od poziomu z tego ARW - tylko sygnał, który będzie szybko narastał, da sygnał na detekcji.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy mikrofonowego przedwzmacniacza selektywnego, który reagowałby głównie na dźwięk klaśnięcia w zakresie około 5-7 kHz, tłumiąc inne dźwięki. Oklaski mają szerokie widmo częstotliwościowe zbliżone do szumu białego, co utrudnia selektywne filtrowanie. Proponowano zastosowanie filtrów różniczkujących RC, które przepuszczają impulsy o niskiej częstotliwości i tłumią sygnały ciągłe, np. mowę. Jednak dla początkującego elektronika takie rozwiązanie może być trudne do realizacji. Alternatywnie zasugerowano układ reagujący na dwa klaśnięcia w określonym czasie, co może uprościć detekcję. Wątek ultradźwięków (około 22 kHz) jako sygnału sterującego został również poruszony, z propozycją użycia przetworników piezoelektrycznych (np. z kart pocztowych z melodyjką) oraz wzmacniacza operacyjnego 741 z filtrem na wejściu. Wzmacniacz z automatyczną regulacją wzmocnienia (ARW) o stałej czasowej kilku milisekund oraz detektor progowy z wysokim progiem zadziałania może skutecznie wykrywać szybkie narastanie sygnału, typowe dla klaśnięć. Całość wymaga jednak precyzyjnego doboru elementów i uwzględnienia charakterystyki dźwięku klaśnięcia oraz otoczenia akustycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA