logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę skasować plików. Ukryte pliki. Konto gościa.

monjan5 19 Sty 2007 10:48 1442 8
REKLAMA
  • #1 3460646
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Jako gość na XP mam pliki ukryte [CV,LM itd] mogę z nich korzystać,ale nie mogę ich "odkryć" ani skasować.Czy jedynie administrator może to zrobić?Umieścić i ukryć pliki dało się,a odwrotnie - nie.Chcę je usunąć. pozdrawiam.mon
  • REKLAMA
  • #2 3460680
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    musisz być na prawach admina
  • #3 3460811
    korneliusz
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Hmm albo chodzi o prawa administratora, albo są używane w danym momencie przez jakiś inny proces, czy coś takiego...
  • REKLAMA
  • #4 3460944
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Zainstaluj sobie NC (Norton Commander) z poziomu dosu skasujesz każdy plik...
  • #5 3462197
    monjan5
    Poziom 21  
    Ale to nie jest mój komputer.To biblioteka publiczna z czytelnią komputerową. Nie potrzebuję hasła admina,tylko chcę skasować moje pliki. pozdrawiam.mon
  • REKLAMA
  • #6 3463176
    kloszi
    Poziom 21  
    Ocena: 88
    Jakiegoś linuxa (Ubuntu) nagraj na CD, odpal komputer z CD i będziesz mogl kasować wszystko :)
  • REKLAMA
  • #7 3463207
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    kloszi napisał:
    Jakiegoś linuxa (Ubuntu) nagraj na CD, odpal komputer z CD i będziesz mogl kasować wszystko :)

nie cuduj ,z ubuntami,przecież autor pisze że kożysta z komputera w bibliotece publicznej,a tam na pewno nie będzie odpalał niczego..
  • #9 3464292
    monjan5
    Poziom 21  
    Udało się.Takie to proste.Trzeba było odhaczyć we właściwościach ukryty i archiwalny.Ale dzięki za zainteresowanie,kilka porad zapamiętam mogą się przydać.zamykam. pozdrawiam.mon

Podsumowanie tematu

✨ Na komputerze z systemem Windows XP, na koncie gościa, pojawił się problem z usuwaniem ukrytych plików (np. CV, LM). Pliki te można było używać, ale nie można ich było odkryć ani skasować bez uprawnień administratora. Rozwiązaniem okazało się odznaczenie atrybutów "ukryty" i "archiwalny" we właściwościach plików, co umożliwiło ich usunięcie. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące konieczności posiadania praw administratora, użycia narzędzi takich jak Norton Commander uruchamiany z poziomu DOS, czy program Unlocker, a także propozycja uruchomienia systemu Linux (Ubuntu) z płyty CD w celu usunięcia plików. Jednak ze względu na środowisko publiczne (biblioteka) nie było możliwe korzystanie z tych metod. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez zmianę atrybutów plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA