logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dymiarka mi wariuje! Bezpiecznik termiczny wymieniony.

michal131 19 Sty 2007 20:26 2124 1
REKLAMA
  • #1 3462695
    michal131
    Poziom 10  
    Witam!!
    mam problem z dymiarką... dość dziwny i nietypowy...
    proszę o pomoc!!!
    pożyczyłem ją znajomemu.. jak mi ja oddał nie działała, coś było w niej kombinowane(piec jest sklejony taśmą)
    posprawdzałem części i doszedłem - poszedł bezpiecznik termiczny ( 240° C, 10A, 250V) wymieniłem go na taki sam tyle ze temp. 227°C. Wszystko działa ale nie tak jak powinno.
    Dymiarka się nagrzewa kiedy odpalam pompka pracuje ( pompuje płyn bo sprawdzałem) i wylatuje dym wszystko ok, temp. spada.. pomka się wylacza, nagrzewa się ponownie znowu można wyrzucić dym.. wszystko pracuje jak powinno ale dymu leci mniej.. po pewnym czasie zmienia się jego zapach. Aż dusi.. i dymu wylatuje już bardzo mało. pomimo, że pompka pracuje...
    daje zdjęcia jak to wszystko wygląda...

pytanie jest jeszcze jedno:
    Czy bezpiecznik termiczny służy do rozłączania grzałki czy on tam jest tylko jako zabezpieczenie?? I czy powinien być wsunięty w piec tak jak jest na zdjęciu (na izolacje)(A) czy tez pod izolacje pieca?
    i czy ma znaczenie ułożenie tej miedzianej rurki jakos??
    Wężyk od pompki zawsze był tak zgięty... próbowałem też na wyprostowanym ale efekt taki sam:(

proszę o pomoc!!!

• REKLAMA
  • #2 3467960
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Po pierwsze usuń tą taśme z tego pieca... bo Ci się to może zapalić. (Jak już chcesz to czymś owinąć aby się nie rozwalało, to teflonem).

Bezpiecznik termiczny powinien przylegać raczej bezpośrednio do pieca. Poza tym dałeś zamałą jego wartość (piec przy normalnej pracy powinien mieć 220-230stopni (więc jest możliwość że bezpiecznik znowu padnie i wyłączy piec).

Jeśli tak jak piszesz dym "dusi" to prawdopodobnie płyn się przegrzewa, (sprawdź termostat, a najlepiej podmień na inny). Dziwna sprawa jest z tym że mówisz że dymu wylatuje mniej... Może jest piec przytkany.

Narazie sprawdź termostat i usuń tą taśme. A jeśli to nic nie da to poszukaj na forum oczyszczeniu pieca w wytwornicy (było wiele razy poruszane, więc nei ma sensu opisywać ponownie)

Pozdrawiam, motykami.
REKLAMA