logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać sensory do harfy laserowej z przełącznikami monostabilnymi?

kickers89 19 Sty 2007 23:25 1152 5
REKLAMA
  • #1 3463514
    kickers89
    Poziom 11  
    Witam!
    Jestem wielkim fanem Jeana Michela Jarre'a. Słynie on z gry na przedziwnym sterowniku midi - harfie laserowej. Idąc w ślady kompozytora sam próbuję ją stworzyć. Układ optyczny jest już wykonany (jest on oparty na skanerze laserowym). Problem mi sprawia wykonanie sensorów, które miałyby działać w oparciu o przełączniki monostabilne. Jak je wykonać?
    Chodzi mi o to, że gdy wiązka świeci w sensor to obwód jest otwarty, a gdy zostaje przerwana ręką to obwód się zamyka.
    Z góry dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3463550
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    Tak mi się wydaję że promienie świetlne nie padają na żaden sensor, tylko świecą w niebo. Napisz dokładnie jak to zrobiłeś.
  • REKLAMA
  • #3 3463578
    kickers89
    Poziom 11  
    Dar.El napisał:
    Witam
    Tak mi się wydaję że promienie świetlne nie padają na żaden sensor, tylko świecą w niebo. Napisz dokładnie jak to zrobiłeś.

Harfa jest podobna do projektu Andrewa Kilpatricka:

http://www.andrewkilpatrick.org/mind/laserharp/

A tutaj widać ramę z sensorami:

http://www.andrewkilpatrick.org/mind/laserharp/frame_normal_view.gif

Ta harfa różni się nieco od harfy JMJ.
    pozdro

Aha struny lasera na powyższym projekcie są podzielone plexiglasami. Ja zastąpiłem to laserem modulowanym oraz silnikiem z lustrem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3463660
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Zastosuj foto diody w kierunku zaporowym, jak świeci na nią światło to przez diodę płynie mały prąd, a jak zasłonisz światło to przestaje. Jest tylko jeden problem, fotodiody działają też na jakiekolwiek inne światło, więc potrzebny jest układ optyczny, który nie pozwala dostać się do fotodiody z innych kierunków. Ja bym zrobił taką samą harfę jak ma JMJ, trzeba tylko zmodulować każdą wiązkę światła inną częstotliwością, która byłaby wyłapywana przez detektory. Niestety, taki system ma też wadę, wiązki laserowe muszą mieć dużo miejsca aby nie mogły po odbiciu oświetlić detektora, najlepiej jakby świeciły w kosmos.
  • #6 4192065
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Dar.El napisał:
    Witam

Nie świecą w niebo tylko u góry nad sceną są układy optyczne przez gdzie są sensory a część światła jest odbijana pod kątem i dopiero świeci w niebo. (przyjrzyj się koncertowi w spodku katowickim lub w Moskwie).

Dodano po 4 [minuty]:

Dar.El napisał:
    Zastosuj foto diody w kierunku zaporowym, jak świeci na nią światło to przez diodę płynie mały prąd, a jak zasłonisz światło to przestaje. Jest tylko jeden problem, fotodiody działają też na jakiekolwiek inne światło, więc potrzebny jest układ optyczny, który nie pozwala dostać się do fotodiody z innych kierunków. Ja bym zrobił taką samą harfę jak ma JMJ, trzeba tylko zmodulować każdą wiązkę światła inną częstotliwością, która byłaby wyłapywana przez detektory. Niestety, taki system ma też wadę, wiązki laserowe muszą mieć dużo miejsca aby nie mogły po odbiciu oświetlić detektora, najlepiej jakby świeciły w kosmos.

A nie prościej umieścić optykę (fotodiody) głębiej w jakiś rurkach o niewielkiej średnicy, tak by inne światło, które by tam docierało było znikome? Z resztą do każdej fotodiody można by zrobić prosty układzik na dosłownie kilku tanich elementach, które działały by jak wyłączniki zmierzchowe. Można by wtedy ustawić za pomocą rezystorów odpowiednią czułość takiego fotoelementu.
REKLAMA