logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MINOLTA EP 1054 - ciemny pasek na kopii po wymianie diod i czyszczeniu optyki

Grasser 20 Sty 2007 11:27 2242 13
REKLAMA
  • #1 3464548
    Grasser
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam
    Przy przyciemnieniu na kopii pojawia się ciemna kreska - dołączyłem fotkę kopii.
    Maszyna ma 450 tys kopii, od ostatniej wymiany developera i bębna - 9 tys. Już czas wymienić, ale do niedawna ładnie kopiowała.
    Podmieniłem z innej maszyny linijkę z "diodami kasującymi" i było oki, ale po tygodniu znowu się pojawiło. Ponowna wymiana nie dała efektu :-) Przelutowanie diody z innego miejsca na linijce też nie.
    Optyka wyczyszczona, unit też, tonerem chyba nie sypie (nie zauważyłem). Podmieniłem też elektrody z innej maszyny - bez efektu. Co jest przyczyną i jak usunąć ten efekt ?

Pozdr. Grasser.
    Załączniki:
    • MINOLTA EP 1054 - ciemny pasek na kopii po wymianie diod i czyszczeniu optyki kopia.jpg (86.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3464901
    marcin4
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    może po prostu liswa czyszcząca puściła! spróbuj ją suchą szmatką przeczyścić i jak kilka kopi będzie ok
    to ja stawiam na listwe!

zatrzymaj jeszcze przed piecem i sprawdż czy pasek jest! może to teflon rzuca coś takiego??
  • REKLAMA
  • #3 3464932
    habelj
    Poziom 16  
    Z pewnością nie jest to listwa. Wygląda to troche jakbyś miał brudne jedno z luster. Ewentualnie sprawdz, czy na wywoływaczce nie zaplątał sie jakiś śmieć. Może zobacz czy na teflonie nie nazbierał sie nagar z toneru, dość często zbiera sie "pierścionek" pod zabezpieczeniem termicznym. Sprawdz czy sypie ci sie gdzieś toner. Z pewnością rozpocznij od wyczyszczenia optyki, reflektora odblaskowego, sprawdź czy nic nie spadło do lampy expo.
  • #4 3465269
    Grasser
    Poziom 14  
    Listwa nie przepuszcza. Kartkę zatrzymałem - pasek jest na bębnie, czyli nie utrwalanie. Unit wyczyściłem - tonerem nie sypie w tym miejscu.
    Też podejrzewałem optykę - czyściłem 2 razy, ale ten objaw ewidentnie wygląda mi na jakiegoś paprocha.
    Czy trop z linijka diód kasujących mogę wykluczyć?

Pozdr. Grasser.
  • #5 3465489
    habelj
    Poziom 16  
    Raczej tak. Zobacz na brzeg kartki, masz czysty pasek wiec linijka spełnia swoje zadanie, robi ramkę. Sprawdź czy na torze optcznym nie ma żadnego śmiecia, kawałka przewodu, lustra to nie wszystko. Wystarczy że coś stoi na torze optyki. zobacz czy na drucie dolnej elektrody nie ma czegoś w tym miejscu. Może coś dotyka bębna? ostatecznie podmień bęben, może to jego wina, ale w to szczeże wątpie

Dodano po 2 [minuty]:

Jak możesz to wrzuć skan kopi ale z jakimś tekstem i obrazem
  • REKLAMA
  • #6 3465739
    Grasser
    Poziom 14  
    Bęben podmieniłem chwilowo na inny, stary (bo na tym pojawiły się 2 kropki - uszkodzenie) - smuga pozostała.

Pozdr. Grasser.

Zeskanowaną kopię dam w poniedziałek wieczorem - bo wtedy będę przy tej maszynie.
    Skad można wziąć typowe szablony do kserowania do testów kserokopiarek? Szukałem w necie, ale jakoś bezskutecznie.
  • #7 3466974
    KRZYBA

Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Ja obstawiam optyke lub jakiś paproch na wałku magnetycznym wywoływaczki. Sprawdź jak wyglądają kopie na powiększeniu i pomniejszeniu a testy możesz dostać: www.arbiko.pl. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    BIUROTON
    Sarbiewo 38, Zwierzyn, 66-500
  • #8 3468291
    matt26
    Poziom 15  
    dokładnie tak jak kolega KRZYBA, zoom w górę i w dół, jeśli to optyka pasek przesunie się w jedną bądź drugą stronę.
  • #9 3468577
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Najpewniej coś z optyką . Wygląda jakby kawałek "ciała obcego" :-) stał na drodze światła . Byćmoże przy czyszczeniu coś się dostało najpewniej w okolice soczewki. Kopia na zoom-ie dużo by powiedziała.

C.
  • REKLAMA
  • #10 3478317
    Grasser
    Poziom 14  
    Tak jak obiecałem - zamieszczam skany kopii - 100% i powiększony 141 %.
    Problem rozwiązany - podstawiłem inny bęben i jest oki - przynajmniej narazie. Natomiast po włożeniu tego felernego bębna do innej maszyny też na kopiach wychodzi ten pasek. Faktem jest że bęben ma ponad 60 tys kopii, ale takiego zjawiska jeszcze nie widziałem. Za to kserokopiarka ma optykę wyczyszczoną na błysk :D
    Pytanie zasadnicze - Co spowodowało takie zjawisko ?
    I czy mogę tą maszynę 1054 zasypać developerem MT-102 (dedykowanym do 1052) a nie według zalecenia MT-104?

Pozdr. Grasser
    Załączniki:
    • MINOLTA EP 1054 - ciemny pasek na kopii po wymianie diod i czyszczeniu optyki 01.jpg (104.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MINOLTA EP 1054 - ciemny pasek na kopii po wymianie diod i czyszczeniu optyki 2.jpg (109.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MINOLTA EP 1054 - ciemny pasek na kopii po wymianie diod i czyszczeniu optyki 4.jpg (99.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3479049
    Damian_1
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    witam a czy sprawdzałeś grzebień elektrody ładującej bęben? sprawdź czy nie ma pokaleczonych ząbków to tak na wypadek gdyby problem się powtórzył pozdrawiam
  • #12 3479347
    KRZYBA

Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sprawdź elektrode ładującą a w szczegulności siatkę elektrody , najlepiej ją wymienić. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    BIUROTON
    Sarbiewo 38, Zwierzyn, 66-500
  • #13 3479587
    Grasser
    Poziom 14  
    Grzebień oki, ma widoczne minimalne ślady prostowania - ale to nie dość że tak małe że ledwo widoczne, to jeszcze w innym miejscu. Siatka też czysta. Tym bardziej że podmieniałem elektrody z innej maszyny i efekt był taki sam. Sam w cuda za bardzo nie wierzę :-) coś musiałem przegapić.
    A co powiecie odnośnie tego developera MT-102 który jest dedykowany do 1052 a chciałbym nim zasypać maszynę 1054 ? Podobno to nie ma znaczenia ?

Pozdr. Grasser.
  • #14 3479899
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Dewelopery są takie same i nawet od EP-6000 pasuje :-) Toner też :-) A co do paska ... ciekawostka. Przeważnie paski wyłaziły na brzegach a tu prosze... A bęben oryginalny był czy alternatywny ?

C.

Podsumowanie tematu

✨ W kserokopiarce Minolta EP 1054 pojawił się ciemny pasek na kopii przy przyciemnieniu, mimo wymiany diod kasujących i czyszczenia optyki. Problem nie ustępował po podmianie linijki diod, lutowaniu diod, czyszczeniu optyki, unitu oraz wymianie elektrod. Pasek widoczny był na bębnie, co wykluczało problem z utrwalaniem. Po podmianie bębna na inny, starszy model smuga pozostała, natomiast po zastosowaniu innego bębna problem zniknął. Sugerowano sprawdzenie optyki, obecności ciał obcych na torze optycznym, wałku magnetycznym wywoływaczki oraz stanu elektrod ładujących bęben. Zalecano także testowanie kopii przy różnych powiększeniach, aby potwierdzić przesunięcie paska, co wskazywałoby na problem optyczny. W końcu problem okazał się związany z uszkodzonym bębnem, mimo że miał on około 60 tys. kopii. Dyskutowano również o kompatybilności developerów MT-102 (dedykowany do EP 1052) i MT-104 (dla EP 1054), gdzie stwierdzono, że dewelopery i tonery są kompatybilne między tymi modelami oraz z EP-6000.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA