logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić mechanikę w magnetowidzie Philips VR842?

chief 09 Wrz 2003 11:11 1614 8
REKLAMA
  • #1 320709
    chief
    Poziom 22  
    Ocena: 40
    Problem polega na tym, że mechanika jest przestawiona brak jest reakcji. Klient twierdzi że był wymieniany lub czyszczony przełącznik rodzaju pracy i ustawiana mechanika. Jednak nie mogę ustawić poprawnie mechaniki. Jak ustawię że pobiera kasetę i uruchamia się play to znów jest problem później z wyłożeniem kasety i z przewijaniem. Na pewno było kombinowane z mechaniką. Może ktoś z kolegów posiada schemat mechaniki to tego videa byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam chief
  • REKLAMA
  • #2 320771
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    To jest mechanika stosowana w PANASONIC-ach typu NV-G... czyli troszkę starsza od popularnego NV-J35 ale można korzystać z jej ustawień. Opis (GGII) jest w dziale SCHEMATY VCR w temacie MECHANIZMY.
  • REKLAMA
  • #3 321305
    chief
    Poziom 22  
    Dzięki oldboy, udało mi się w końcu ustawić tak jak trzeba i na razie jest ok.

chief
  • #4 327475
    chief
    Poziom 22  
    Znów powstał następujący problem, mechanika działa lecz coś wariuje przełącznik funkcji, video cały czas wkłada i wykłada kasetę, jak mu zapakuje kasetę to ją weźmie i uruchomi funkcę play wszystko działa tak jak trzeba do pewnego momentu, za każdym razem innego, wtedy gaśnie wyświetlacz i cisza, trzeba wyłączać z zasilania i włączać ponownie żeby zadziałały funkcje. Może ktoś miał podobny problem.

chief
  • #5 327491
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Kol " chief " to nie wariuje przełącznik funkcji po prostu żle złożyłeś mechanizm.Jeżeli nie złożysz jej poprawnie (patrz post "oldboy'a ) to wierz mi uszkodzisz mechanikę i dalsza reanimacja nie będzie miała sensu - koszty!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #6 327946
    chief
    Poziom 22  
    Mechanike złożyłem zgodnie z ustawieniami podanymi w opisie i po uruchomieniu działała ok, później zaczęły się problemy z wciąganiem kasety a teraz już tylko cały czas pobiera i wyjmuje kasetę.
  • #7 327988
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Być może powodem jest światło, które pada na czujniki.Załóż górną obudowę i spróbuj jeszcze raz.
  • #8 328084
    Zdzisław
    Poziom 13  
    Jeśli jest to problem tylko z ładowaniem i wyrzucaniem kasety to może być zabrudzony switch z boku windy.Mozna spokojnie zdemontować i wyczyścić
  • REKLAMA
  • #9 328365
    chief
    Poziom 22  
    Mechanikę przed złożeniem wyczyściłem także raczej problem zabrudzonych switchy odpada, tym bardziej że jeżeli już vcr przyjmie kasetę to uruchamia funkcję play do pewnego momentu. Próbowałem zmieniać ustawienia przełącznika funkcji lecz jak bym go nie ustawił to za każdym razem video wkłada i wykłada kasetę choć jej nie ma. Spróbuję zmienić przełącznik może on jest uszkodzony tym bardziej że przez kilka dni działało ok.

chief

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ustawienia mechaniki w magnetowidzie Philips VR842, gdzie mechanizm nie reaguje prawidłowo na polecenia. Po wymianie lub czyszczeniu przełącznika rodzaju pracy i próbach ustawienia mechaniki, pojawiają się problemy z pobieraniem, uruchamianiem funkcji play, wyłożeniem kasety oraz przewijaniem. Mechanika jest podobna do stosowanej w starszych modelach Panasonic NV-G i NV-J35, co sugeruje możliwość korzystania z ich schematów. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowego złożenia mechanizmu, co grozi uszkodzeniem, lub zanieczyszczenia lub uszkodzenia przełącznika funkcji bądź switcha windy. Zalecane jest sprawdzenie poprawności montażu, czyszczenie elementów mechanicznych oraz kontrola działania czujników i przełączników, zwłaszcza w kontekście światła padającego na czujniki. Pomocne mogą być schematy mechanizmu dostępne w dziale SCHEMATY VCR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA