logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows i Linux instalacja na osobnych dyskach - jest sens?

zbyniuś 20 Sty 2007 20:18 2464 16
REKLAMA
  • #1 3466855
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 418
    Witam
    Czy ma sens instalacja na jednym dysku Linuxa a na drugim Windows?
    Jeden mogę sobie wyjmować i chować do kieszeni a drugi jest w komputerze gotowy np. do kontroli przez nieproszonych gości.Nie wiem czy to jest realne ale było by praktyczne i bezpieczne i wychodziłbym do pracy spokojny o moje dobra materialne a szczególnie mój dysk na którym mam dużo danych które nikogo nie interesują a z powodu jakiś MP3 lub innych pierdoł mogą być skonfiskowane w imię prawa Kalego.Proszę o ocenę mojego pomysłu i skutku jego realizacji.
  • REKLAMA
  • #2 3466887
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, jest to jak najbardziej możliwe, ale czy ma sens to kolega musi sobie sam odpowiedzieć. Bo według mnie to nie jest rozwiązanie problemu...

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3466947
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Mam dwóch synów ,trzy profile na komputerze nawet jak bym legalnie kupił programy to nie mam pewności że oni nieświadomie zrobią coś nielegalnego za pomocą internetu a ja będę za to odpowiadał bo jest nagonka na mrówki bo to najłatwiej a nie na mafie która rządzi tym biznesem.
  • #4 3466987
    krzychoocpp
    Witam, tak, masz rację, ale Linux nie jest w tym momencie rozwiązaniem - to lepszy system niż windows, ale na nim tak samo słucha się nielegalnych mp3 i ogląda pirackie filmy. Musiałbyś mieć pewność że Twoi synowie nie wprowadzą tam nielegalnych danych. Chyba że będziesz miał tylko czysty system, ale będzie to wyglądało podejrzanie.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #5 3467087
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Mój plan jest taki:Linux postawa- wszystkie donload na drugi dysk a windows jest potrzebny bo nigdy nie miałem do czynienia z Linuxem i podejrzewam że w linuxie mogę mieć problemy z niektórymi aplikacjami z których korzystam,w sumie korzystam z pakietu Office i parę specyficznych programów pod win związanych z pracą.
  • #6 3467142
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Tak. Trudno odpowiadać za innych. Ale można przynajmniej dać dobry przykład - używając legalnego systemu (linuxa).
    Kiedyś też tak kombinowałem z wyjmowanymi dyskami, ale dałem sobie spokój. Przesiadłem się całkiem na linuxa i... przy pracy w internecie nie zamieniłbym się na Windowsa (nawet za darmo).
    Pewnie że, troszkę mało oprogramowania (wielkie firmy i urzędnicy uważają, że na świecie istnieje tyko system Microsoftu - patrz program Płatnik), ale komfort legalnego używania oprogramowania to wynagradza.
  • #7 3467182
    krzychoocpp
    Witam, w takim razie nie ma chyba o czym rozmawiać :) Większość odpowiedzi na pytania związane z Linuksem znajdziesz w google, także dowiesz się jaką dystrybucję wybrać - również na tym forum było wiele wątków o Linuksie. Co do "płatnika", działa on pod wine, a niedawno sąd orzekł ujawnienie protokołu, więc otwarty "Janosik" nie będzie miał już problemów. Jako pierwszą dystrybucję polecę SuSE a jeśli kolega nie jest do końca przekonany czy warto zmieniać system, polecam wyszukać na google Video i YouTube "beryl". Gdybyś czegoś nie wiedział, lub miał problem i nie mógł znależć rozwiązania - pytaj.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #8 3467376
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Może jeszcze mnie trochę uświadomicie ,wszystkie dokumenty mam w office ,korzystam z isoview ,czyli instaluje Linuxa i o nic się nie martwię czy mam nastawić się na problemy.
  • #9 3467433
    krzychoocpp
    Witam, OpenOffice obsługuje formaty M$ więc problemów nie powinieneś mieć. Ostatecznie można nawet uruchomić M$ Office pod Linuksem. o IsoView niewiele wiem, więc się nie wypowiem. Problemy na pewno jakieś będą, tak jak w każdym systemie, ale nic krytycznego :)

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #10 3467496
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Czy nie powinieneś mieć to to samo co nie mam?Nie chce się wpuścić w maliny.
  • #11 3467544
    krzychoocpp
    Witam, powiem tak: Nigdy OO nie otworzył mi pliku z MS Office błędnie. Ale dokumentacja tych formatów nie jest jawna, więc nie mogę powiedzieć ze 100% pewnością że wszystko będzie działać. Stąd "nie powinieneś" :)

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #13 3467634
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Ja używając OpenOffice nie miałem żadnych problemów z dokumetami Microsoftu (MS Office - w przeciwieństwie odczytyje i zapisuje tylko swoje).
    Zresztą coraz bardziej staje się popularny standard .odt jako uniwersalny standard dokumentów - obsługiwany przez OpenOffice . OpenOffice potrafi eksportować do PDF (czego nie potrfi M$).
    Ostatnią wersję OOo (2.1) firmuje Sun Microsystems.
  • #14 3467635
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    krzychoocpp napisał:
    Nigdy OO nie otworzył mi pliku z MS Office błędnie

Na miejscu kolegi nie zaryzykowałbym tak kategorycznego stwierdzenia.
  • #15 3467684
    zbyniuś
    Poziom 26  
    No to nie jestem przekonany do linuxa ,za dużo niewiadomych.A właściwie nie o to chodziło w tym temacie.Dalej nie wiem czy np. otworzę dokument w PowerPoint lub excel ,isoview.
  • #16 3467725
    krzychoocpp
    Witam,
    jankolo napisał:
    Na miejscu kolegi nie zaryzykowałbym tak kategorycznego stwierdzenia.

Piszę tylko na podstawie własnych doświadczeń - wiem że z częścią dokumentów mogą być problemy, stąd druga część mojej wypowiedzi. Z niektórymi dokumentami Office są problemy nawet w różnych wersjach oryginalnego pakietu. Przeciętny użytkownik nie powinien zobaczyć problemów przy przejściu na OO - a jeśli musi korzystać z MS Office - można go uruchomić pod Linuksem z pomocą wine lub crossover - u mnie działał bez większych problemów w wersji 2003.

zbyniuś Nie zrażaj się, nawet nie zacząłeś. Najlepiej zainstaluj sobie OO pod windowsem i zobacz czy otwiera Twoje dokumenty.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #17 3468391
    kudlaty
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Zreszta co do prub i zrozumienia linuxa czy tez czystej ciekawosci proby poznania systemu mozesz uzyc dystrybucji typu Live tzw startujacej z plyty CD(DVD) i przekonac sie jak to wszystko funkcjonalnie wyglada i czy dana dystrybucja wpelni wykryje i wykorzysta Twoj sprzet, osobiscie nie mowie ze MS jest fuj bo MS jest drogi jak na sys operacyjny wraz z ktorym poza media plajerem i przegladarka www nic praktycznie sie nie dostaje, natomiast open software i linux w postaci dystrybucji to kompleksowe rozwiazanie w chwili obecnej typu zainstaluj i uzywaj... :) co do mozliwosci instalacji sys obok sys to najmniejszych problemow nie znajdziesz tzn proponuje najpierw windows na dysku ktory ma byc zekomo wyjmowalny a pozniej z wyjetym dyskiem windy linux, ale ja tez bede obstawal przy tym zebys zostawil samego linuxa lub zakupil jak juz musisz windows, a dzieci nauczyl ze nie wolno wszystkiego co lezy w internecie od tak sobie wziasc i przywlaszczac... przeciez moze znalezc sie ktos kto powie ze dana dystry linux nie ma licencji na ten czy inny kodek ktory masz zainstalowany i co wtedy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sensowności instalacji systemów Windows i Linux na osobnych dyskach, z możliwością wyjmowania jednego z nich dla bezpieczeństwa danych. Rozwiązanie jest technicznie możliwe, jednak niekoniecznie rozwiązuje problem kontroli nielegalnych treści, gdyż zarówno Windows, jak i Linux mogą być używane do przechowywania pirackich plików. Linux jest polecany jako legalny i bezpieczniejszy system, choć może wymagać przyzwyczajenia i niektóre aplikacje Windowsowe (np. pakiet Office, IsoView) mogą sprawiać problemy. OpenOffice jest wskazywany jako alternatywa obsługująca formaty Microsoft Office, choć nie gwarantuje 100% kompatybilności. Możliwe jest uruchamianie MS Office pod Linuksem za pomocą Wine lub Crossover. Zalecane jest przetestowanie dystrybucji Linuxa, np. SuSE, także w wersji Live CD/DVD, aby ocenić kompatybilność sprzętu i oprogramowania przed pełną instalacją. Instalacja Windows na dysku wyjmowanym, a Linux na stałym jest technicznie wykonalna, ale wymaga świadomego podejścia do zarządzania systemami i edukacji użytkowników w zakresie legalności oprogramowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA