logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wzmacniacza do Altus 140: Diora WS 504 czy Yamaha A-700?

mlody-20 21 Sty 2007 23:00 20298 99
Najlepsze odpowiedzi

Który wzmacniacz lepiej wybrać do Altusów 140: Diorę WS 504 czy Yamahę A-700?

Do Altusów 140 lepiej wybrać Yamahę A-700, bo w wątku jest oceniana jako wyraźnie lepsza brzmieniowo i konstrukcyjnie od WS 504, z większym zapasem energii, normalnym transformatorem i porządnymi podzespołami [#3473812][#3523051] WS 504 dostaje krytykę za słabe 120 W trafo przy deklarowanych 2×80 W, „wyżyłowaną” pracę układu STK oraz większą wrażliwość na niższą impedancję i mocne odkręcanie gałki [#3473907][#3522205][#3546686] Jeden z uczestników podsumował, że przy tej samej kasie Yamaha jest okazją, a Diora jest słabszym wyborem [#3523051][#3480109] Autor wątku ostatecznie kupił Yamahę za 180 zł, opisał ją jako w idealnym stanie i po latach potwierdził bezawaryjną pracę oraz dobrą współpracę z dużymi kolumnami [#3495740][#6484168]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 3471888
    mlody-20
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam jestem całkowicie zielony w tych sprawach a mianowicie ostatnio kupiłem sobie altusy 140 (wszystko oryginał zawieszenia itd.) i mysle sobie czymś to zasilic tak do 250 pln i kumpel ma do sprzedania yamahe a-700( szukałem danych o tym wzmacniaczu ale nigdzie nie moge znalezc) za 200 a inny własnie te diore tez w podobnej cenie i nie wiem co wybrac.
  • REKLAMA
  • #2 3472259
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    diora ws 504
  • #3 3473660
    mlody-20
    Poziom 11  
    wielkie dzieki... a ma ktos moze jeszcze dane tej yamahy(tak z czystej ciekawosci) bo z tego co zdazyłem zauwazyc to jest ona na tranzystorach toshiby i pobiera 680 W a kondensatory ma o pojemnosci 44000.
  • #4 3473812
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3473907
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Bięż Yamache,a jak chcesz Diore 504 to kup se od razu zapas STK-uw. Miałem WS 504: trafo 120W a powinno mieć min 250W, zaciski od kolumn jak w mini wieży tyle że bardziej badziewiaste,końcówki mocy procujące na granicy maksymalnego napięcia (przez to tak łatwo siadają). ale wybór należy do Ciebie
  • REKLAMA
  • #6 3474523
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    seta1 napisał:
    Witam
    diora ws 504

Ale jestem bardzo ciekaw. Miałeś w dłoniach te dwa wzmaki, oba słyszałeś, tak?
    :D
    No bez żartów. No i pewnie do tego altusy 140?
  • #7 3475254
    seta1
    Poziom 27  
    Jak czytałeś dokładnie post, to powinieneś wiedzieć że Altusy 140 to kolega już kupił i wcale bym nie wyszydzał tych kolumn, bo są dobre i spełniają swoje zadanie do jakiego zostały zaprojektowane.

Jest obecnie na A-o Yamaha, zobacz sobie co o niej pisze sprzedawca: http://www.allegro.pl/item158477987_wzmacniacz_yamaha_a_700_630_w_klasa_a.html
  • #8 3476935
    mlody-20
    Poziom 11  
    nie pozostaje nic tylko brac te yamahe. na alegro stoi teraz juz za 325 a kumpel chce tylko 200 fakt ze jest w troche gorszym stanie bo miałem ją juz u siebie do testowania altusuw i powiem ze 1/3 potencjometra i chwile grania spowodowała lekkie nagrzanie kopułek od basów:D a wiem napewno ze on w niej nie grzebał jak ja rozkręciłem to wszystko wydawało sie orginalne. te diore miałem okazje tylko trzymac w ręku i słuchałem jej na philipsach Fb 911 tez sobie radziła

Dodano po 6 [minuty]:

i zgadzam sie z kolega seta 1 tak jak samochody porshe są troche nadsterowne tak i altusy maja swoje wady:D ale co z tego mi pasuje dzwiek jaki sie z nich wydobywa...
  • #9 3477604
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Głośniki niskotonowe nie mają kopułek.
  • REKLAMA
  • #10 3477630
    mlody-20
    Poziom 11  
    to niby czym chroniona jest cewka przed kurzem?
  • #11 3477728
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Aaa... o to chodzi. Myślałem że o głośnik wysokotonowy kopułkowy ;-)
  • #12 3480109
    seta1
    Poziom 27  
    Sprawa się wyjaśniła Yamaha osiągnęła 460, okazuje się że kupno a-700 za 200 zł jest okazją
  • #13 3491841
    mlody-20
    Poziom 11  
    juz mam yamaszke w domku dałem 180:D
  • #14 3493457
    seta1
    Poziom 27  
    Brawo, napisz jaki jest jej stan techniczny i wizualny bo cena jest super niska
  • REKLAMA
  • #15 3495740
    mlody-20
    Poziom 11  
    stan techniczny jest idealny potencjometry nawet jednego trzasniecia nie wydzadzą przy regulacji i to nawet bardzo szybkiej, zagladałem sobie do srodka wszystko orginał zero ingerencji wszystko yamahy tranzystory orginalne toshiby 4 na kanał. a kondensatory sa jak kufle od piwa:D radiator jest ogromy i z tego co szukałem to takie same radiatory ma yamaha A-1000 tylko tam ma hyba 2 tranzystory więcej. w kanale b zero ciepła natomiast w kanale a to wzmacniacz zachowyje sie jak piecyk troche ciepła produkuje:) stan wizualny oceniam jako 4+ przedni panel jest bez rys tylko z boku na obudowie jest pare rys ale mało widocznych i na gałce od basu. postaram sie wstawic fotki:) a dzwięk jest bardzo głeboki, powiem ze altuski nie wyrabiają.

Dodano po 9 [minuty]:

a cena jest tak niska bo kumpel dostał ja za długi... a w tej dziedzinie zycia to on sie wcale nie orientuje:)wzmacniacz ten lezał u niego w szafie a potem pracował z malutkimi głośnikami(moze z 15W) przy tv:) kiedy kupił sobie zestaw kina domowego wydał mu sie całkowicie zbędny bo jak twierdzi jego zestaw za 1300 zł gra głośniej;) jest nowszy i napewno lepszy no i ma pilota;D
  • #16 3495915
    Deadly
    Poziom 12  
    hehe no to zrobiłeś interes życia :)
  • #17 3498747
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Cytat:
    ,a jak chcesz Diore 504 to kup se od razu zapas STK-uw.

No nie przesadzajmy z tym paleniem stk-ów.Na moim gram już 12 lat i nic nie spaliłem.STK 4044V.A przecież jej nie oszczędzam,Altus 300 łopoce membranami jak flaga na wietrze.Chociaż zastanawiam się nad czymś na tranzystorach.
  • #18 3521872
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 4
    Jeżeli do diory podłącza się kolumny o odpowiedniej mocy i impedancji stk-i nigdy się nie palą mój kumpel miał taka yamahę (oraz wiele innych wzmaków) i stanowczo twierdzi że ta diora ma najlepszy dzwięk chodzi o energiczny bas i nie zawysoka górę lecz przyjemna i kojącą w yamasze bas jest mglisty i rozciągnięty. Pozatym eksploatacja diory jest o wiele tańsza. Orginalne stk są japońskie praktycznie nie do zajeżdżenia. Dla przykładu ja na imprezce miałem do niej podłączone FENIX 2 o mocy znamionowej 100W i grało całą noc i pół dnia bez żadnych przerw i termik się nie włączył pozatym nie wiem dlaczego sądzicie że trafo jest za małe czym się kierujecie mówiąc o tym bo trafo ma nawet mały zapas.
  • #19 3522205
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Marcinek750 napisał:
    Jeżeli do diory podłącza się kolumny o odpowiedniej mocy i impedancji stk-i nigdy się nie palą

Moc kolumny nie ma tu nic do rzeczy, tylko impedancja - jeśli do wzmacniacza WS-504 podłączymy kolumny o impedancji mniejszej, niż 8ohm, to szybko się z nim pożegnamy (chyba, że będziemy słuchać na bardzo niskich poziomach głośności).

Marcinek750 napisał:
    nie wiem dlaczego sądzicie że trafo jest za małe czym się kierujecie mówiąc o tym bo trafo ma nawet mały zapas.

Jaki znów zapas? Trafo 120W a osiągi podawane jako znamionowe 80W na kanał - tu jest nie zapas tylko olbrzymie przeciążenie transformatora.
  • #20 3522290
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    CYTAT: Moc kolumny nie ma tu nic do rzeczy, tylko impedancja

a co powiesz na to zę jak podłączysz Zeusy to dlaczego wzmacniacz się dużo mocniej grzeje i wtedy się wyłacza po 15-20 minutach
    cytat:
    jeśli do wzmacniacza WS-504 podłączymy kolumny o impedancji mniejszej, niż 8ohm, to szybko się z nim pożegnamy

a co ja napisałem?

z czego wnioskujesz swoją opinię na temat transformatora bo ja rozmawiałem z człowiekiem z SERVIS DIORA oraz z gościem który od 27 lat zajmuje się naprawą wzmacniaczy itp. Pozatym czy komuś się kiedykolwiek przepalił? JEST ODPOWIEDNI DO SWOJEJ MOCY WYJŚCIOWEJ miałem kiedys wzmacniacz z dwoma transformatorami o mocy wyjsciowej 100W*1 więc mógłbym powiedzieć że wzmacniacze z mocą 100W*2 powinny mieć 4 tak? kierujesz się jak sądzę plotkami jakichś ludzi udowadniających że są lepsi od konstruktorów ws 504

Dodano po 2 [minuty]:

Pozatym osiagi tego wzmacniacza są nie tylko podawane ale sprawdzone i nie przekłamane nawet o 1W
  • #21 3522695
    wiezlak
    Poziom 35  
    Marcinek750 napisał:
    a co powiesz na to zę jak podłączysz Zeusy to dlaczego wzmacniacz się dużo mocniej grzeje i wtedy się wyłacza po 15-20 minutach
    cytat:
    jeśli do wzmacniacza WS-504 podłączymy kolumny o impedancji mniejszej, niż 8ohm, to szybko się z nim pożegnamy

a co ja napisałem?

Kolego, co Ty tu bajasz? Moc kolumn nie wpływa w żaden sposób na nagrzewanie się wzmacniacza. Niby jak mocniejsze kolumny mają bardziej "rozgrzać" wzmacniacz, co? Kolumna to przecież nie żarówka, żeby sama z siebie "wyciągała" więcej mocy ze źródła - może masz na myśli sytuację, że mając kolumny 30W nie odkręcasz gałki tak mocno, jak przy kolumnach 100W :D.

Co do Zeusów - o jakim wzmacniaczu Ty piszesz? Jeśli o tej Diorze WS-504, to informuję Cię, że Zeusy są kolumnami o impedancji 4ohm i powinieneś się cieszyć, że Diorka jeszcze działa. Jeśli masz na myśli inny wzmacniacz i porównywałeś Zeusy z innymi kolumnami 8ohm to nie dziwne, że grzał się mocniej - przecież przy Zeusach oddawał większą moc, ale nie z tego powodu, że Zeusy mogą przyjąć większą moc, lecz dlatego, że mają mniejszą impedancję.

Wracając do konstrukcji WS-504 - kolego, czy Ty naprawdę uważasz, że transformator o mocy 120W to dobre rozwiązanie dla wzmacniacza o mocy znamionowej 2x80W? Nie będzie nic przeciążone i będzie przy maksymalnej mocy w stanie grać przez kilka godzin? Dobre sobie! To, że Diora pojechała w tym modelu po najmniejszej linii oporu dając za słaby transformator (oczywiście zakładając, że jest w stanie uciągnąć przez krótki czas ze 3x większe obciążenie - stąd maksymalny pobór 420VA i moc znamionowa 2x80W) nie oznacza, że tak powinno się robić. Taki sam transformatorek jest w WS-502, który ma 2x35W - nie daje Ci to nic do myślenia?
  • #22 3523051
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    WS504 to badziew w porównaniu z A-700. Wystarczy rzucić okiem właśnie na trafo kondensatory w zasilaczu - wtedy widać, kto oszczędza. Ta YAMAHA to rzeczywiście była okazja (normalnie chodzą po 400-500) i takie właśnie trza brać. :D A WS? Tyle samo kasy (w tym wypadku), a jakość. :| Ale gdyby porównać A-700 i WS504 (oba nie będące okazją) to WS rzeczywiście oferuje niezły dźwięk za korzystną cenę.
  • #23 3525236
    mlody-20
    Poziom 11  
    tak czy tak YAMAHA juz sobie u mnie gra i za te kase nie kupie nic lepszego a ta diora co miałem ją brac miała juz 3 razy wymieniane stk-i, no i wykonanie Yamaha panel cały z aluminium a pokrywa lakierowana cos jak metalik no i portale do kolumn
  • #24 3529008
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Co do Zeusów popieprzyłem kolumny to były Scherzo przepraszam za pomyłkę niech nikt nie próbuje podłączać zeusów.

Nie "bajam" właśnie o to mi chodzi jeżeli ludzie podłączają tak duże kolumny dają na maxa więc wzmak się grzeje i termik daje o sobie znać a pamiętajmy że to nie estradówka pozatym ciekawe czy ta yamaha wytrzyma całonocną grę z takimi kolumnami co?

U MNIE DIORKA Z KOREKTOREM PRACOWAŁA CAŁĄ NOC I PÓŁ DNIA POKRĘTŁO NA 14(granica pierwszych przesterów) i ani razu nie odmówiła posłuszeństwa

Co do właściciela yamahy to czy porównywałeś dźwięk z diorą? Czy dzwięk yamahy nie wydaje ci się taki "nienadążający" bas zamulony a góra drażniąca?

Co do stk-ów kumpel ma juz 12 lat swój wzmacniacz i nic w niej nie zmieniał ma jeszcze plombę a gra praktycznie 24 na dobę bo lepiej mu się śpi przy włączonym radiu (as 502).
  • #25 3532854
    mlody-20
    Poziom 11  
    o tych stk-ach przyznał się dopiero jak kupiłem yamahe:) mówi ze teraz boi się grac głośniej ta diora przez dłuższa chwile, popaliły mu sie one na domówkach a kolumny ma jakies tonsilowskie które szły na eksport 8 ohm ponad 120W wiec powinno byc dobrze a nie jest... co do tego ze wytrzyma... to jestem pewien na tym wzmacniaczu stoi sobie teraz tuner ktory blokuje przeciez trochę ruch powietrza i jestem studentem i mieszkam w akademiku :D i kolumny i wzmacniacz przechodził juz próbę (praktycznie jest nie wyłączany od momentu podłączenia a moge przyznac ze muzyki nie słucham cicho bo nikomu to nie przeszkadza ;D a czesto kolumna stoi na korytarzu i słucha jej całe piętro :) diory słuchałem na philipsach i powiem ze sobie radzi ale co do basu i do gory to mam altusy 140 i jakby nie patrzeć to co bym do nich nie podłączył to wysokie tony jak i niskie tony nie będa idealne... ale reasumując;) jestem bardzo zadowolony z tego wzmacniacza i jestem pewien ze dokonałem dobrego wyboru

Dodano po 23 [minuty]:

no i diora w porównaniu do yamahy wyglada jak koreańska podróbka... nie obrażając nikogo
  • #26 3533147
    wiezlak
    Poziom 35  
    Marcinek750 napisał:
    Nie "bajam" właśnie o to mi chodzi jeżeli ludzie podłączają tak duże kolumny dają na maxa więc wzmacniacz się grzeje i termik daje o sobie znać a pamiętajmy że to nie estradówka pozatym ciekawe czy ta yamaha wytrzyma całonocną grę z takimi kolumnami co?

Zatem rozumiesz, że mocniejsze kolumny (o takiej samej impedancji, co te słabsze) nie spowodują "same z siebie" mocniejszego nagrzania wzmacniacza, tylko za taki stan rzeczy odpowiada mocniejsze przekręcenie gałki głośności :). To, co wcześniej napisałeś było właśnie "bajaniem", bo wynikało z tego, że mocniejsze kolumny ot-tak sobie przeciążają wzmacniacz :D.
    Cytat:
    a co powiesz na to zę jak podłączysz Zeusy (poprawka: Voyagery) to dlaczego wzmacniacz się dużo mocniej grzeje i wtedy się wyłacza po 15-20 minutach

WS-504 jest sporym krokiem do przodu w porównaniu do pierwszego STK-owca Diory, czyli WS-502 lecz mimo wszystko ma sporo niedociągnięć i rozwiązań kompromisowych. Troszkę nie na miejscu jest porównywać tą Diorkę do średniej i wyższej półki wzmacniaczy Yamahy.
  • #27 3536432
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    No fak trochę źle to ująłem można to było tak zrozumiec jak napisałeś sorki moja wina
  • #28 3538107
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Cytat:
    jeśli do wzmacniacza WS-504 podłączymy kolumny o impedancji mniejszej, niż 8ohm

Można 6Ohm łączyć do tej Diory.Tango 150 świetnie współpracują,nie ma żadnych awarii.
  • #29 3543151
    wiezlak
    Poziom 35  
    altusman napisał:
    Można 6Ohm łączyć do tej Diory.Tango 150 świetnie współpracują,nie ma żadnych awarii.

Na upartego można podpiąć i 4ohm, lecz trzeba rozważnie operować wzmocnieniem. Jeśli ktoś chce kręcić gałką do oporu, to niższa od 8ohm impedancja rozłoży ten wzmacniacz (a właściwie wyżyłowanego napięciowo dla 8ohm STK).
  • #30 3544262
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    a właściwie wyżyłowanego napięciowo dla 8ohm STK).

a możesz to wyjaśnić w jaki sposób wyżyłowanego

Dodano po 3 [godziny] 40 [minuty]:

STK 4044 są na 100W a ws daje 80 wiec gdzie tu wyżyłowanie i skad przypuszczenie że te stki są na mniejszą impedancję niż 8ohm??
    możesz to wyjaśnic?

Dodano po 3 [minuty]:

4ohm mozna podłączać kiedy mamy podłaczone cztery kolumny jeżeli mamy podłączone tylko dwie 4 ohm to później pojawiają się pytania "gdzie kupić stk 4044 ewent. 4042" i opisy że "kolega wymieniał juz 3 razy STK-i"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza do kolumn Altus 140 w budżecie do 250 zł, porównując Diorę WS 504 i Yamahę A-700. Diora WS 504 jest ceniona za dobre brzmienie, energiczny bas i przyjemne średnie tony, jednak ma krytykowane niedociągnięcia konstrukcyjne, takie jak przeciążone trafo toroidalne 120W przy mocy znamionowej 2x80W oraz częste awarie układów scalonych STK (głównie STK4042 i STK4044). Wzmacniacz ten wymaga stosowania kolumn o impedancji 8Ω lub wyższej, a podłączanie kolumn 4Ω może prowadzić do uszkodzeń. Diora jest też chwalona za oryginalne japońskie komponenty i charakterystyczne brzmienie, które dobrze współgra z kolumnami Tonsil, w tym Altusami.

Yamaha A-700, choć mniej znana, jest oceniana jako solidniejsza konstrukcja z większym zapasem mocy, wyposażona w tranzystory Toshiba, duże kondensatory filtrujące (44 000 µF) i transformator o większej mocy, co przekłada się na lepszą kontrolę nad kolumnami i większą niezawodność. Użytkownicy podkreślają jej aluminiowy panel, lepsze wykonanie i stabilną pracę nawet przy długotrwałym użytkowaniu. Cena Yamahy A-700 na rynku wtórnym jest wyższa, ale okazje za około 200 zł są możliwe.

W kwestii kolumn do wzmacniaczy dyskutowano o Altusach 140, Altusach 200 i 300, Tonsil Scherzo, Radiotechnice (RRR) oraz Mildtonach. Altusy 140 są polecane do dynamicznej muzyki, choć mają ograniczenia w basie i mogą brzmieć ostro przy wysokich tonach. Radiotechnika RRR i inne radzieckie kolumny są uważane za trwałe i mocne, ale wymagają wzmacniaczy o większej mocy. Wskazano, że oryginalne piankowe zawieszenia głośników Tonsil są lepsze od gumowych, które pogarszają parametry dźwięku. Długość przewodów głośnikowych (ok. 10 m) nie powinna znacząco wpływać na jakość, jeśli są dobrej jakości.

Podsumowując, Yamaha A-700 jest rekomendowana jako bardziej niezawodny i lepiej wykonany wzmacniacz z większym zapasem mocy, natomiast Diora WS 504 oferuje charakterystyczne brzmienie i dobrą dynamikę, ale wymaga ostrożności w doborze kolumn i eksploatacji. Altusy 140 są dobrym wyborem kolumn do obu wzmacniaczy, choć dla lepszego basu i jakości dźwięku warto rozważyć Altusy 200/300 lub inne modele Tonsil. Wzmacniacz Yamaha A-700 sprawdza się dobrze przy długotrwałej pracy i jest ceniony za solidność, natomiast Diora WS 504 wymaga częstszej konserwacji i uwagi przy eksploatacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA