logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modding mojego komputera. Co jeszcze mogę poprawić?

fenixgsm 22 Sty 2007 20:29 5670 37
Najlepsze odpowiedzi

Co jeszcze mogę poprawić w swoim modzie komputera, żeby wyglądał lepiej i bardziej spójnie?

Najbardziej warto poprawić nóżki obudowy, kable oraz spójność kolorów i wykończenie grawerki, bo to właśnie te elementy najbardziej rzucają się w oczy [#4046361][#3476079][#3476681][#4417412] Zamiast obecnych „nóg” można dać elementy z plexi i ewentualnie je podświetlić, a przewody schować w peszlu lub oplocie i ułożyć je staranniej [#4046361][#3609651] Napędy w innym kolorze psują efekt, więc albo je pomaluj, albo zamaskuj, żeby całość była bardziej jednolita [#3476079][#3476681][#3609651] Grawerka i napis KORN mogą być bardziej wyraźne albo ograniczone, bo teraz styl jest trochę pomieszany [#3476681][#4417412] Jeśli chcesz dodać coś praktycznego, rozważ mały LCD na froncie oraz wentylator 120 mm na górze do wyciągania ciepłego powietrza [#3476079][#3477882] Okno z plexi da się też dopracować pilnikiem, a potem zabezpieczyć ładnie nałożonym lakierem zamiast uszczelki [#4041745]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 3475274
    fenixgsm
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam. Chce pokazać wam mojego modda. Powiedzcie mi co jeszcze moge porawic bo juz sam nie wiem. Prosze o pozytywne opinie :P Jest to moj pierwszy mod.

W komputerze zamontowalem wentylator 40X40
    Panel do kontroli obrotow.
    Nowe wlaczniki hebelkowe.
    Pomalowalem obudowe i korpus-(caly czerwony) obudowa- w dwoch kolorach - boki czarne, reszta czerwona.
    Czerwonym sprayem udalo mi sie uzyskac efekt rdzy. Wyglada tak jak by pękało. Naprawde fajnie mi to wyszlo i to zupelnie przez pomylke <radocha>
    Zmienilem ,,nogi" obudowy.
    Zamontowalem okienko z plexi i wykonalem grawerke.
    WSZYSTKO DOMOWYMI SPOSOBAMI!!!!

W najblizszych planach mam zakup katod UV i zamontowanie tasm UV. Pod kompem zalozenie 2xKATODA czerwona.

A oto fotki (jakosc do du** ale robilem je telefonem)
  • REKLAMA
  • #2 3476079
    kubuxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Według mnie, to ten czerwony jakoś tak za bardzo różowy jest,chyba że to ja jestem daltonistą :D , cd-romy trochę psują efekt, i w dodatku te włączniki na górze obudowy, porządek z kablami byś zrobił
    Ja bym jeszcze wsadził gdzieś tam wyświetlacz LCD.
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #3 3476398
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Napędy w innym kolorze;/, dobranie barw takie sobie, no i mogłeś się postarać trochę bardziej w sumie 3/6
  • #4 3476681
    -Hudy-
    Poziom 15  
    Pomysł ciekawy chociaż ten czerwony wygląda jak róż :P Fajny jest ten wygrawerowany krzyż, lecz "KoRn" już nie za bardzo. Pomaluj napęd, uporządkuj kable i pokaż następne fotki.
  • #5 3476796
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Trochę taki wieśtuning.
  • #6 3477332
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Dla mnie jest nieźle.. poprawiłbym jednak grawerke - jest mało wyraźna i popracował nad napisem KORN. Po za tym jak koledzy wspomnieli kolorek troche różowy, ale to kwestia gustu i aparatu - ważne że Tobie się podoba:)

Pleksa trzyma się na kolosalnych śrubach - ale to też kwestia gustu - pomyśl nad "motylkami".

Farba jest niestarannie nałożona - pewnie jakaś tania. proponuję ją zedrzeć papierem, i pomalować od nowa droższymi farbami. Przed malowaniem rozkręć budę, by nie było zacieków.

To chyba wszystkie moje rady, powiem Ci tylko ze pomysł z katodą pod komputerem jest spoko, ale jak bedziesz przenosił komputer, katoda na bank sie stłucze - jest chole***e delikatna!!

P.S. THX za zapro - miło zapamiętam:)
  • #7 3477804
    fenixgsm
    Poziom 15  
    farba wyszla tak na fotce. real wyglada na ciemny czerwony (lekkie polaczenie czarnego). cd-rom'ow nie pomaluje bo mam na gwarancji jeszcze. nie mam pojecia co moge zrobic z kablami. probowalem juz wszystkiego. wkladalem je w peszle ale efekt nie byl za ciekawy :/. Jest to moj pierwszy mod wiec nie oczekujcie rewelacji :P. Wszystko to co napisaliscie wezme pod uwage tworzac kolejny lub konczac ten. Pozdrowki.

PS. MiL999 zamiast ponizac pokazal bys lepiej swoj mod. Ciekawe czy zrobiles lepszy.

Dn'tSLn - wlasnie chodzilo o to zeby farba byla rozprowadzona nierownomiernie. ten czerwony na przodzie to wyglada jak by mial ze 100 lat. Wlasnie o taki efekt mi chodzilo.
  • #8 3477882
    DntSLn
    Poziom 22  
    Rozumiem.. kiedyś widziałem projekt gdzie facet nagrzewał palnikiem blachy od środka... wtedy farba popękała podobnie jak u kolegi...

Proponuje pomalowanie obudowy od środka (wraz z półkami na napędy), wstawienie jakiegoś wentyla na dach do wyciągania ciepłego powietrza (najlepiej 120 - jest cicha) i może jednak te peszle? Są ładne ale należy je ładnie poukładać. Niech kolega również pomyśli nad moddingiem monitora - ja będę robił taki projekt w weekend więc w najbliższych dniach otwieram stosowny post:)
  • #9 3477979
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Nie mam zamiaru nikogo tutaj ponizac, po prostu napisalem co o tym mysle. Nie mysl ze kazdy sie bedzie zachwycal. Swojego moda ci nie pokaze bo nie mam czasu na przerabianie komputera na choinkę, ale jezeli ktos lubi to prosze bardzo.
  • #10 3478047
    fenixgsm
    Poziom 15  
    mam pomalowany caly korpus od srodka. zaraz pomaluje cd-rom i uporzadkuje kable. oryginalny wentylator tez mam czerwonym sprayem pomalowany. Narazie niestety mam brak pieniedzy na koncie wiec wszystkie zakupy odpadaja. ale juz myslalem nad zakupem wentylatorow dodatkowych wraz z nowym panelem. No ale to juz jest koszt rzedu 250 zl.
  • #11 3478112
    DntSLn
    Poziom 22  
    Taak, dobry wentyl to koszt rzędu 70zł:/

Co do malowania wentyli to przed chwilą założyłem temat, ciekaw jestem jak się to robi, by nie uszkodzić wentylatorka. Bo w końcu te lepsze wentyle są np niebieskie czy zielone ewent pomarańcz - a jeżeli chcę np czerwony?

Po weekendzie biorę się za malowanie - umieszcze fotki i dokładny opis malowania wentyli (który oprę na radach z tematu). Pozdr!
  • REKLAMA
  • #12 3609566
    szpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    mnie się podoba:) nie wiem czy Ci się spodoba ten pomysł ale myślę że fajnie by to wyglądało jakbyś podpiął jakieś diody pod jakiś metalowy samochodzik(jakieś ferrari albo coś) podpiął pod kompa i postawił gdzieś w widocznym miejscu:) ja sobie tak zrobiłem. U mnie jednak wydłubałem miśkowi oczy i wstawiłem tam diody:P hehehe:) efekt mi się podoba tym bardziej że są to bardzo jasne iody. Pozdrawiam i zyczę udanego moddingu
  • #13 3609641
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Tą grawerkę jak wykonałeś. Fajnie wygląda tylko zrób zdjęcia jakimś aparatem bo to wygląda jak róż :D
  • REKLAMA
  • #14 3609651
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Moje sugestie:
    - Co do koloru... > Buda na czerwono :/ bleee kiedyś malowałem na czerwono ale szybko zrezygnowałem... Lepszy byłby czarny...
    - Kable > hmmm za dużo nie widać, a jak już widać to trochę razi w oczy, może jakiś oplot, peszel? Kupisz katode UV, oplot reagujący na UV i będzie git
    - oświecenie > za mało :/ w sumie też mam taki problem :P
    - front > miejscami są inne kolory, jedna zaślepka jaśniejsza, reszta ciemniejsza... może tylko tak na zdjęciach wygląda...
    - góra > co robią przełączniki na górze?? nie lepiej było umieścić na froncie a dać na góre wentyl??
    - Bok > yyyy tylko na trzy śruby przykręcone? Poza tym grawerki bardzo fajne ;) musiało być przy tym roboty... wiem, bo takie coś już robiłem ;)
    - co do napędów > u mnie to samo... gwarancja... więc przemilcze...

A więc moim zdaniem: Przemaluj na całość na czarno, daj oplot na kable, przełączniki na przód, wentyl na góre... i będzie pr0 :)
  • #15 4041595
    fenixgsm
    Poziom 15  
    po dlugiej przerwie znalazlem czas na przerobienie mojego kompa. Zaraz ide malowac calego na czarno. i mam jeden problem. okno nie jest zbyt starannie wyciete :/ nie jest najgorzej ale nie podoba mi sie. Nie macie jakiegos sposobu na obrobienie go zeby lepiej wygladalo? moze jakies uszczelki albo cos w tym stylu. Pozdrawiam.

Ps. Jak zakoncze prace wstawie nowe zdjecia.
  • #16 4041745
    DntSLn
    Poziom 22  
    okno z uszczelką według mnie wygląda jak okna w starych statkach :D

Proponuję pilnik a potem podwójna warstwa lakieru - ładnie nałożonego.
  • #17 4041822
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Paskudnie to wyglada :)
  • #18 4042176
    fenixgsm
    Poziom 15  
    dobra nad oknem bede sie meczyl jutro :) pomalowalem front caly na czarno. i teraz mam problem, a nawet dwa.

pierwsza sprawa: niestety jestem zmuszony malowac pedzelkiem :/ i farba z puszki za 4.50 zl :). jak wiadomo po takim malowaniu widac slady po pedzelku. Macie jakis sposob zeby to ladniej wygladalo?

druga sprawa: wczesniej pomalowalem cd-rom czerwonym spray'em a teraz chce zeby ,,obudowa" (przednia czesc, ta gdzie sa przyciski) byla czarna, a tacka biala. Czym moge usunac ta farbe?

trzecia sprawa: znalazlem stary zasilacz i wyciaglem z niego wentylator. Moge go wpiac z jakiekolwiek wejscie w komputerze? Mam kilka wolnych wtyczek (nie wiem jak sie zwia i do czego sluza).
  • #19 4042839
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Farbe usuwamy denaturatem
    Zamiast malować pędzlem proponuje wałkiem :) malowałem tak moje kolumny DIY i wyszło bajecznie ;)
    Co do wentylatora: gniazdo 3 pin i jazda :) Albo pod molexa
  • #21 4045916
    fenixgsm
    Poziom 15  
    oto zakonczylem 50% pracy nad moim PC.
    Pomalowalem front, zaslepki i bok na czarno (caly komputer bedzie w tym kolorze). Zaszpachlowałem stacje dyskietek, dziury po starych wlacznikach i diodach, ,,wloty" powietrza na boku (ponizej okna). Obrobilem troche okno.
    Daje wam pare fotek jak bylo wczesniej a jak jest :)

A tak wyglada korpus:

• Pomocny post
    #22 4046361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4046430
    fenixgsm
    Poziom 15  
    nogi beda wymienione :) jutro postaram sie cala bude zlozyc. Porzadek z kablami tez zrobie. Dajcie mi z tydzien czasu.

i oto nowe fotki:

przykrecilem obudowe od starego zasilacza na gore budy. Cala bedzie podswietlona na niebiesko. Wycialem w niej 2 wyjscia na wlaczniki (beda sluzyly do wlaczania wentylatora i panelu) Zamontowalem wentylator (w srodku bedzie zamontowany tunel powietrzny do srodka kompa). Robiac to wszystko znalazlem stare weze od pralki i popstanowilem cos z nimi zrobic :) jeden juz jest przykrecony, drugi wymaga jeszcze chwili pracy. Pozdrawiam i prosze o komentarze.

PS. Obudowa nie jest jeszcze w 100% ukonczona!
  • #24 4414902
    fenixgsm
    Poziom 15  
    reaktywowalem troche mojego kompa.

1.Wykonalem nowa grawerke
    2.Zamontowalem katody UV
    3.Zrobilem porzadek z kablami.
    4.Zmienilem kolor obudowy i korpusu na zloty chrom
    5.Na froncie obudowy zamontowalem wentylator i beda tam wlaczniki od
    katod i wentylatora.

Co jeszcze.
    Na bocznym panelu brakuje regulatora obrotow wentylatora (montuje go od nowa) i gora obudowy pojdzie jutro do malowania.

Oto fotki podczas pracy i po zakonczeniu.

• #25 4415346
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Super ci to wyszlo !
    Prawie jak VOlkswagen Golf MK I lub F.I.A.T. 126p z rejestracjami na ktorych jest wiecej literek niz cyferek.
    No sorry stary, ale jak już sie blache tnie to przynajmniej równo.
    Jak sie wloty szpachluje to sie szpachluje...
    Ja rozumiem że jak "szyscy we wiosce majom biołe budy to jo bedech mioł czorno" ale na boga.. nie robi sie takich rzeczy "od tak" blache przed malowaniem trzeba wyczyscic i zmatowic, zastosowac podklad.. a nie zakleic guma do zucia, i poszprejać. Odwaliłeś spory kawał cieżkiej i nieefektownej roboty.

Za grawerke masz u mnie flaszke.
  • #26 4415593
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Popieram kolegę wyżej. Nie za bardzo rozumiem dlaczego wywaliłeś zasilacz tyłem na przód. Oprócz tego, że będziesz musiał kabel zasilania podłączyć z przodu (co uważam za esencję niepraktyczności tego modu), to jeszcze grzejący się zasilacz będzie Ci dodatkowo grzał dyski i napędy (między którymi jak widzę jest wciśnięty dość szczelnie). W dodatku może to zaburzać przepływ powietrza w budzie. Kolory napędów też się gryzą strasznie z resztą! A dziura aż się prosi o pracę z pilnikiem, bo wygląda jakbyś ją zębami wygryzał. Widzę, że wszystko równo poszło pod spray, nawet wiatraczki. Mała rada: TYLKO NIE PRÓBUJ PRZEMALOWYWAĆ PŁYTY GŁÓWNEJ (joke).
    Pozdrawiam
  • #27 4415904
    fenixgsm
    Poziom 15  
    nie wywalilem zasilacza z przodu. Jest to tylko wyciety kawalek zasilacza mianowicie obudowa (mam starego codegena na czesci). W tym miejscu gdzie jest dziura bedzie wsadzony panel i nie bedzie widac ze jest krzywo. Co do szpachli to zgadzam sie z panami. Sam nie jestem zadowolony z koncowego efektu. Napedy mam niestety na gwarancji wiec nie moge ich pomalowac. Planuje zaslonic CD-ROM'Y, ale narazie nie mam jeszcze dokladnego pomyslu.
  • #28 4416677
    DntSLn
    Poziom 22  
    Dla mnie słabo... ale mój komputer podczas moddingu również słabo wyglądał:D

A co do szpachli to sporo z nią pracy... mi wyszła średnio:/ Pozdrawiam i życzę dużo pomysłowości.
  • #29 4416822
    fenixgsm
    Poziom 15  
    to co moge jeszcze zrobic, aby byl ladniejszy?
  • #30 4417128
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Nogi wypadałoby zmienić.

Ps. Staraj się robić zdjęcia za dnia. Nie będzie wtedy refleksów (czytaj - łatwiej będzie nam ocenić estetykę).

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy pierwszego modowania komputera, w którym autor wykonał m.in. malowanie obudowy na czerwono z efektem rdzy, montaż wentylatora 40x40 mm, panelu do kontroli obrotów, nowych włączników hebelkowych, okienka z pleksi z grawerką oraz zmiany "nóg" obudowy. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące poprawy estetyki, takie jak przemalowanie napędów CD-ROM (które są na gwarancji), uporządkowanie kabli (np. za pomocą peszli i oplotów), zmiana koloru obudowy na czarny dla lepszego efektu, zastosowanie wentylatora 120 mm na górze do wyciągania ciepłego powietrza oraz montaż wyświetlacza LCD. Autor planował także instalację katod UV i taśm UV oraz dalsze malowanie i poprawki, m.in. obróbkę okna z pleksi (np. pilnikiem lub uszczelką) oraz wymianę nóg obudowy na podświetlane z pleksi. W późniejszych etapach modowania obudowa została przemalowana na czarno, zaszpachlowano otwory po starych włącznikach i diodach, poprawiono grawerki, zamontowano wentylator na froncie z włącznikami do katod i wentylatora, a także uporządkowano kable. W finalnej fazie autor zmienił kolor obudowy i korpusu na złoty chrom, wykonał nową grawerkę, zamontował katody UV i wentylator na froncie. W dyskusji podkreślano konieczność dokładnego przygotowania powierzchni przed malowaniem (czyszczenie, matowienie, podkład), unikanie malowania pędzlem na rzecz wałka, oraz zwracano uwagę na estetykę i spójność kolorystyczną oświetlenia i elementów. Poruszono także kwestie praktyczne, jak podłączenie wentylatora ze starego zasilacza do złącza 3-pin lub Molex oraz ryzyko uszkodzenia katod UV podczas przenoszenia komputera. Wskazano na potrzebę lepszego ułożenia kabli i estetyki frontu obudowy, a także na możliwość zastosowania dodatkowych elementów dekoracyjnych, np. diod LED w modelach samochodów. Dyskusja zawierała także porównania do innych modów oraz uwagi dotyczące stylu i spójności wizualnej projektu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA