logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja przekaźników świateł w Skodzie Fabia - jak znaleźć?

pilarek13 23 Sty 2007 12:42 15049 9
  • #1 3477383
    pilarek13
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam moze to banalne pytanie ale ja nie mam zielonego pojęcia w tej dziedzinie i prosze o pomoc gdzie się znajduje przekaźnik świateł w skodzie Fabi?
    chcę zmienic na taki bym mógł podłaczyć żarówki 100W a takie miałem i przepaliły się po kilku dniach uzytkowania owiedziałem się że trzeba zmienić przekaźnik mam juz taki ale gdzie znajede je w Fabii? z góry dzięki
  • #2 3477609
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 387
    od strony pasażera nad nad nogami z przodu.Niewidze związku między przekaznikiem i przepalaniem żarówek.Raczej padłby z nadmiaru prądu przepływającego i tyle.
  • #3 3477797
    Wlodek83
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    To ze sie przepalily zarowki to akurat przekaznik nie ma nic do tego.
    Wez tylko pod uwage przy zmianie zarowek na mocniejsze, ze przewody w instalacji elektrycznej nie sa przystosowane do takiego pradu, bezpieczniki tez beda za male, jezeli w tym aucie jest przekaznik to pol biedy ale jesli nie ma to przelaczniki tez za slabe beda, oraz sam klosz lampy nie wytrzyma takiej temperatury i po pewnym czasie od wysokiej temperatury zniszczy ci sie odblask.
    Polecalbym kupic zarowki oryginalne, czyli 50W ale jakies lepszej firmy, sa jakies philipsy co ludzie chwala ze lepiej swieca.
    Pozdrawiam.
  • #4 3478607
    Elektron1234
    Poziom 20  
    Ocena: 100
    Tez sie dolaczam do wypowiedzi poprzednikow NIE ZAKLADAJ TAK MOCNYCH ZAROWEK Nie jestem pewien czy wogole sa w fabi przekazniki do swiatel bo w golfach nie ma wiec pozostaje ci zwykla zarowka +50 % jasniejsze swiatlo(sa takie zarowki) Pozdrawiam
  • #5 3478822
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    w fabii nie ma przekaznika swiatel
  • #6 3553745
    pilarek13
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam dawno mnie tu nie było i nie miałem czasu zająć sie tym tematem w aucie, poniewaz kupiłem 50W żarówki o białym świetle itd w zupełności mi wystarczają i dają bardzo dobry efekt. Jednak zostawiłem sobie na długich światłach 100W i jak je włanczam to rewelka. Jednak woze ze sobą w bagazniku po zapasowym komplecie:)
    pozd
    i dziekuje za podpowiedzi
  • #7 3553857
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    To jeszcze wrzuć do bagażnika zapasowy "komplet" w postaci przełącznika świateł (przy kierownicy). Albo jak najmniej używaj długich.
  • #8 3553970
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    i wiązkę przewodów tak na wszelki wypadek
  • #9 3554008
    mr-perch
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    :arrow: goldwinger zabraknie miejsca na koło zapasowe ;)
  • #10 3554593
    maniek_s
    Poziom 11  
    Zgadzam się z kolegą nie montuj żarówek 100w gdyż wypalają one odblaski w lampach kup lepiej żarówki +50% światła więcej a efekt będzie ten sam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Skodzie Fabia przekaźnik świateł najprawdopodobniej nie występuje, co potwierdzają użytkownicy wskazujący, że światła są sterowane bezpośrednio przez żarówki i przełączniki. Próba montażu żarówek o mocy 100W prowadzi do ich szybkiego przepalania, co nie jest spowodowane uszkodzeniem przekaźnika, lecz przeciążeniem instalacji elektrycznej, niewystarczającą wytrzymałością przewodów, bezpieczników oraz kloszy lamp. Zaleca się stosowanie oryginalnych żarówek o mocy 50W lub żarówek o zwiększonej jasności (+50%) zamiast mocniejszych 100W, aby uniknąć uszkodzeń i przegrzewania reflektorów. W przypadku używania mocniejszych żarówek warto mieć zapasowe elementy, takie jak przełącznik świateł i wiązkę przewodów, oraz ograniczać użycie długich świateł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA