logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WSH 303 - lewy kanał gra ciszej i zniekształca dźwięk, co robić?

unborn84 23 Sty 2007 15:10 4221 16
REKLAMA
  • #1 3477888
    unborn84
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problemik natury technicznej, nie znam sie na tym za bardzo ale moze ktoś kumaty mi pomoze. Mam wzmacniacz Unitry, dokladna nazwa: Stereo Amplifier WSH 303, ma on 4 wyjscia po 20W sinus. (dawna kwadrofonia) i 2 prawe kanały grają bardzo czysto i naprawde glosno, ale za to 2 lewe tak o 40-50% ciszej i troche pierdza przy maxie. Po rozebraniu wzmacniacza zauwazylem jedną czesc czarna, a po drugiej stronie (prawdopodobnie odpowiadajacej za prawe kanały) jest identyczny i wydaje sie byc cały, jest na nim napisane 7κ9 MΠT-2 10E, oznaczeia na płytce nie bardzo widac, ze zwgledu na wiekowość tego wzmacniacza 1982 rok. Moze ktos kto sie zna na tym i wyjasni czy to jest zepsute ile kosztuje naprawa i gdzie moge dostac czesci.
    Z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 3478474
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Nie wiem zbytnio co to dokładnie za model wzmaka ale jak wszystkie te starsze to tranzystory na końcówce mocy, posprawdzaj je miernikiem najpierw te przykręcone do radiatora.
    Jak znajdziesz uszkodzony to pospisuj symbole i do sklepu elektronicznego po nowe.
  • #3 3478532
    unborn84
    Poziom 10  
    no wiesz, jak by to byla wina koncowki mocy to raczej nie dzialaly by te kanały, a one dzialaja tylko ciszej...
  • #4 3478571
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Awaria koncowki mocy nie zawsze oznacza ze zamilknie ona na amen.
  • REKLAMA
  • #5 3478614
    stefcio
    Poziom 21  
    unborn84 napisał:
    no wiesz, jak by to byla wina koncowki mocy to raczej nie dzialaly by te kanały, a one dzialaja tylko ciszej...

Mery21 napisał:
    Awaria koncowki mocy nie zawsze oznacza ze zamilknie ona na amen.

Dokładnie tak, jak się ją troszkę „przygrzało” to po cichu potrafi grać bez zniekształceń dopiero jak da się głośniej to zaczyna zniekształcać i bardzo się grzać.
    Miałem nawet taki przypadek, że obudowa tranzystora była pęknięta, jedna nóżka „wylatała” i jak ją wepchnąłem to na mierniku tranzystor był ok., ale już nie nadawał się do pracy.
  • #6 3478673
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    @stefcio
    Moja wypowiedz byla do autora tematu ;)
    W celu uswiadomienia ze awaria koncowki nie zawsze oznacza totalna cisze w glosnikach.
  • Pomocny post
    #7 3478757
    blantozaur
    Poziom 24  
    To zwykłe stereo , wzmacniacz ma 2x40 w 8 ohm i po prostu po 2 wyjścia łączone szeregowe , tam siedzi bodajże trafo 180/1

W załączniku schemacik , ja bym sprawdził najpierw co się dzieje na wyjsciu preampa dopiero potem pomierzył bym napięcia , czy na obu końcach , są podobne .

wzmacniacz gra cudnie polecam jego odświeżenie , nie będziesz zawiedziony
    Załączniki:
    • wsh303.jpg (414.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 3478811
    unborn84
    Poziom 10  
    wyjsc ma 4 a jest 2x40 W, tego nie kumam czy to oznacza ze mam mostkowac wzmacniacz aby byl 2x40W?
  • #9 3478912
    blantozaur
    Poziom 24  
    popatrz na schemat , moze rysunek Ci to rozjaśni

w tej sytuacji głośniki są podłączone pod górne zaciski "A" cała moc wzmacniacz idzie na złącza A prawe i lewe , selektor ustawiony w pozycji A
    Załączniki:
    • A.JPG (16.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3478924
    blantozaur
    Poziom 24  
    w tej sytuacji głośniki są podłączone pod dolne okrągłe zaciski "B" cała moc wzmacniacz idzie na złącza B prawe i lewe , selektor ustawiony w pozycji B
    Załączniki:
    • B.JPG (16.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 3478977
    blantozaur
    Poziom 24  
    w tej sytuacji głośniki są podłączone pod oba komplety zaciski "B" i "A" cała moc wzmacniacza przechodzi przez A i B (najpierw przez A potem przez B - polaczenie szeregowe ) , selektor ustawiony w pozycji A+B

rozumiesz co sie dzieje ?
    Załączniki:
    • A B.JPG (31.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 3479274
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 166
    Fajny wzmacniacz - szedł na export jako DA4140 - naprawde warto naprawiać.
  • #13 3479471
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    unborn84 napisał:

Zewrzyj WI i WK ( R501 R502 ) i włącz muzykę i się przekonasz czy to końcówka czy nie.

Pozdrawiam
    Adam
  • #14 3481523
    unborn84
    Poziom 10  
    teraz rozumiem, to znaczy ze jak podlaczylem sie tylko pod prawy kanal uzywajac A+B to korzystalem z polowy mocy fonicznej. A z tym co mam zewrzec to pokombinuje. No i jeszcze to ze on ma podana moc sinusoidalna, jaka to moc w stosunku do RMS i muzycznej?

W zalaczniku daje zdjecie koncowek mocy ja z schematu nie moge sie doczytac co jest spalone a na zdjeciu widac dokladnie
    Załączniki:
    • HPIM1407.JPG (2.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3481837
    unborn84
    Poziom 10  
    qrde zawsze cos, teraz poszedl mi sie je.... gwizdek w jednej kolumnie qrw...
  • #16 3481846
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Robi nam się tutaj warsztat fotograficzny w miejsce forum usterek . Tak się nie da niczego naprawiać : konieczne jest chociaż minimum wiedzy , umiejętność posługiwania się miernikiem i orientacja w schemacie . Nie wszystko co uszkodzone musi być spalone na węgiel . Pominiesz jeden drobiazg i upalisz worek nowych elementów . Bez urazy , ale jeśli nie potrafisz dać sobie rady z identyfikacją elementów , to oddaj to komuś do naprawy .

pozdrawiam
  • #17 3481867
    unborn84
    Poziom 10  
    Chyba to bedzie najlepsze wyjscie z sytuacji, jeszcze cos skopie niepotrzebnie. Dzieki za zainteresowanie tematem

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Unitra Stereo Amplifier WSH 303 z 1982 roku, w którym lewy kanał gra ciszej o około 40-50% i zniekształca dźwięk przy maksymalnej głośności. Wzmacniacz posiada cztery wyjścia o mocy 20W sinus każde, z połączeniem szeregowym dwóch zestawów wyjść (A i B), co może wpływać na moc i jakość dźwięku. Sugerowano sprawdzenie tranzystorów końcówek mocy przy radiatorze miernikiem, gdyż uszkodzenie tych elementów może powodować cichszą i zniekształconą pracę kanału, nawet jeśli nie całkowicie wyciszają dźwięk. Zalecane jest również pomiar napięć na wyjściu przedwzmacniacza oraz porównanie ich na obu kanałach. Wzmacniacz był eksportowany pod nazwą DA4140 i jest wart naprawy. Wskazano, że do naprawy potrzebna jest podstawowa wiedza techniczna i umiejętność czytania schematów, a w przypadku braku doświadczenia lepiej oddać urządzenie do serwisu. Dodatkowo omówiono sposób podłączenia głośników do zacisków A, B lub A+B oraz wpływ tego na moc wyjściową. Autor planuje dalsze testy, w tym zwarcie odpowiednich rezystorów (R501, R502) w celu diagnozy końcówek mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA