logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik bezłożyskowy. Z nawiniętymi dodatkowymi uzwojeniami na stojanie.

xxmarioxx 24 Sty 2007 14:51 1644 7
REKLAMA
  • #1 3481924
    xxmarioxx
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    MAM PYTANIE CZY MOŻE KTÓRYŚ Z KOLEGÓW SŁYSZAŁ O SILNIKU BEZŁOŻYSKOWYM ?? tzn. nie posiadającym klasycznych łożysk mechanicznych, tylko nawinięte dodatkowe uzwojenia na stojanie w celu generowania siły nośnej. Zastanawiam się nad przerobieniem silnika krokowego, lub asynchronicznego silnika klatkowego. Jeżeli któryś z kolegów może posłużyć mi radą, materiałami z tej dziedziny bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam WSZYSTKICH :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3482030
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    W temacie nie używamy dużych liter - zmień go.

Szukaj pod hasłem: "łożysko magnetyczne".
  • REKLAMA
  • #3 3482219
    xxmarioxx
    Poziom 11  
    dzięki ... jestem tu krótko, więc pomoc będzie wskazana pzdr

a co do pytania natury technicznej to chodzi mi właśnie o połączenie silnika elektrycznego i łożyska magnetycznego w jedną maszynę elektryczną, która posiada wirnik w lewitacji magnetycznej a zarazem spełnia swoje właściwości maszynowe :?:
  • #4 4408011
    xxmarioxx
    Poziom 11  
    moze ktos ma jakas sugestie na temat wykonania takiego silniczka ???
  • REKLAMA
  • #5 4408508
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Łożysko takie mogłoby wyglądać tak :
    to z prawej można spróbować wykonać w domu i nie musiałby to być magnes stały lecz elektromagnes (łatwiej obrabiać stal)
  • REKLAMA
  • #6 4409367
    xxmarioxx
    Poziom 11  
    adams987 napisał:
    Łożysko takie mogłoby wyglądać tak :
    to z prawej można spróbować wykonać w domu i nie musiałby to być magnes stały lecz elektromagnes (łatwiej obrabiać stal)

a jak rozwiazac problem silnikowy ?? tzn. zeby spelnial zarazem funkcję silnika
  • #7 4409521
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Myślałem, że chcesz zastąpić łożyska toczne w silniku, a nie konstruować cały silnik.
  • #8 4411124
    xxmarioxx
    Poziom 11  
    taki sobie wymyslilem temat pracy ... i zamierzam go wykonac jako silnik elektryczny z lozyskami magnetycznymi (jako elektromagnesy odpowiednio sterowane). Twoj pomysl tez jest dobry, ale takie rozwiazanie na swiecie jest juz opanowane w pelni.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy koncepcji silnika bezłożyskowego, w którym zamiast klasycznych łożysk mechanicznych zastosowano dodatkowe uzwojenia na stojanie generujące siłę nośną, umożliwiającą lewitację wirnika. Proponowane rozwiązanie łączy silnik elektryczny z łożyskiem magnetycznym, gdzie wirnik utrzymywany jest w lewitacji magnetycznej, eliminując potrzebę tradycyjnych łożysk. Wskazano, że temat należy szukać pod hasłem "łożysko magnetyczne". Przedstawiono przykładowe konstrukcje łożysk magnetycznych, które mogą być wykonane z elektromagnesów zamiast magnesów stałych dla łatwiejszej obróbki. Poruszono również problem integracji funkcji silnika i łożyska magnetycznego w jednej maszynie, z uwzględnieniem sterowania elektromagnesami. Zaznaczono, że rozwiązania z elektromagnetycznymi łożyskami magnetycznymi są już w pełni opanowane na świecie, jednak autor planuje realizację takiego projektu jako pracę inżynierską, bazując na przeróbce silnika krokowego lub asynchronicznego klatkowego.
REKLAMA