logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wysokie obroty przy zmianie biegów i duze spalanie Corsa B

siacha 24 Sty 2007 20:47 9544 8
REKLAMA
  • #1 3483506
    siacha
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam !!! Mam taki problem posiadam opla corse 1,2 z 94r.
    auto podczas zmiany biegów i czasem przy odpalaniu wchodzi na wysokie obroty, dopiero po chwili spadają. Wydaje mi się tez że mam trochę za wysokie spalanie ok. 9l tryb miejski małe odległości. Co do tych wysokich obrotów to czyściłem silniczek krokowy. Nie świeci tez kontrolka od silnika.
    Problem również z ogrzewaniem słabo grzeje. Nie podnosi się wskazówka temperatury dopiero przy jeździe w korku wskakuje na 90 parem stopni.
  • REKLAMA
  • #2 3483921
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    sprawdź kody błędów może one ci coś powiedzą i sprawdź czujnik położenia przepustnicy. Może też linka gazu nie mieć luzu (a musi mieć)mogła się skurczyć bo teraz jest zimniej.:)
  • REKLAMA
  • #3 3484044
    umi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    witam. jeżeli chodzi o temperature i spalanie to wymieniłbym termostat, a obroty to może byc silniczek krokowy albo uszczelka pod wtryskiem.pzdr
  • #4 3486127
    siacha
    Poziom 11  
    linkę od gazu zmieniałem, silniczek krokowy czyszczony, co do wycieku to mam mały pod wtryskiem morze ty być przyczyną wysokich obrotów??
  • #5 3486733
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    zacznij od wymiany termostatu i potestuj auto moze to tylko problem w zbyt słabej temperaturze silnika .pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 3486802
    strzalaaa
    Poziom 17  
    Ocena: 110
    przypuszczam że wina leży w przepustnicy, sprawdź jeszcze raz bardzo dokładnie luz na lince i luz na wałku przepustnicy(sprawdzaj przy otwartej), przy okazji wyczyść ją dokładnie. Miałem kiedyś identyczny przypadek tylko ze w daewoo Co do temperatury to może być też wina słabego wydatku pompy wody. Ile ten samochód ma przejechane i czy ma gaz?
  • #7 3486845
    siacha
    Poziom 11  
    nie mam gazu. przejechane 110 tys.
  • #8 3522049
    siacha
    Poziom 11  
    zmieniłem termostat i wszystko gra no prawie. mam problem jeszcze z wysokimi obrotami podczas zmiany biegu na rozgrzanym silniku.
    proszę o pomoc !!
  • REKLAMA
  • #9 3524398
    Arturo3
    Poziom 1  
    Tesz mam corse 1.2 i tesz mam ten problem z duzym spalaniem
    Sprubuj wymienic ta uszczelke pod wtryskiem(jak masz wyciek )
    Ja bede ja wymienial w Srode(bo to chyba oststnia zecz jaka mi zostala) to dam znac co sie zmienilo

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Opla Corsy B 1.2 z 1994 roku zgłasza problem z wysokimi obrotami silnika podczas zmiany biegów i na zimnym silniku, które po chwili spadają, oraz podwyższonym zużyciem paliwa około 9 l/100 km w warunkach miejskich. Dodatkowo występuje słabe ogrzewanie i niska wskazówka temperatury silnika, która wzrasta dopiero w korku. Czyszczenie silniczka krokowego nie rozwiązało problemu, a kontrolka silnika nie świeci. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak: uszczelka pod wtryskiem z wyciekiem, termostat, czujnik położenia przepustnicy, linka gazu (jej luz), przepustnica oraz pompa wody. Po wymianie termostatu problem z temperaturą i spalaniem uległ poprawie, jednak wysokie obroty przy zmianie biegów na rozgrzanym silniku nadal występują. Przejechane auto ma 110 tys. km i nie jest wyposażone w instalację gazową. Zalecane jest dalsze sprawdzenie luzu na linkach i wałku przepustnicy oraz ewentualna wymiana uszczelki pod wtryskiem jako ostatnia próba rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA