logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przetwornik od gitary elektr. można wstawić do akustyka?

Joker2 24 Sty 2007 22:15 3946 5
REKLAMA
  • #1 3484004
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Chciałbym mieć w gitarze akustycznej porządny przetwornik. Do tej pory korzystam z własnoręcznie zrobionego. Przewinąłem uzwojenie pierwotne z jakiegoś starego trafa na magnes i podłożyłem pod struny. Jakoś to gra, ale w tle słychać szum i wogóle ten dźwięk jakiś nienaturalny.

Jak sie nie myle to w gitarach elektrycznych są przedworniki działające na takiej samej zasadzie. Czy można by do gitary akustycznej włożyć taki przetwornik?

Wiem że trochę to kombinowanie, ale za przystawkę do akustyka opartej na piezo-elektryku trzeba wydać ze 200PLN (tyle mi w sklepie powiedziano).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3484286
    minilab
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Najczęściej gitara elektryczno - akustyczna wyposażona jest w dwa przetworniki elektromagnetyczne umieszczone: jeden przy podstawku o ostrym i wysokim brzmieniu oraz drugi, umieszczony przy końcu gryfu, dający brzmienie miękkie i ciemne. Odległość przystawek od strun na ogół jest regulowana przez podwyższanie lub obniżanie przystawek. Niektóre firmy produkują też przystawki, które mają możliwość regulacji odległości do każdej struny z osobna.
    Przełącznik przystawek jest trójpozycyjny i umożliwia włączenie każdej przystawki osobno oraz obu naraz. Większość gitarzystów jazzowych jednak używa tylko przystawki znajdującej się przy gryfie, stąd popularne są również instrumenty z jedną przystawką. Z czterech potencjometrów dwa umożliwiają płynną regulację siły głosu poszczególnych przystawek, dwa następne to korektory regulujące barwę tonu.
    Profesjonalne przystawki do gitary lub innego instrumentu akustycznego np: wiolonczeli.
    1, Przystawka do gitary akustycznej EQ 505 za 140,00zł., bardzo dobra.

2.Przystawka do gitary akustycznej EQC 2020 za 299,00zł., super przystawka.
    Przystawki można zakupić w internecie za pośrednictwem strony:
    www.abag.com.pl

Dodano po 1 [minuty]:

Najczęściej gitara elektryczno - akustyczna wyposażona jest w dwa przetworniki elektromagnetyczne umieszczone: jeden przy podstawku o ostrym i wysokim brzmieniu oraz drugi, umieszczony przy końcu gryfu, dający brzmienie miękkie i ciemne. Odległość przystawek od strun na ogół jest regulowana przez podwyższanie lub obniżanie przystawek. Niektóre firmy produkują też przystawki, które mają możliwość regulacji odległości do każdej struny z osobna.
    Przełącznik przystawek jest trójpozycyjny i umożliwia włączenie każdej przystawki osobno oraz obu naraz. Większość gitarzystów jazzowych jednak używa tylko przystawki znajdującej się przy gryfie, stąd popularne są również instrumenty z jedną przystawką. Z czterech potencjometrów dwa umożliwiają płynną regulację siły głosu poszczególnych przystawek, dwa następne to korektory regulujące barwę tonu.
    Profesjonalne przystawki do gitary lub innego instrumentu akustycznego np: wiolonczeli.
    1, Przystawka do gitary akustycznej EQ 505 za 140,00zł., bardzo dobra.

2.Przystawka do gitary akustycznej EQC 2020 za 299,00zł., super przystawka.
    Przystawki można zakupić w internecie za pośrednictwem strony:
    www.abag.com.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3484776
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Jeśli nie grasz na nylonach możesz spokojnie wstawiać pickup od elektryka (najlepiej dorobić uchwyt w otworze rezonansowym co minimalizuje ingerencję w drewno) i zastosować jakiś prosty ukł. regulacji barwy i natężenia.
  • REKLAMA
  • #4 3484966
    Joker2
    Poziom 23  
    Wielkie dzięki patrykdud. Z umieszczeniem przetwornika w gitarze nie będzie problemu (zastąpi miejsce tego starego :) ) mam jednak pytanie co do barwy dźwięku. Czy wystarczy zastosować prosty układ pasywny?
    Czy przetwornik od gitary elektr. można wstawić do akustyka?
    Czy lepiej coś aktywnego. Jeżeli tak to w miarę możliwości proszę o jakiegoś linka, najlepiej ze schematem ideowym :)

Rozumiem, że układ barwy należy umieścić między wyjściem przedwzmacniacza i wejściem wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #5 3485090
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Nie warto komplikować, zajrzyj tu:

http://www.gitara.pl/gitara_elektryczna.html

i zrób układzik na minimalnej ilości elementów na początek (2 kondy i 2 potencjometry wystarczą w zupełności ) a dopiero jeśli to Cię nie zadowoli kombinuj dalej (tylko posprawdzaj różne wersje zanim porobisz dziury w drewnie).

Jeśli korzystasz ze zwykłego pickup'a nie potrzeba układu aktywnego.

Układ barwy wstawia się wewnątrz pudła, między przetwornikiem a gniazdem, zazwyczaj wystarzy "pajączek" z elementami przylutowanymi bezpośrednio do potencjometrów.
  • #6 3497318
    Joker2
    Poziom 23  
    Podłączałem przetwornik od gitary elektrycznej i musze przyznać że efekt jest mierny (trochę się podgłosi i sprzęża), więc kupiłem sobie przystawkę aktywną (eq 505) którą polecał mi minilab na początku tematu. Dźwięk jest czyściutki i ostry, jestem z niej bardzo zadowolony.

Mam tylko pytanie co do małego piecyka który chciałbym sobie do niej zrobić. Czy wystarczy wzmacniacz na TDA 2050 i do tego jakiś głośnik na twardym zawieszeniu 15/20W, czy musi być coś w stylu jabel 35? Nie potrzebuje dużej mocy. To ma być piecyk do solówek w małym pokoju.

Z góry dziękuje za pomoc.
REKLAMA