logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka modeli HDD Seagate'a, a te same objawy niesprawności !

oneeye 24 Sty 2007 23:57 1601 11
REKLAMA
  • #1 3484475
    oneeye
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Posiadam 3 egzemplarze różnych modeli dysków Seagate'a (przypadek)
    objawy przy wszystkich są identyczne, mianowicie:

- Bios wykrywa każdy z tych dysków ale bardzo długo, nawet do minuty czasu,
    - "Wyzerowanie" dysku łącznie z boot sectorem - ("zero fill") nie odnosi rezultatu,
    - Sea Tools wkrywa lecz nie ima sie zadnego z nich
    - Victoria wykrywa tylko za pierwszym razem przy sprawdzaniu powierzchni od razu błedy odczytu
    - PIN'y w porządku, brak stuków, oraz brak doświadczenia w temacie z mojej strony, stąd wypada grzecznie zapytać fachowców..

pozdrawiam.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3484490
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    podnien tasmy ewentualnie przepnij pod drugie IDE na plycie . odkec plyte i sprawdz czy bez obudowy tez sie tak zachowaja . znam przypadek gdy klient przykrecil sobie plyte zlaczem IDE na metalowy bolec do przykrecania plyty do obudowy . objaw byl podobny z tym ze dodatkowo w BIOS nazwe dysku "porzerabial" na inna. np z nazwy ST10010 robil np S$10010
  • REKLAMA
  • #3 3484509
    oneeye
    Poziom 13  
    oleq_30 napisał:
    podnien tasmy ewentualnie przepnij pod drugie IDE na plycie . odkec plyte i sprawdz czy bez obudowy tez sie tak zachowaja . znam przypadek gdy klient przykrecil sobie plyte zlaczem IDE na metalowy bolec do przykrecania plyty do obudowy . objaw byl podobny z tym ze dodatkowo w BIOS nazwe dysku "porzerabial" na inna. np z nazwy ST10010 robil np S$10010

sprawdzam je na chodzacym kompie i tasme wypinam z dysku na ktorym wlasnie pracuje, ponadto dyski te byly srawdzane rowniez w innym srodowisku sprzetowym :) .. to samo ..

szukalem czegos na temat sciezki zerowej - ale objawy stamtad mi nie pasuja, a i gdzies tez wyczytalem ze firmware moze miec cos wspolnego (mimo ze symbole wykrywane sa ok, no ale pytam bo sie na tym nie znam tak dobrze)
  • #4 3484905
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Podłączenie tych dysków do terminala dyskowego i zobaczenie logów ze startu tych dysków powie nam prawie wszystko na temat ich kondycji życiowej.
    Niestety prawie żaden serwis nie posiada tego prostego urządzenia.
    Ja bym załączył jakiś zrzut ekranu z Victorii, podał modele, typy, firmware tych dysków.
    W dyskach ważna jest ich historia, męczyłem się z dyskami prawie 2 dni a koleś potem mówi że przywiózł ich z Niemiec z wyprzedaży, horror.
  • REKLAMA
  • #5 3488650
    oneeye
    Poziom 13  
    do tej pory udalo mi sie przeanalizowac dwa z trzech dyskow, one nie zostaly uszkodzone u mnie, pochodza z odzysku z roznych miejsc. po prostu dopiero teraz sie za nie wzialem. wykluczam uszkodzenie sprzetu poza dyskami.. sprawdzane w kilku miejscach, ewidentnie sa uszkodzone, jak ?? o to wlasnie pytam fachowcow ;]

1. ST340014A FIRM: 3.04
    2. ST380011A FIRM: 3.04

napisze razem gdyz objawy sa te same: (poza drobnymi szczegolami)

- bios wykrywa je od 10 do 30 sek, poprawnie.
    - Seatools - jeden z nich (80GB) w FullTescie wykazał Bad Sector: 0, drugi (40GB) Bad Sector 1631, oba nie daja sie naprawic (replace) test zglasza : Failed smile.gif a w przypadku 40-tki dodatkowo blad "40h"
    - Victoria oraz MHDD - wykrywają oba dyski poprawnie, Smart nie da sie wyswietlic (disk busy), scan - pierwsze sektory "error" - reszta "timeout"

"zero fill" - w obu przypadkach wiesza sie na poczatku definitywnie.

w 40-stce brak stukow - slyszalnych i wyczuwalnych,
    w 80-tce stuki sa ale nie slyszalne stad moj blad z wczesniejszego postu, dopiero po dotknieciu dysku czuc delikatnie proby przeczytania sektora przez glowice (test SeaTools'a po odnalezieniu Bad Sector : 0 , gdy przeszedł do dalszej czesci dysku stuki sa juz niewyczuwalne.

pytanko jeszcze, bo wnioskuje ze jednak chodzi o sciezke zerowa, czy te bledy moga byc spowodowane uszkodzeniem elektroniki czy to jednak mechanika do wymiany ??

z gory dziekuje za odpowiedź ;] .. pozdrawiam.

-------------------edit---------------

Ciekawy komunikat udalo mi sie wyluskac z MHDD w funkcji ERASE przy dysku 40-tce - mianowicie ***CATASTROPHIC FAILURE*** DISK IS BROKEN***
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    Dziękujemy!

(TONI_2003)
  • REKLAMA
  • #6 3489431
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Z podanych objawów wynika że w tych dyskach chyba ktoś podmienił elektroniki.
    Jeśli dyski były czas cały pod twoim nadzorem to pozostaje tylko naturalne zużycie tych dysków.
    W takim przypadku tylko terminala dyskowy podpowie co się stało.

:cry:
  • #7 3562544
    Marcus'79
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam podobny problem z nowym ST3250620A - 250GB
    Dysk jest długo wykrywany przez BIOS, potem raz jest raz nie jest widoczny przez Disk Wizard jako "BIOS drive (80 hex) ...", czasami przy uruchamianiu Disk Wizarda pojawia się komunikat o obecności modelu:

"Hard Disk INT13H Device Driver V6.88"
    Drive Number = 80
    Mode Number = ST3250620A
    Host transfer = 16bit (LBA)

INT13H to jest nazwa pliku biosu kontrolera ITE IT8212F, który ostatnio próbowałem aktualizować, zbieg okoliczności czy co ?
    ST3250620A był wtedy podpięty i obawiam się, że uszkodził się jego firmware ...
    Dysk ciągle rzęzi, pracuje w trybie PIO
    Dodam, że bios i MHDD poprawnie wykrywa typ dysku pozatym błędy i komunikaty o braku odpowiedzi, itp.
  • #8 3563132
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    @Marcus'79
    INT13H to może i nazwa pliku, ale generalnie jest to numer przerwania biosu (za pomocą którego się odwołuje do dysku).
    Upewnij się że twój BIOS jest aktualny i obsługuje tak duże dyski, i upewnij się że na tej samej taśmie nie jest podpięte inne urządzenie ze źle ustawionymi zworkami np, i czy w dysku masz dobrze ustawione zworki.
  • #9 3563157
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    a wstepny format zero full dla xp .czy inne probowales.jesli sie wiesza.
    moze ktorys zabezpieczony chaslem .np z xbox ,satelit ,box mulimedialnych.niektorzy producenci zabezpieczaja .
  • #10 3563238
    Marcus'79
    Poziom 13  
    Format zero full w Disk Wizard nie odpowiada - zawiesza sie komp
    Pod XP i innymi OS dysku nie widać.
    MHDD i Victoria skanują dysk, znajdują kilkaset bad sektorów, które niby usuwają ale pojawiają sie ponownie w tym samym miejscu.
    Najdziwniejsze, że dysk z początky był widziany przez Win98SE i inee programy tyle, że transfer był słaby ale to wina płyty - nie obsługuje 48bit LBA. Nic sie nie wieszało.
    Teraz jest tragedia z szybkością ...
  • #12 3566653
    Marcus'79
    Poziom 13  
    Mam jeszcze pytanko, gdzie można znaleźć firmware "3.AAE" do dysku ST3250620A ??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji opisano problem z trzema różnymi modelami dysków twardych Seagate, które wykazują identyczne objawy uszkodzenia: długie wykrywanie przez BIOS (do minuty), brak skuteczności "zero fill" (pełnego zerowania), błędy odczytu wykrywane przez programy Victoria i MHDD, a także niemożność wyświetlenia SMART z powodu zajętości dysku. Testy SeaTools wykazują obecność bad sectorów, które nie dają się naprawić. Dyski były testowane na różnych komputerach i z różnymi taśmami IDE, co wyklucza uszkodzenie sprzętowe poza dyskami. Podejrzewa się naturalne zużycie lub ewentualną podmianę elektroniki w dyskach. W jednym przypadku dysk ST3250620A (250GB) wykazuje podobne objawy, dodatkowo pracuje w trybie PIO i może mieć uszkodzony firmware, co może być związane z aktualizacją BIOS-u kontrolera ITE IT8212F. Zalecane jest sprawdzenie ustawień BIOS, zworków dysku oraz ewentualna wymiana dysku na gwarancji. Terminal dyskowy mógłby dostarczyć szczegółowych logów diagnostycznych, jednak jest to rzadko dostępne narzędzie. Wskazano także, że niektóre dyski mogą być zabezpieczone hasłem, co utrudnia formatowanie i diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA