logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skrócić antenę CB Hustler IC-100 do 40-50 cm?

Kukiz18 25 Sty 2007 11:26 7634 15
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3485465
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

Kukiz18 napisał:
    ...Czy mozna ja skrócic powiedzmy tak do 40-50cm?

Można, pod warunkiem, że przeliczysz i zmienisz cewkę. Musisz tez pogodzić się z drastycznym pogorszeniem parametrów takiej obciętej "anteny".
    Praw fizyki nie oszukasz. ¼ fali to około 2,70 m. Skracanie fizycznej długości anteny odbywa się zawsze koszem zysku i sprawności takiej konstrukcji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3486046
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

Tak jak napisałem. Po krótkich antenach nie spodziewaj się dobrego zasięgu.
    Tym bardziej, że w ofercie zawarte jest oszustwo. Sprzedający napisał, że antena ma "Wzmocnienie: 3dB". To jest bzdura. Zysk dipola to 0 dB, a dipol na tą częstotliwość ma "słuszne" wymiary. Tak więc antena o długości 35 cm nie ma prawa mieć zysku 3 dB.
    Trzeba bardzo sceptycznie podchodzić do tych opisów.
    Jeżeli chcesz mieć zasięg około 1 km to stosuj krótką antenę. Do łączności na dalsze odległości musi być antena o stosownej długości. Im dłuższa, tym lepiej.
  • #5 3486126
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    kukiz18, każda antena do CB jest skrócona (minimalna długość powinna być 2.7m czyli 1/4 fali) wiadomo,że w samochodzie nie da się wozić takiej pełnowymiarowej.
    o hustlerach mówi się ,że to wyrób o nienajlepszych parametrach,a ty chcesz to jeszcze pogorszyć.
    dlaczego?
    dlaczego tak się dzieje ,że oszałamiający zasięg kilku kilometrów jaki daje CB radio w samochodzie,chcesz jeszcze pogorszyć stosując taką mini antenkę?

kiedyś testowałem lemm AT900 zamontowaną w dachu. porażka sprawnościowo zyskowa,zasięg radiowy był równy zasięgowi optycznemu.
    AT1200 już działała o niebo lepiej
  • REKLAMA
  • #6 3486450
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Witam wszystkich , odnośnie cięcia anteny ,to nie ma to najmniejszego sensu dlatego , że tak jak już tu wyżej Koledzy się wypowiadali antena taka straci bardzo dużo na nadawaniu jak i na odbiorze . Jeśli jest taka potrzeba to lepiej ją sprzedaj i kup sobie mniejszą . Ale i tak uważam , że dłuższa antena jest lepsza . Sam mam MAGNUM 165 cm na VW Golfie i przy wjezdzie do garażu muszę ją kłaść [niski garaż ] . Antena do CB służy nie tylko do odbioru ale też do nadawania i musi spełniać odpowiednie wymagania . Pozdrawiam wszystkich CB-stów. Włodek :D
  • #7 3487745
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    a jaka polecacie antene w niskim przedziale cenowym? zeby sciagała tak chociaz ok 5 km
  • #8 3489273
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    A dlaczego chcesz skracac tego Hustlera, wbrew pozorom on jest bardzo dobry, ja mialem na nim zasieg ok 10km w miescie w terenie mocno zabudowanym. Maksymalna predkosc jaka jak narazie wytrzymal (moze uda sie wiecej nastepnym razem :] ) to 170km/h i nie przesunal sie nic a nic
  • #9 3490970
    notoron
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    Hustler jest dobry, braciszek w dieslu na alanie 100+ ma satysfakcjujący zasięg na 5 km dalej już tylko szumy. Zgadzam się również z kolegą janusz27 braciszek też szarżuje a antenka ani drgnie z dachu... skracanie anteny jak już to minimalne w trakcie strojenia SWR-miarką.
    pozdrawiam fascynatów CB-radii
  • #10 3491385
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    kolego notoron.
    fascynacja CBradiem była w latach 90-tych, kiedy to nie było telefonów komórkowych i naprawde spora część polaków i nie tylko pragneła mieć łączność ze światem :D .były stowarzyszenia,kluby itp.
    dzisiaj CB używa się w samochodach tylko dlatego żeby nie płacić mandatów, a w domach prawie zupełnie zamilkły radia pracujące na tych częstotliwościach.
    w tamtych czasach minimalna długość anteny na osobówce wynosiła 1.5m i im bardziej zbliżona była do długości 2m,tym bardziej "rasowy" był CBsta :D
    To były czasy.
    pozdrawiam.
  • #11 3491419
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Troche ten post mnie rozbawil ;) Ssstrasznie dluga - ma az 99 cm. dlugosci... Kiedys, wiekszosc ludzi wozila anteny 2,75 metra i nie bylo problemu ;)

Wiec kazda krotsza od w/w anteny to kombinacja i przez skracanie, stosowanie cewek itp. drastycznie pogarsza sie parametry.

Dlatego ludzie maja zajawke, jak trzasna DX'a z gosciem oddalonym o 20 kilometrow...

15 lat temu z cwiartka na zderzaku bezstresowo rozmawialem z gosciem stojacym w aucie pod palacem kultury... Ja bylem pod skierniewicami (ponad 60 kilometrow). Nie byl to wyczyn, ale zupelnie normalna sprawa.

Czasy sie zmienily. Wozicie radia glownie po to, zeby sluchac kanalu 19.
  • #12 3491502
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Faktycznie, nieco zabawne podejście - strasznie długie bacisko - 1m.
    Ja miałem na dachu 2,15m i znajomi którzy jechali pierwszy raz ze mną dostawali palpitacji serca na przejazdach kolejowych :D.
    Nie sądzę, aby udało ci się prawidłowo skrócić/skrócić tą antenkę ,a już na pewno jej nie "zestroisz".
  • #13 3491713
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Sasiad przejezdzal pod trakcja tramwajowa (busem) i nascie razy i nawet powyginal sobie czubek anteny - nic nikomu sie nie stanie, o ile nie ma modnego dawno temu gumowego ogonka targanego po jezdni... dumnie nazywanego UZIEMIENIEM (dzialalo toto na postoju i przy niewielkiej predkosci ;) )

Kukiz - nie warto sobie zawracac glowy skracaniem czegos, co i tak jest bardzo krotkie... Albo przenies sie np. na PMR - wtedy cwiercfalowa antena bedzie miala dlugosc 16 centymetrow ;)
  • #14 3491756
    wttkbari
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Na prawie wszystkich forach piszę się, że antena do cb powinna mieć przynajmniej 1/10 długości fali, ale przecież to jest i tak nic ( 110cm). Ja miałem Maryladna 155cm i jak dla mnie był za krótki, chociaż przy współpracy z jacksonem spisywała sie dosyć fajnie, teraz mam 170cm *(lemm-a EAGLE) i jest lepiej chociaż myśle nad cała 1/4 fali z włókna, te wszystkie anteny z promiennikiem zrobionym ze szprychy rowerowej to profanacja CB moim zdaniem...
  • #15 3504060
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Witam teraz jest właśnie taka moda na coraz krótsze antenki , producenci też się przescigaja w produkcji takich króciaków . Kilka dni temu montowałem takie małe coś na osobówce nawet nie pamiętam jakiej f-my była ta antenka Do spytania się o droge przejeżdżającego TIR a wystarczy , ale pogadać gdzieś dalej to już nie to. Mam radyjko w domu i mobilu więc tylko długa antenka zapewni dostateczne osiągi . Poza tym odnośnie wcześniejszych wypowiedzi to CB na bazówkach tak całkiem nie umarło , u mnie jest jeszcze kilka stacji bazowych starych CB-stów [sam mam radio od 95 r] i ciągle przybywa nowych . 73. WŁODEK .

:D
  • #16 3506300
    SP3SWJ
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    ...
    ... odpowiadając na pytanie : Czy można skrócic antene CB hustler?

:arrow: TAK - ale tak jak wszyscy powyżej ci pisali ta antena zacznie pracować gdzie indziej - czyli po takim dużym obcięciu pewnie gdzies około 50MHz :D

Mojemy kumpliwi pewni "fachowcy" niepotrzebnie ciachneli antene tylko około 3 cm - zobacz gdzie stroiła - zamiast na 27,200 to na 27,600
    http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/IW3HEV/PLIKI/Piotr_IC100.pdf
    i SWR w zakresie pasma CB był około 2,5 :cry:

Także powyższe rady kolegów o zakupie NOWEJ anteny są jedynym rozsądnym rozwiązaniem.

/Jarek

Podsumowanie tematu

✨ Skracanie anteny CB Hustler IC-100 do długości 40-50 cm jest technicznie możliwe, ale wymaga zmiany cewki i precyzyjnego strojenia, co wiąże się z drastycznym pogorszeniem parametrów anteny, zwłaszcza zasięgu i efektywności nadawania oraz odbioru. Antena CB powinna mieć minimalną długość około 1/4 długości fali (około 2,7 m), co zapewnia optymalną sprawność. Krótsze anteny, takie jak Hustler IC-100 o długości około 99 cm, są już mocno skrócone i dalsze skracanie znacznie obniża ich właściwości użytkowe. W praktyce krótkie anteny oferują zasięg rzędu 1 km, podczas gdy dłuższe anteny zapewniają lepszy zasięg, nawet do kilkunastu kilometrów w sprzyjających warunkach. Wiele opinii wskazuje, że lepszym rozwiązaniem jest zakup anteny o odpowiedniej długości niż jej skracanie. Przykłady innych anten omawianych w dyskusji to Lemm AT900, Lemm AT1200, Maryladn 155 cm, Lemm Eagle 170 cm oraz Magnum 165 cm. Wskazano również, że niektóre oferty handlowe zawierają nieprawdziwe informacje o zysku anten, np. deklaracje 3 dB zysku dla anten krótkich są wątpliwe. Skracanie anteny bez odpowiedniego dostrojenia powoduje przesunięcie częstotliwości rezonansowej i wysokie wartości SWR, co negatywnie wpływa na pracę radia CB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA