logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wskaźnik temperatury wody ustawia się w środku skali po włączeniu zapłonu

mas444 25 Sty 2007 12:32 4501 7
  • #1 3485602
    mas444
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Witam szanownych kolegów:!:
    Mam następujący problem:
    Po włączeniu zapłonu wskaźnik temperatury wody od razu ustawia się w środku skali niezależnie od faktycznej temp. silnika. Po odłączeniu przewodu od czujnika temp. sytuacja bez zmian. Po zwarciu tegoż przewodu do masy wskaźnik pokazuje maksymalną temperaturę.
    Wygląda na uszkodzenie wskaźnika w desce rozdzielczej czyż nie:?:
    Chyba, że się mylę...
  • #2 3485647
    hezek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Moim zdaniem wskażnik jest sprawny jeśli byłby uszkodzony to niezaleznie od przekręcenia kluczyka byłby w jednakowej pozycji poprostu gdzieś przewód masuje sie przewodem z jakimś odbiornikiem który obniża napięcie i dlatego wskazuje na połowie zerknij za zegarami jeśli nic niema musisz szuka dalej w ostateczności puścic nowy przewód od wskażnika do czujnika, mozna też w ten sposób sprawdzic wskażnik.
  • #3 3485747
    mas444
    Poziom 14  
    Ok. tak zrobię.
    Nie mam niestety schematu instalacji w samochodzie, ale wydaje mi się, że do wskaźnika powinny dochodzić 3 przewody: +, - i od czujnika. Mam rację?
  • #4 3485759
    hezek
    Poziom 12  
    jaki to samochód??

jest tylko plus i do czujnika jak prześledzisz ściezki z tyłu zegarów to bedziesz wiedział co jest co obejdzie sie bez schematu...
  • #5 3485861
    mas444
    Poziom 14  
    Właśnie prześledziłem ( zdjęcie tyłu zegarów ). Konsolę rozbiorę jak znajdę pod śniegiem samochód.
    W każdym razie są 3 ścieżki, podobnie jak do wskaźnika paliwa. Jedna GND ( jest opisana ), druga czujnik i trzecia musi być +. ( obie nie opisane )
    Primera W10 2.0D
  • #6 3485879
    hezek
    Poziom 12  
    możesz przesłac to zdj z tyłu zegarów może coś z niego wyczytam

jeśli jeden z nich to + to będzie połaczony ścieżką z wskaźnikeiem paliwa ten jeden co jest połączony z kostką to idzie do czujnika
  • Pomocny post
    #7 3485925
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3489566
    mas444
    Poziom 14  
    Dzięki Panowie za pomoc. Zdobyłem schemat. Faktycznie to logometr i jest do wymiany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wskaźnika temperatury wody w samochodzie Nissan Primera W10 2.0D, który po włączeniu zapłonu ustawia się na środku skali niezależnie od rzeczywistej temperatury silnika. Odłączenie przewodu od czujnika temperatury nie zmienia wskazań, natomiast zwarcie przewodu do masy powoduje wskazanie maksymalnej temperatury. Analiza instalacji elektrycznej wskazuje, że do wskaźnika dochodzą trzy przewody: zasilanie (+), masa (GND) oraz sygnał z czujnika temperatury. Podejrzenie uszkodzenia wskaźnika zostało potwierdzone po zdobyciu schematu, który ujawnia, że wskaźnik jest logometrem (woltomierzem ilorazowym z cewkami skrzyżowanymi). Przyczyną problemu jest prawdopodobnie odpięcie jednej z cewek lub rozmagnesowanie mechanizmu zegarowego, co wymaga wymiany wskaźnika temperatury w desce rozdzielczej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA