logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-V620 - wyłączanie przy głośności, gorący rezystor R630 150 ohm 1W

hucker100 25 Sty 2007 15:25 2171 6
REKLAMA
  • #1 3486333
    hucker100
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Witam
    mam problem ze wzmacniaczem Technics SU-V620. Po włączeniu i ustawieniu głośności na 1/3 wyłącza sie po 10 min. a jeżeli podkręce na full to po kilku sekundach. myślełem że problem leży po stronie wiatraczka ale podpinałem inne i próbowałem bez, nadal to samo. Wymieniłem także kondensatory za wiatraczkiem bo cos takiego pisało w jednym z postów ale to nic nie dało.
    Dopatrzyłem że w pomencie gdy wyłącza sie wzmacniacz to jeden z rezyztorów R630 150 ohm 1W robi sie bardzo gorący. Proszę o pomoc jeżeli ktos wie co z tym problemem zrobić. :?::?::|
  • REKLAMA
  • #2 3486386
    DJ_Mango
    Poziom 10  
    Mam bardzo podobny przypadek w moim SU-V707... Gdy daję Volume na 1,6 - 1,8 to też się wyłącza... =/ Dowiedziałem się też, że najprawdopodobnie jest to wina nieodpowiednich głośników czyli za mocnych... =/
    Pozdrawiam, DJ Mango
  • REKLAMA
  • #3 3486438
    hucker100
    Poziom 10  
    Głośniki są oryginalne od zestawu technicsa a wzmacniacz wyłącza sie nawet bez podpiętych głosników :cry:
  • #4 3486833
    DJ_Mango
    Poziom 10  
    No tak więc jest to zabezpieczenie termiczne, które chroni końcówki mocy przed przegrzaniem i spaleniem... Oczywiście jest to normalna rzecz w Technics'ach... ;)
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 3488524
    hucker100
    Poziom 10  
    ale końcówka mocy jest zimna jak lód :) i problem w tym co zrobic żeby wzmacniacz działał jak dawniej ????
  • REKLAMA
  • #6 3489712
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Witam.
    Pierwsze co to sprawdź wzmacniacz w okolicy końcówki mocy i tranzystorów zasilacza pod kątem zimnych lutów. Czasem coś może nie kontaktować i może być taki objaw. Pomierz napięcia na zasilaczach, na końcówce mocy, na wyjściu czy nie ma napięcia stałego, porównaj ze schematem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776988-60.html#671120 Jeśli to nie wina zimnych lutów ani zasilaczy to niestety RSN3306A do wymiany, a to już droga sprawa (np w Poltronicu kosztuje 169 zł http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?user_id=RSN3306A).
    Pozdrawiam.
  • #7 3490217
    jw_amigowiec
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A no, mozliwe, ze zimny lut, czy tez sciezki w ktoryms punkcie sie nagrzewaja i moga dzialac jak termistor, nastapilo bycmoze odklejenie sie ich od laminatu i zasniedzenie od spodu - spotkalem sie z czyms takim ;).

Inna sprawa, nie ma czegos takiego, jak "za mocne" kolumny :D. Moze byc co najwyzej za niska ich impedancja...

PS. Mam Technicsa SU-v670 PXS, to stare urzadzenie i tez miewa swoje humory, np przekazniki lubia sie zwieszac przy zalaczaniu, ale tylko wtedy, potem juz jak sie nagrzeje dziala non stop bez problemu, wiec ich nie wymieniam ;).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Technics SU-V620 wyłącza się po kilku minutach pracy przy głośności około 1/3, a przy pełnej głośności po kilku sekundach. Problem nie ustępuje po wymianie wentylatora ani kondensatorów za nim. W momencie wyłączania się urządzenia rezystor R630 (150 Ω, 1W) nagrzewa się bardzo mocno. Wyłączenie jest spowodowane zabezpieczeniem termicznym chroniącym końcówki mocy przed przegrzaniem, choć końcówka mocy pozostaje chłodna. Wzmacniacz wyłącza się również bez podłączonych głośników, które są oryginalne. Możliwe przyczyny to zimne luty lub uszkodzenia ścieżek na płytce, które mogą działać jak termistor. Zaleca się sprawdzenie lutów i pomiar napięć zasilania oraz wyjścia zgodnie ze schematem. W przypadku uszkodzenia układu RSN3306A konieczna jest jego wymiana, co jest kosztowne. Nie występuje problem z "za mocnymi" głośnikami, lecz ewentualnie z ich impedancją. Podobne objawy występują w modelach SU-V707 i SU-V670.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA