logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PDN 685 – pralka pobiera mało wody i zatrzymuje się na programie 2

simur 25 Sty 2007 19:05 6116 7
REKLAMA
  • #1 3487314
    simur
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Proszę mi pomóc w zdiagnozowaniu usterki. Pralka po włączeniu (program 2) pobiera przez chwilkę wodę (niewiele) i stoi. Kilka m-cy temu było na odwrót. Pralka mi zalewała dom. Przeczyściłem pompkę, czarny wąż i ten cienki do hydrostatu i było ok do dziś. Co tym trazem powinienem sprawdzić i przczeyścić. Pozdrawiam wszystkich ANdrzej
  • REKLAMA
  • #2 3487372
    krzysiekl
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    sprubui przeczyscic odpowietrzenie pralki
  • REKLAMA
  • #3 3487451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3487454
    2929
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    możesz mieć zużyty programator .zapadka która popycha bęben programatora jast zużyta i slizga się.spróbuj go przestawić na pozycję 3 .jeżeli będzie szedł dalej to jest to o czym pisałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3487572
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Częstą przyczyną są popalone styki na programatorze D3 i E3. Sprawdź to . Powodzenia.
  • #6 3503316
    simur
    Poziom 11  
    Po długich bojach z czyszczeniem całego układu hydrostatu (rozbierałem go 2 razy, bo się na niego uparłem) dałem sobie spokój. W końcu się wiąłem za programator i mało mnie nie trafiło. Pralka ma 4 lata. Po dwóch latach padł mi programator (stopił się w imen). Kupiłem nowy za 200 zł. Dziś mija znowu drugi rok użytkowania tej pralki. I znowu to samo. Stopione styki E3 i D3 (zwłaszcza E3). Czy muszę kupować nowy programator ? czy spróbować do rezebrać i kuknąć do środka. Może jest szansa wymiany tych styków. Jeżeli nie, to gdzie mogę go kupić w miarę niedrogo. Acha mam przytopione porządnie także te długie wtyczki. Tak że nie ma boków (końcówki metalowe są na wierzchu). Czym to nadlać ? Acha, a może jak już będę musiał kupić nowy programator , to może przesłałby mi ktoś jakiś prosty układ stycznika aby odciążyć te końcówki. Nadmieniam że jestem bardzo kiepski w elektronice. Dlatego jak nie zobaczę rysunku jak polutować to tego sam tylko z opisu nie zrobię. Dziękuję wszystkim za chęć pomocy. Naprawdę Wam dziękuję. Pozdrawiam Andrzej
    PS. Ja nie mam żadnych punktów dlatego proszę mi nie podawać żadnych linków na serwer elektrody, bo i tak nie uda mi się z niego nic ściągnąć.

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Dobrałem sie do tego programatora, ale obleciał mnie strach że już tego nie złożę jak to rozłoże :) . Jeszcze się wstrzymam. Ten styk E3 był cały czarny (złe jest to że jest wykrzywiony i trochę podtopiony). Przeczyściłem go papierem ściernym. Proszę mi podpowiedzieć (żeby być już zupełnie pewnym zepsucia programatora) na jakim programie powinny one zwierać ?
  • #7 3535976
    simur
    Poziom 11  
    Naprawiłem ten programator, podgiąłem trochę styki i pralka działa. W związku z tym mam pytanie. Gdzie podłączyć przekaźnik do programatora ? które to są styki (od grzałki) w programatorze ? aby więcej się nie topiły . Pozdrawiam Andrzej
  • #8 3536735
    akurek30
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam najprawdopodobniej będzie to uszkodzony programator.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDN 685 pobiera niewielką ilość wody i zatrzymuje się na programie 2. Wcześniej problemem było zalewanie domu, co zostało częściowo rozwiązane przez czyszczenie pompki, węży oraz układu hydrostatu. Zalecane jest ponowne oczyszczenie odpowietrzenia pralki oraz sprawdzenie działania hydrostatu, w tym czy elektrozawór otrzymuje napięcie. Możliwą przyczyną usterki jest uszkodzony programator, zwłaszcza zużyte lub przypalone styki na pozycjach D3 i E3, które mogą powodować zatrzymanie programu. Naprawa polegała na podgięciu styków programatora, co przywróciło działanie pralki. W przypadku powtarzających się uszkodzeń programatora rozważana jest wymiana lub naprawa styków oraz zastosowanie dodatkowego przekaźnika do odciążenia styków grzałki. Autor poszukuje również informacji o schemacie podłączenia przekaźnika do programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA