logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór półautomatu spawalniczego do 3000 zł - OZAS ESAB Origomig C 170

jacekopal 26 Sty 2007 11:20 10806 13
REKLAMA
  • #1 3489234
    jacekopal
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Zastanawiam się nad zakupem półautomatu spawalniczego.
    Mogą mi Państwo doradzić co na chwilę obecną jest warte uwagi.
    Sprzęt będzie wykorzystywany w gospodarstwie domowym, czyli powinien być w miarę uniwersalny, ale okrętów raczej robił nie będę . Wydać mogę sumę w granicach 3 tys.zł.
    Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie, jakich rozwiązań technicznych unikać?
    Jaki gaz osłonowy zastosować dla spawania najbardziej zwykłych popularnych i dostępnych na rynku stali? (stal konstrukcyjna)
    Jaki gaz będzie najbardziej uniwersalny dwutlenek węgla, czy argon z domieszką dwutlenku?
    Co Państwo Polecają dla początkującego spawacza? Jakie firmy są godne zaufania?
    Ja na chwilę obecną zastanawiam się nad ORIGOMIG C 170, 3 fazowym produkcie firmy OZAS - ESAB.
    Co o nim Państwo myślą? Jakie grube elementy da się pospawać drutem 0,8 mm2 i prądem 170 A?
    Jak grube połączenia można tym migomagiem zrobić?
    Może mają Państwo jakieś inne propozycje w cenie do 3000 PLN?
    Jeżeli nie potrafią Państwo odpowiedzieć to może wiedzą do kogo skierować takie pytania?
    Proszę o podanie adresu e-mailowego tej osoby czy instytucji, bądź przesłanie jej mojego maila.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 3489416
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Wybór między CO2 a mieszanin różnych gazów jest trudnym wyborem i w sumie to już wyższa szkoła jady.Dobiera się go w zależności od wymaganej stabilności łuku,porównań zachowania się łuku,ilości rozprysku,kształtu lica,głębokości wtopienia.rodzaju metalu i stali jaką chcemy spawać.Podejmuje się go najczęściej przy spawaniu elementów o wysokich parametrach i przy produkcji.Bierze się pod uwagę jakość spawu oraz koszty.Do spawania stali niskowęglowych i węglowomanganowych a więc materiałów najczęściej stosowanych używa się taniego Co2.Drut musi zawierać wtedy dodatkową ilość krzemu.Jeżeli ma się w sobie żyłkę porównawcza i wyciąganie wniosków sprawia przyjemność to można zastanowić się nad Co2 i CO2 z argonem,lub jeszcze innych mieszanin.Jeżeli spawamy jedynie od czasu do czasu to oczywiście czysty CO2 o który najłatwiej i najtaniej.
  • #3 3489705
    jacekopal
    Poziom 11  
    A czy prawdą jest że gdy używamy samego CO2 to trzeba go podgrzewać? I jaka jest cena 8 kg butli CO2 i CO2 + Argon?
  • REKLAMA
  • #4 3489837
    Marcin Stos
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 26
    Widzę że jesteś z Łodzi więc zapraszam do mnie do firmy, namiary podam przez e-mail: marcin.stos(_at_)rywal.com.pl
  • #5 3509462
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Każdy gaz sprężony lub skroplony tak jak co2 lub np. LPG (propan-butan) argon też, w czasie rozprężania lub przechodzenia ze stanu cieczy w gaz bardzo silnie oziębia się a raczej silnie pobiera ciepło z otoczenia.W przypadku CO2 przejście ze stanu płynnego w gaz przy ciśnieniu atmosferycznym następuje całkowicie w temperaturze +32°C.Czyli inaczej przy temperaturze wyższej niż 31.4°C niezależnie od temperatury CO2 występuje tylko w postaci gazowej.Nazywa sie to temperaturą krytyczną.Inne gazy temperaturę krytyczną mają często grubo poniżej zera.Argon wrze w temperaturze ok -185 °C propan -42°C,butan -0.4°C.Dlatego CO2 w reduktorze przy wypływie takim jaki potrzebny jest do spawania po prostu zamarźnie-sublimuje.Inne gazy tego nie potrafią.Jest to groźne dla spoiny ponieważ nagrzana pozostaje bez ochrony gazu.Dlatego CO2 trzeba podgrzewać za pomocą prostej grzałki elektrycznej,która powinna być w komplecie z MIGo-MATem.Przy ograniczonym wypływie CO2 i ciepłym otoczeniu zapewne podgrzewacz aż tak bardzo nie będzie potrzebny.W ostateczności można zmoczyć gorącą wodą szmaty i obłożyć reduktor.

Dodano po 28 [minuty]:

Chyba nie ma prostrzego gazu do kupienia niż CO2.Niepotrzebna jest nawet butla taka jak do tlenu.Wystarczy gaśnica śniegowa.I z taką gaśnicą idziemy np. do punktu sprzedaży sprzętu p.poż. i na miejscu kupujemy gaz na kilogramy tyle ile wejdzie i ile jest potrzeba.Można iść i do hurtowni piwa:D.Tyle,że CO2 spożywczy zawiera trochę wilgoci co przy spawaniu powoduje jeszcze większe zamarzanie i pory w spoinie.Ale i na to jest sposób:idea:.Butlę należy ustawić zaworem do dołu na kilka godzin,a następnie zebraną nad zaworem wodę spuścić przez powolne otwarcie zaworu.Cena 1 kg CO2 i inne koszty są śmiesznie małe.Co innego argon.Bałem się ucięcia dlatego w dwóch częściach napisałem swój post.

Dodano po 8 [minuty]:

Chyba nie ma prostrzego gazu do kupienia niż CO2.Niepotrzebna jest nawet butla taka jak do tlenu.Wystarczy gaśnica śniegowa.I z taką gaśnicą idziemy np. do punktu sprzedaży sprzętu p.poż. i na miejscu kupujemy gaz na kilogramy tyle ile wejdzie i ile jest potrzeba.Można iść i do hurtowni piwa:D.Tyle,że CO2 spożywczy zawiera trochę wilgoci co przy spawaniu powoduje jeszcze większe zamarzanie i pory w spoinie.Ale i na to jest sposób:idea:.Butlę należy ustawić zaworem do dołu na kilka godzin,a następnie zebraną nad zaworem wodę spuścić przez powolne otwarcie zaworu.Cena 1 kg CO2 i inne koszty są śmiesznie małe.Co innego argon.Bałem się ucięcia dlatego w dwóch częściach napisałem swój post.
  • #6 3509750
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    A czy przypadkiem butla od gaśnicy nie zawiera syfonu?Ciągnie wtedy plynny co2 i to szkodzi reduktorowi.
  • REKLAMA
  • #7 3513455
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Niestety coś za coś bo nie ma nic za darmo.
  • REKLAMA
  • #8 3518060
    jacekopal
    Poziom 11  
    A można samemu zrobić taki podgrzewacz? Bo firma daję go jako opcję i niestety dość drogą opcję
  • #9 3525203
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Bardzo dużo można zrobić samemu tym bardziej i to.Zastanawia mnie dlaczego podgrzewacz jest dodatkowym elementem.Butla to nawet rozumiem.Sama nazwa spawarki wskazuje że jest to urządzenie które wykorzystuje CO2 jako gaz ochronny( A jak aktywny).Więc jest to integralna część urządzenia.Szczególnie,gdy wartość jego jest ponad 3 tyś.Myślę, że konkurencja będzie to miała bez opcji. Można zastanowić się nad wyborem MIG-MATa nie tego o największym prądzie spawania bo w sumie to nie takie najważniejsze.Lecz na odwrót o jak najmniejszym.Czyli o posiadaniu przez spawarkę jako opcji prądu pulsującego.Umożliwia ona spawanie bardzo cienkich blach.Bo w domu częściej spawa się takie właśnie elementy niż czołgi na wojnę.Nad podgrzewaczem muszę się zastanowić bo jest to element prosty ale niestety ciśnieniowy.
  • #10 3535412
    jacekopal
    Poziom 11  
    A migo mag to nie jest to samo mig mat? Rozumiem że ten origomig nie posiada prądu pulsującego? O jakim konkretnie mig-macie Pan myśli?
  • #11 3538199
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Oczywiście migmat to to samo co migomat.Ja chciałem zwrócić uwagę na to że są to urządzenia bardzo uniwersalne do spawania różnych rodzajów stali i metali kolorowych w zależności od rodzaju gazu ochronnego i drutu.Niestety oring nie posiada prądu pulsującego.Ta funkcja pojawiła się z półprzewodnikami mocy.I jest stosowana raczej w spawarkach na falowniku lub w konstrukcjach amatorskich,wykorzystujących np.100 szt. tańszych tranzystorów.
  • #14 3606089
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Za 3 tyś można kupić spawarkę używaną fullfunkcja.Chciałbym napisać coś sensownego ale wciąż brakuje mi informacji.Więc się jeszcze wstrzymam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru półautomatu spawalniczego do 3000 zł, ze szczególnym uwzględnieniem modelu ORIGOMIG C 170 firmy OZAS - ESAB. Poruszono kwestie doboru gazu osłonowego do spawania stali konstrukcyjnych, wskazując, że najczęściej stosowany i najtańszy jest czysty CO2, który wymaga podgrzewania ze względu na zjawisko sublimacji w reduktorze. Alternatywnie stosuje się mieszanki argonu z CO2 dla lepszej stabilności łuku i jakości spawu, jednak są droższe. Podgrzewacz gazu jest często oferowany jako opcja dodatkowa, co budzi pytania o możliwość wykonania go samodzielnie. Model ORIGOMIG C 170 nie posiada funkcji prądu pulsującego, która umożliwia spawanie cienkich blach, a jest dostępna w droższych lub bardziej zaawansowanych urządzeniach typu MIG-MAT (migomat). W zakresie parametrów spawania drutem 0,8 mm i prądem 170 A można spawać elementy o umiarkowanej grubości, jednak dokładne wartości nie zostały jednoznacznie określone. W cenie do 3000 zł można rozważyć również używane spawarki z pełną funkcjonalnością. Podkreślono, że przy wyborze sprzętu warto zwrócić uwagę na uniwersalność, stabilność łuku, rodzaj gazu i dostępność podgrzewacza CO2.
REKLAMA