logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć sygnał video do Tv bez euro, to stary tv ?.

kolbi 26 Sty 2007 12:42 4197 12
REKLAMA
  • #1 3489504
    kolbi
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Jak w temacie, jest tylko wejście koncentryczne na zwykłą antene ?.
  • REKLAMA
  • #3 3489576
    kolbi
    Poziom 16  
    morron1 napisał:
    najprosciej uzyc video

nie mam, tz 2 na strychu jedno bez takiej mozliwości a 2 było by ok ale nie działa, a nie ma takich konwenterów ? szukam po allegro ale nie widze, tz coś od psx jest ale wtyczka do psx jest mimo wszystko.
  • #4 3489590
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    jak masz uszkodzone video wyciag z niego modulator. czesto na plycie glownej jest opis pinow modulatora glowicy itd. najczesciej dochodzi do niego:
    -audio
    -wideo
    - +12v
    -masa
    +12v przelacz
    podlaczysz do niego zasilacz i masz po problemie ew. bedzie potrzebna ingerencja w TV
  • REKLAMA
  • #5 3489601
    kolbi
    Poziom 16  
    janek1815 napisał:
    jak masz uszkodzone video wyciag z niego modulator. czesto na plycie glownej jest opis pinow modulatora glowicy itd. najczesciej dochodzi do niego:
    -audio
    -wideo
    - +12v
    -masa
    +12v przelacz
    podlaczysz do niego zasilacz i masz po problemie ew. bedzie potrzebna ingerencja w TV

rozumiem że jest to tył video ? , tz gniazdka video i to gniazdko co wchodzą chincze ? .
  • #6 3489620
    janek1815
    Poziom 38  
    nie modulator to to gdzie podlaczasz antene i wyjscie na tv po kablu antenowym
  • #7 3489790
    kolbi
    Poziom 16  
    janek1815 napisał:
    nie modulator to to gdzie podlaczasz antene i wyjscie na tv po kablu antenowym

modulator jest dosyć długi (19cm) i wlutowany jest na płyte główną w 4 miejscach po 5 punktów, gdyby to zadziałało gdzie podłącze sygnał video ?.
  • REKLAMA
  • #8 3490131
    janek1815
    Poziom 38  
    cos dlugi jest ten modulator moze jest z glowica ?tutaj masz foto modulatora Z ALLEGRO ma 5 pinow czyli jak pisalem. mozesz pokazac foto?

Dodano po 1 [minuty]:

kolbi napisał:

modulator jest dosyć długi (19cm) i wlutowany jest na płyte główną w 4 miejscach po 5 punktów, gdyby to zadziałało gdzie podłącze sygnał video ?.

ile pinow ma ten modulator 20? wynika z twojego opisu
  • #9 3490292
    kolbi
    Poziom 16  
    [quote="janek1815"]cos dlugi jest ten modulator moze jest z glowica ?tutaj masz foto modulatora Z ALLEGRO ma 5 pinow czyli jak pisalem. mozesz pokazac foto?

Dodano po 1 [minuty]:

[quote="kolbi"]

modulator jest dosyć długi (19cm) i wlutowany jest na płyte główną w 4 miejscach po 5 punktów, gdyby to zadziałało gdzie podłącze sygnał video ?

http://kolbi123.mylivepage.com/images/PICT0026.JPG

tak on wygląda ta płytka to całość jest wlutowana tak jak pisałem 4 punkty po 5 pinów z tym ze teraz widze że ta reszta jest zbedna ale i tak to nie za jasno wyglada przy tym co jest na zdjeciu wyzej.

Myślałem że on jest wlutowany na płytke z jednej strony i dla tego tamte pytania teraz widze ze były niezbyt mądre, ok ale i tak nie wiem co z tym zrobic bo pinów jest kilka + wystaja 3 nózki chyba od tranzystora BP701.

http://kolbi123.mylivepage.com/images/PICT0031.JPG

oznaczenia pinów na płytce

IF,CB,BM,AFC,BL,AGC,BH,i nie jestem tu pewny czy to sie tyczy ostatniego znaczek + , no i te 3 wystające nóżki od chyba tranzystora.
  • REKLAMA
  • #10 3491866
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1690
    Witam

To co Ty masz to jest głowica, a nie modulator.

Najlepiej dla będzie dla Ciebie jak kupisz gotowy modulator, bo widze że nie poradzisz sobie z problemem.
    http://www.allegro.pl/item158319383_modulator_nowy_gwarancja_12miesieczna_promocja.html
    http://www.allegro.pl/item158886207_modulator_mtv_30_nowy_gwarancja_12miesieczna_.html
    http://www.allegro.pl/item160111560_modulator_a_v_z_plynna_reg_poziomu_video.html

Pozdrawiam
  • #11 3492392
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    To jest głowica z modulatorem. Da się wykorzystać. Poszukaj na płycie opisów. Jak nie dasz rady, to spytaj w jakimś serwisie. Pewnie mają pełno modulatoeów w złomie i dadzą Ci za darmo, albo za grosze. Te ceny na Allegro są chore. Za te pieniądze kupisz używany telewizor, albo dwa sprawne magnetowidy. Nie daj się ogłupić.

Remeknapr
  • #13 3493740
    kolbi
    Poziom 16  
    Cytat:
    http://kolbi123.mylivepage.com/images/PICT0031.JPG

oznaczenia pinów na płytce

IF,CB,BM,AFC,BL,AGC,BH,i nie jestem tu pewny czy to sie tyczy ostatniego znaczek + , no i te 3 wystające nóżki od chyba tranzystora

Ja go wy lutowałem, to juz jest opis bezpośredni do modulatora, ale mniejsza o to, ten modulator był bardzo dziwny, znalazłem na strychu satke wyjąłem z niej modulator i ten juz był normalny z 5 nóżkami podłączyłem i działa także temat uważam za rozwiązany, dziękuje wszystkim za pomoc.

Dodano po 5 [minuty]:

Remeknapr napisał:
    To jest głowica z modulatorem. Da się wykorzystać. Poszukaj na płycie opisów. Jak nie dasz rady, to spytaj w jakimś serwisie. Pewnie mają pełno modulatoeów w złomie i dadzą Ci za darmo, albo za grosze. Te ceny na Allegro są chore. Za te pieniądze kupisz używany telewizor, albo dwa sprawne magnetowidy. Nie daj się ogłupić.

Remeknapr

to fakt ceny wysokie bo za tuner sat dałem 10zł rok temu! i był sprawny ale bez pilota.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sygnału wideo do starego telewizora posiadającego jedynie wejście koncentryczne antenowe, bez złącza euro. Rozważano wykorzystanie wbudowanego modulatora lub głowicy telewizyjnej w celu konwersji sygnału wideo na sygnał antenowy. Modulator był wlutowany na płycie głównej telewizora, co utrudniało jego samodzielne wykorzystanie. Uczestnicy sugerowali zakup gotowego modulatora dostępnego na Allegro, jednak ceny były uznane za wysokie. Ostatecznie rozwiązaniem było znalezienie i podłączenie zewnętrznego modulatora satelitarnego z 5 nóżkami, który po podłączeniu działał poprawnie, umożliwiając przesłanie sygnału wideo do telewizora przez wejście antenowe. Wskazano również, że modulator to urządzenie konwertujące sygnał audio-wideo na sygnał RF, który można podać na wejście antenowe TV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA