logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić prostownik 24V 6A na ładowarkę samochodową 12V do akumulatora 45Ah?

majkov 27 Sty 2007 15:16 1836 8
  • #1 3493871
    majkov
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Otóż znalazłem w domu prostownik 24V 6A prąd szczytowy, 4A skuteczny. Służył on do ładownia dwóch połączonych ze sobą szeregowo akumulatorów 45Ah w wózku inwalidzkim, wózka juz nie ma akumulatorów też, został tylko prostownik. Było w tym wózku takie gniazdo na wtyczkę z prostownika tak że nie łaczyło się bezpośrednio biegunów z akumulatora z prostownikiem tylko włączało sie prostownik w układ i cacy. Pomyslałem że może da rade go przerobić na prostownik samochodowy 12V, tym bardziej że mój akumulator też ma 45Ah. Tylko problem jak? Przyznam się szczerze, że nie jestem biegły w tworzeniu układów (moim największym osiągnięciem było złożenie irdy do komputera na gotowym układzie-tylko polutować trza było). Więc raczej oczekuje gotowca który mógłbym wprowadzic w układ. Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam
  • #2 3493921
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Witam.Jezeli rozkreciles prostownik,to powiedz jakie jest uzwojenie wtorne,pojedyncze czy dzielone.Jezeli dzielone po klopocie,jezeli pojedyncze to bedzie trudniuej.pozd.
  • #3 3493937
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Najprostsze rozwiązanie: na wyjściu prostownika włącz szeregowo żarówkę ze świateł głównych np. 55W na 24V, możesz podłączyć się do akumulatora i na żarówce masz spadek napięcia i jednosześnie ograniczenie pradu i kontrolę ładowania.
  • #4 3493949
    majkov
    Poziom 11  
    Jeżeli mówimy o tym samym to wydaje mi się ze jest dzielone ale druty na osobnych uzwojeniach mają różna srednicę
  • #5 3494018
    r-wojt
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Mój prostownik (samoróbka) ma trafo sterownicze 220V/24V.
    Do regulacji po stronie pierwotnej zastosowałem triaka z Czeskim scalakiem MAA 436.Po stronie wtórnej tylko mostek.
    Jest jeden problem - w tym układzie połączeń trafo powinno mieć inną (większą) liczbę zwojów , dlatego troszkę się grzeje.
    Ja po prostu sprawdzam temperaturę prostownika i pilnuję żeby się nie przegrzał.
  • #6 3494041
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Wiutam.Ja myslalem o wtornym uzwojeniu,nie siecioiwym.Ile przewodow wychodzi z tego uzwojenia ktore ma <grube> druty.Jezeli trzy to tak jak w pierwszym moim poscie, jezeli inaczej,to maze tak jak radza inni.pozd.
  • #7 3494078
    majkov
    Poziom 11  
    z uzwojenia wychodzą dwa druty, wiec chyba zostaje najprostszy sposób z żarówka
    Dodano po 3 [minuty]:

I jeszcze jedno jak wpłynie mniejszy Wataż żarówki musi być koniecznie 55W?
  • #8 3494143
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Im mniejszy wataż, tym niższy prąd. Możesz spytać jakiegoś znajomego kierowcy ciężarówki, czy nie ma żarówki 2-włóknowej ze świateł głównych na 24V z jednym włóknem spalonym, to jest to, co potrzebujesz.
  • #9 3494181
    majkov
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedzi, raczej włączę żarówke w obwód z tego co się orientuje nie kosztuje ona zbyt wiele a mam też znajomego kierowcę ciężarówki, więc zapytam. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki prostownika 24V 6A, używanego pierwotnie do ładowania dwóch szeregowo połączonych akumulatorów 45Ah, na prostownik samochodowy 12V do pojedynczego akumulatora 45Ah. Prostownik posiada uzwojenie wtórne prawdopodobnie dzielone, co komplikuje modyfikację. Proponowanym najprostszym rozwiązaniem jest włączenie w szereg z wyjściem prostownika żarówki samochodowej 24V 55W, która pełni rolę ogranicznika prądu i wskaźnika ładowania. Mniejsza moc żarówki skutkuje niższym prądem ładowania. W układzie prostownika zastosowano transformator 220V/24V oraz mostek prostowniczy, a regulacja prądu odbywa się po stronie pierwotnej za pomocą triaka sterowanego układem scalonym MAA 436. Wymaga to jednak kontroli temperatury transformatora ze względu na możliwe przegrzewanie się. Wskazano, że poszukiwanie żarówki 24V 55W lub 2-włóknowej z jednym spalonym włóknem może ułatwić dostosowanie prądu ładowania do potrzeb akumulatora 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA