logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 - czy zerwana taśma może uniemożliwić włączenie telefonu?

h8r 27 Sty 2007 17:52 1479 11
REKLAMA
  • #1 3494551
    h8r
    Poziom 10  
    Witam,
    Właśnie dostałem nokię 7650, klient twierdził, ze był z nią kiedyś w serwisie...
    Wg. poprzedniej diagnozy w telefonie jest zerwana taśma. czy jest możliwe, żeby przez tą uszkodzoną taśmę telefon wogóle się nie włączał?

pozdrawiam
    h8r
  • REKLAMA
  • #2 3494620
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    taśma łączy moduł z baterią i moduł z płytą więc nie włączy się.
  • #3 3494712
    h8r
    Poziom 10  
    revolt napisał:
    taśma łączy moduł z baterią i moduł z płytą więc nie włączy się.

Rozumiem, wielkie dzięki za odp. i za wyprowadzenie mnie z błędu.
  • REKLAMA
  • #5 3495091
    revolt
    Poziom 34  
    te taśmy ale są lutowane więc bez dobrej lutownicy sam nic nie zrobisz. Ta taśma łaczy obie rozsuwane częsci nie wiem czemu to taśmą tylko klawiatrury nazwali
  • #6 3495243
    h8r
    Poziom 10  
    revolt napisał:
    te taśmy ale są lutowane więc bez dobrej lutownicy sam nic nie zrobisz. Ta taśma łaczy obie rozsuwane częsci nie wiem czemu to taśmą tylko klawiatrury nazwali

Bez porządnej mówisz?
    Jeszcze nie bawiłem się w wymianę lutowanej taśmy, ale kiedyś w końcu trzeba zacząć....
    Mam PT968, chyba wystarczy ;)
    Udzielisz mi jakiejś wskazówki, jak lutować tą taśmę, żeby operacja się udała bez ponoszenia większych strat?

pozdrawiam
    h8r
  • REKLAMA
  • #7 3495392
    klaczol
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    może ktoś wstawić fotki jak to wygląda najlepiej wstawić opis jak ją przylutować i do opisu dołożyć zdjęcia
  • #8 3495608
    revolt
    Poziom 34  
    Kledzy a co tu pokazywać? wylutuj HOTem i grot spłaszczony. Taśmy mejt in czajna od ciepła się zwijają.
  • #9 3495670
    h8r
    Poziom 10  
    Bez przesady, nic o pokazywaniu nie pisałem, bo takie rzeczy nie należą chyba do wyjątkowo trudnych:D
    Czyli rozumiem, że taśmę mam wylutowywać hotem, a nową wlutować przy pomocy grotówki, tak?
  • REKLAMA
  • #10 3495767
    revolt
    Poziom 34  
    Wlutować i HOTem można. Najlepsza jest ścięta końcówka grota. okrągła nie przekazuje odpowiednia ciepła.
  • #11 3495831
    h8r
    Poziom 10  
    W takim razie chyba będę próbować wlutować hotem tą taśmę. Mam nadzieję, że się uda.
    Mówisz, że nie warto bawić się w made in china, tylko kupić lepszą taśmę?
  • Pomocny post
    #12 3495977
    revolt
    Poziom 34  
    Tak.Tanie Taśmy zwijają się od HOTa np.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W przypadku telefonu Nokia 7650 zerwana taśma łącząca moduł baterii z płytą główną uniemożliwia włączenie urządzenia. Taśma ta jest lutowana, co wymaga użycia odpowiedniego sprzętu, takiego jak lutownica grotowa (np. PT968) oraz HOT do wylutowania i wlutowania nowej taśmy. Zaleca się stosowanie taśm wysokiej jakości, gdyż taśmy tanie, często produkcji chińskiej, mogą się zwijać pod wpływem ciepła podczas lutowania, co utrudnia naprawę. Wymiana taśmy wymaga precyzyjnego lutowania z użyciem ściętej końcówki grota, gdyż okrągła nie przekazuje odpowiednio ciepła. Wymiana taśmy może obejmować samą taśmę lub taśmę wraz z klawiaturą, jednak taśma łącząca części rozsuwane telefonu jest często mylnie nazywana taśmą klawiatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA