logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV1820 - Jaki tranzystor do przetwornicy zamiast BU208?

segal1 27 Sty 2007 18:05 1568 7
REKLAMA
  • #1 3494629
    segal1
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Na warsztat klient przywiózł Sonego KV 1820 z uszkodzonym trazystorem w przetwornicy Q607 .Ten trazystor był już kiedyś wymieniany (BU208) Nie wiem jaki siedział tam orginał ?? Ja wstawiłem też BU 208 ale przetwornica żle pracuje tz. słychać "jakby" coś gdzież przerywało(siało). Głośno pracuje indukcyjność w przetwornicy. Może jest to związane z niewłaściwym tenzystorem ? Poraz pierwszy naprawiam ten model Sonego na tę dolegliwośc. Proszę o pomoc. Przeszukałem "szukaj" ,ale nic tam nie ma na ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 3494664
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    ten model powinien być już w muzeum, dziw że jeszcze chce go klient naprawiać, to tak na marginesie, czeka Cię sprawdzanie wszystkich elementów, kondki po tylu latach chodźby najlepsze nie będą trzymać swoich wartości, zacznij od nich, a jak "nie dawno" wymieniane to tym bardziej im nie wierz że są dobre, ostatnio co niektórych firm nie wytrzymują nawet roku, element po elemencie do sprawdzenia, tranzystor który założyłeś pewny? powodzenia, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3496522
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Tranzystor Q607 w zasilaczu to 2SC1413, BU208 nie zdaje egzaminu w tej przetwornicy ( no chyba że, oryginalna Toshiba). Zastosuj BU326 i powinno być dobrze.
    Schemat jest w bazie.
  • #4 3497267
    segal1
    Poziom 21  
    To ,że ten model nadaje się do muzeum to prawda. To ,że kondensatory trzeba wymienić też z tym się zgadzam ,ale co z moją usterką którą opisałem . Możę ktoś miał taki sam obiaw może to znacznie skrócić czas mojej naprawy. Żeby zrobić to żetelnie to należałoby wymienić wszystkie elektrolity to będzie pewne ,że nic mnie nie zaskoczy. Czekam w dalszym ciągu na podpowiedzi .I postawowe pytanie .Czy na pewno BU208 nie nadaje się do tej przetwornicy. Wielokrotnie zastępowałem inne tranzystory na BU208 i nigdy nie miałem problemów.
  • #5 3497677
    jerzykG
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Twoja usterka prawdopodobnie jest związana z kondensatorami elektrolitycznymi w przetwornicy , zrób to minimum i wymień je, nie jest ich tam tak dużo.
    pozdrowienia
    jerzyk
  • REKLAMA
  • #6 3497943
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Stawiam na C612 - 3,3uF/25V, tylko go nie mierz tylko wymień na nowy (na mierniku może okazać się dobry) a i resztę C w zasilaczu powinieneś przynajmniej zmierzyć.
  • REKLAMA
  • #8 3642540
    segal1
    Poziom 21  
    Po dokładnym przelutowaniu usterka ustąpiła .Dziękuje wszystkim za pomoc. Temat zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SONY KV1820 wystąpiła usterka przetwornicy związana z tranzystorem Q607, który był wcześniej wymieniany na BU208. BU208 okazał się nieodpowiedni, powodując zakłócenia i głośną pracę indukcyjności. Zalecano zastosowanie tranzystora 2SC1413 lub BU326, które lepiej odpowiadają oryginalnym parametrom. Jednak główną przyczyną problemów były zużyte kondensatory elektrolityczne w przetwornicy, szczególnie C612 (3,3uF/25V), które należało wymienić, nawet jeśli pomiary wskazywały na ich poprawność. Po wymianie kondensatorów i dokładnym przelutowaniu elementów usterka ustąpiła. Wskazano, że w starych modelach, takich jak KV1820, kondensatory często tracą swoje właściwości, co wpływa na stabilność pracy przetwornicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA