logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić gry NTSC w kolorze na PSX SCPH-5552 bez eurozłącza?

Mrowa^ 11 Wrz 2003 18:09 3308 10
REKLAMA
  • #1 323275
    Mrowa^
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam. Mam konsolkę Playstation SCPH-5552 PAL i chciałem zapytać co trzeba zrobić żeby móc uruchamiać gry NTSC w kolorze. Mój telewizor obsługuje NTSC 4.43 i 3.58 ale nie ma w nim eurozłącza, są tylko wejścia chich i antenowe. Zakup konwertera NTSC/PAL odpada gdyż za tą cenę kupię odpowiednio przerobioną, używaną konsole. Interesuje mnie właśnie możliwość przeróbki czy dolutowania jakiegoś układu który umożliwiałby uzyskanie koloru w grach NTSC. Konsola jest już odpowiednio przerobiona ( tzn. czyta wszystkie płyty :D ), chodzi mi tylko o sam kolor w grach NTSC. Z góry dziękuję.

ps. szukałem w serwisie wiadomości na ten temat, ale piszecie że różne modele inaczej się przerabia, a o SCPH-5552 nic nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #2 323466
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    jak chcesz moge ci przeslac obraz plyty (cos kolo 2 mb) wypalisz , wkladasz do soniaka (przerobionego) czekasz chwilke wybierasz PAL i wkladasz gre ntsc DZIALA NAPRAWDE
  • REKLAMA
  • #3 323474
    granacik
    Poziom 22  
    przypomnialem sobie ze jeszcze byl taki myk ze przylutowujesz 2 punkty w soniaku i masz juz kolor ak chcesz poszukam ale bezpieczniejsze jest uzywanie plyty:D
  • REKLAMA
  • #4 324201
    Mrowa^
    Poziom 15  
    Jak możesz to prześlij mi ten obraz płyty na barti_k(_at_)poczta.fm
    Jeśli masz gdzieś pod ręką ten schemat jak zrobić kolor, to też byłbym wdzięczny za przesłanie. Własnie o coś takiego mi chodzi, tylko jedni mówią że trzeba wlutować odpowiedni układ a inni znowu że wystarczy sama lutownica, więc właściwie jak to z tym jest ??????
  • #5 324611
    Mrowa^
    Poziom 15  
    Robiłem próby z bootdyskiem Import Player i niby jest ok ale nie na wszystkich grach. Na Crash Bandicoot 3 dzieją się jakieś dziwne rzeczy, gra strasznie zwalnia i zawiesza się zaraz na początku. Podobnie dzieje się po konwersji obrazu płyty z NTSC na PAL. Chyba jednak konieczna jest hardware'owa przeróbka.
  • #6 328648
    granacik
    Poziom 22  
    masz jakis dziwny rodzaj tego import playera boo u mnie wszystko gra :) sorki ze dopiero teraz odpisuje ale niemialem kompa kilka dni juz ci wysylam
  • #7 328666
    granacik
    Poziom 22  
    co do tej przerobki to niemoge znalesc ale jest to na necie dostepne COLORMOD przesylam dzialajacy u mnie import player a tak wogole mialby moze ktos dostep do Final Fantasy 9 bo pilnie poszukuje (odwdziecze sie) piekna kompresacja tego pliku (7% oryg)
    Załączniki:
    • psx.zip (57.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 328685
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    co do laczenia 2 punktow to nie w tym modelu - to dziala tylko w modelu scph7002 i wyzszych (czyli 7502 , 9002 i psone) . W tym to tylko colormod z tym ze jesli nie masz doswiadczenia to lepiej daj komus zeby to wlutowal bo mozna latwo uwalic konsole - niedawno mialem taka po dolozeniu colormoda przez fachowca- zlota raczke gdzie gry zarowno palowskie jak i ntsc byly czarnobiale.
    Jako alternatywe mozna polecic zewnetrzny konwerter ntsc do psx-koszty podobne a brak mozliwosci zepsucia konsoli, dodatkowo nie ma tez straty jakosci bo nie jest to wbrew sklepowej nazwie konwerter ntsc/pal tylko uklad ktory robi z sygnalow rgb sygnal pal ( u mnie zbudowany na mc13077p)czesto dodatkowo wyposazony w modulator.
    A jeszcze jedno - skad wziales info o cenie konwertera do psx albo inaczej gdzie sa takie tanie konsole bo nowy konwerter do psx kosztuje ok 50zl np tu jest uzywany:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16097125
  • #10 328737
    granacik
    Poziom 22  
    na imeshu niema kaza nielubie a emule mi niechodzi firewall:(
  • #11 332630
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 163
    zeby gry ntsc chodzily w oloze trzeba dolutowac specjalna plytke do konsoli.
    z tego co pamietam to ta plytka kosztuje okolo 10 zlotych, ale nie pamietam gdzie to kupowalem. poszukaj w internecie, albo w allegro.

www.konsola.of.pl

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz konsoli PlayStation SCPH-5552 PAL pyta o możliwość uruchamiania gier NTSC w kolorze na telewizorze bez eurozłącza, obsługującym NTSC 4.43 i 3.58, bez użycia zewnętrznego konwertera ze względu na koszty. W dyskusji pojawiły się dwie główne metody: użycie specjalnego boot dysku (Import Player), który pozwala na uruchomienie gier NTSC, choć nie zawsze stabilnie (problemy z niektórymi tytułami jak Crash Bandicoot 3), oraz hardware’owa przeróbka zwana "colormod", polegająca na dolutowaniu specjalnej płytki lub układu do konsoli, co umożliwia wyświetlanie kolorów w grach NTSC. Metoda lutowania dwóch punktów sygnałowych działa tylko w modelach SCPH-7002 i wyższych (7502, 9002, PSone), a nie w SCPH-5552. Colormod wymaga precyzyjnego wykonania, najlepiej przez doświadczonego elektronika, gdyż błędy mogą skutkować utratą koloru w grach PAL i NTSC. Alternatywnie można zastosować zewnętrzny konwerter sygnału RGB NTSC na PAL, często oparty na układzie MC13077P, który nie obniża jakości obrazu, ale kosztuje około 50 zł. W sieci dostępne są obrazy płyt boot dysków oraz schematy przeróbek colormod, jednak ich skuteczność i stabilność zależy od modelu konsoli i doświadczenia wykonującego modyfikację.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA