logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik ekranu R300 resetuje się w grach 3D na Windows Vista - Radeon 9550

pitersXXX 27 Sty 2007 20:28 1806 12
REKLAMA
  • #1 3495368
    pitersXXX
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam mam problem z grami w 3d otoz mniej wiecej po 5 minutach wlaczenia obojetnie jakiej gry mam taki komunikat ,,sterownik ekranu R300 zostal zresetowany''i czasami zawiesza komputer ze tylko reset pomaga ;/

Na kazdych sterownikach tak mam //system vista

Pod XP dzialaly NGO sterowniki dobrze// ale na viste takich nie ma jeszcze niestety;/

Zasilacz deer 350, radeon 9550

Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3495496
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Odpowiedź jest prosta: zainstaluj oryginalny windows XP a nie piracką zapewne betę Visty.
  • #3 3495553
    pitersXXX
    Poziom 13  
    Piracka?? moze ty masz......

Bo ja mam orginalna wersjie OEM Vista Ultimate

Czekam dalej na pomoc w tym problemie....
  • REKLAMA
  • #4 3496431
    adikbo
    Poziom 26  
    To wytłumacz mi jakim cudem:
    http://www.microsoft.com/poland/windowsvista/

Oficjalna premiera w polsce 30 stycznia 2007.

No ale zakładając, że masz jakieś cudowne źródło (wujek w MS, przedsprzedaż, komputer sprowadzony z japonii albo USA) to przyczyny należałoby szukać albo w niezgodności directx albo w samym sterowniku. Ewentualnie zgłoś problem microsoftowi i czekaj na odpowiedź. Możesz spróbować ze standardowym sterownikiem (o ile taki istnieje) albo czekaj na poprawki do systemu. Spróbuj zapytać na forum centrumXP albo podobnym. Może tam mają jakieś doświadczenia w tym temacie.

Pozdrawiam i sorki za podejrzenia
    adikbo
  • #5 3497862
    pitersXXX
    Poziom 13  
    ok dz

A jak wylaczyc VPU Recovery jak sie nie ma wogole opcji w ustawieniach zaawansowanych?? przez rejestr sie da??
  • REKLAMA
  • #6 3499864
    adikbo
    Poziom 26  
    Mówiąc szczerze z Vistą nie miałem narazie doczynienia. Ogólne wrażenie jakie odnoszę to fakt, że ten system jest dość mocno dziwny i niedopracowany.

Co do twojego pytania to zapewne jedyna możliwość to wyłączyć to w rejestrze. Niestety nie wiem jaki klucz odpowiada za to ustawienie. Poszperaj na forach o windows. Może tam ktoś się orientuje.
  • #7 3502488
    pitersXXX
    Poziom 13  
    Znalazlem kolejna wersjie sterownikow ale tez nic nie dala ;/

Sprawdzalem zasilacz odpialem napedy i jeden dysk;/ tez nic nie dalo

Moze ktos mi pomoc co moge zrobic itp hm.... :(
  • #8 3504000
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    W biosie masz wyłączone Fast Write ? Zaktualizuj bios płyty głównej.Wyłączenie VPU Recover z reguły nic nie wnosi,sprawdź jaka temperatura karty.
  • REKLAMA
  • #9 3504230
    pitersXXX
    Poziom 13  
    tak wylaczone
    karta nie ma czujnika ale jest letnia sprawdzalem
    bios plyty jest najnowszy
  • #10 3504421
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Sprawdź czy wyłączenie w sterowniku VPU Recovery coś pomoże.Jeśli ti jest problem z softwearem to może pomóc,jak problem z hardwarem to nie pomoże.
  • #11 3504931
    pitersXXX
    Poziom 13  
    Ale nie mam opcji zawansowanych zeby to wylaczyc;/ jedynie przez rejestr ale niewiem jak ??

Mam jeszcze druga karte 9200 se 64mb 64 bit jest sens test jakis przeprowadzac?? z podmiana?/
  • #12 3505437
    f0t0
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sensu nie ma. mysle ze to jest problem ze sterownikiem albo z samym systemem. Ten system jest swiezy i ma mase bledow... trzeba czekac na sp1 do niego :D Wgraj sobie Xp i bedziesz mial po problemie....
  • #13 3505772
    pitersXXX
    Poziom 13  
    Tez tak mysle ale na Xp mialem ten sam problem z nowymi sterownikami // stare catalyst 4.0-6.0 byly ok a powyzej ten problem ;)// a na Viste sa same nowe sterowniki ;/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z resetowaniem sterownika ekranu R300 podczas grania w gry 3D na systemie Windows Vista z kartą graficzną Radeon 9550. Komunikat o resecie sterownika pojawia się po około 5 minutach gry, a czasem system się zawiesza, wymagając resetu komputera. Problem występuje na wszystkich sterownikach dostępnych dla Visty, natomiast pod Windows XP starsze sterowniki Catalyst (wersje 4.0-6.0) działały poprawnie, a nowsze powodowały podobne problemy. Próby rozwiązania obejmowały sprawdzenie zasilacza Deer 350, odłączenie napędów i dysków, wyłączenie opcji Fast Write w BIOS-ie oraz aktualizację BIOS-u płyty głównej. Użytkownik nie ma dostępu do opcji wyłączenia funkcji VPU Recovery w ustawieniach sterownika, a próba wyłączenia jej przez rejestr systemowy nie została potwierdzona. Temperatura karty jest niska, a problem prawdopodobnie wynika z niekompatybilności sterowników z systemem Vista lub błędów systemowych. Zalecane jest oczekiwanie na poprawki systemowe lub powrót do Windows XP, gdzie problem był mniej uciążliwy. Testowanie innej karty (GeForce 9200 SE) nie jest zalecane, gdyż problem najprawdopodobniej dotyczy sterowników lub systemu, a nie sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA