logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować zakłócenia Atmega8 w aucie z silnikiem diesla?

loader_online 27 Sty 2007 21:05 1761 5
REKLAMA
  • #1 3495576
    loader_online
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Halo,
    Do zmniejszenia napięcia w aucie z 12V Na 5V założyłem stabilizator 7805. Niestety mikrokontroler nie działał stabilnie przy włączonym silniku.
    Co zrobić, może jakiś filtr...?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3495625
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    na zakłócenia może mieć wpływ wiele czynników nie tylko brak filtrowania zasilania. Jak masz podłączone wejście RESET? czy może wisi w powietrzu? .. czy nieużywane porty przełączyłeś w tryb wyjściowy i podciągnąłeś do VCC ? ... a odnośnie zasilania to czy masz w bezpośrednim sąsiedztwie nóżek zasilania procka kondensator elektrolityczny oraz jeden kondensatorek 100n?

... poza tym jak masz podłączone zasilanie do części analogowej? jest jakaś ceweczka 10uH i kondensatorek 100n przy nóżce AVCC? ... czy wejście napięcia odniesienia podłączone jest przez kondensatorek 100n do masy? ....

.... powiedz coś więcej o układzie albo pokaż jeśli to nie tajemnica schemat jak masz go wykonanego? to może będzie można coś dokładniej podpowiedzieć

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3496306
    loader_online
    Poziom 11  
    Nie ma żadnych kondensatorów bo nie wiem gdzie je podłączyć. Testowałem projekt na oryginalnym stabilizatorze do auta, który ma kilka zakresów tj. 3.5V/4.5V/6V/ itd. i wszystko działało OK.
  • REKLAMA
  • #4 3496472
    mirekk36
    Poziom 42  
    ale masz jakąś płytkę zrobioną czy na pająka to zmontowałeś? - lepiej to zrobić na płytce i zwarte ścieżki "oblane" masą. A kondensatory filtrujące umieszcza się jak najbliżej nóżek - ale jak mówię pokaż schemat najpierw - sam go projektowałeś? czy jak?
  • REKLAMA
  • #5 3497214
    loader_online
    Poziom 11  
    Narazie jest prowizorka polaczona drutami, jak wszystko bedzie dzialalo poprawnie to dopiero zrobie plytke drukowana.
  • #6 3497236
    mirekk36
    Poziom 42  
    a no to nie dziw się narazie, że masz takie efekty i nie martw się tym ;) bo jak zastosujesz na płytce już podstawowe chociaż zasady odsprzęgania zasilania (w tym częsci analogowej) ... poza tym ustawienia nieużywanych portów w stan wyjściowy z podciągnięciem do VCC , podciągnięcie rezystorem zewn sygnału RESET do VCC - to b.ważne! i inne to na pewno pozbędziesz się tych przykrych efektów.

a tak na szybko to jak pisałem wcześniej - weź sobie kondensatorek 100n i dołącz go bezpośrednio do nóżek VCC i GND procka, i podobnie weź kondensatorek powiedzmy 100uF i zrób to samo. I daj rezystor ok 4,7K - 10K i podepnij go do nóżki RESET oraz do VCC i już coś powinno się uspokoić nawet w pająku ;)
REKLAMA