logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrotnice Altus 140 – jak sprawdzić wartości cewek i częstotliwości podziału?

michał 1985 28 Sty 2007 10:09 1056 6
REKLAMA
  • #1 3497001
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Witam znowu mam pewny problem ze zwrotnicami.Otóż pomierzyłem kondensatory i wyszło ten największy 100µF 100V, średni jest napis bi-polar i ma 33µF i 100 WV, a ten mały 10µF i 100V. Ale nie wiem jakie są cewki?Jak je można zmierzyć?Aha też nie znam podziału ich częstotliwości oraz jak mierzyłem miernikiem napięcia to na bass i na śr. i na wysokich tonach było to samo napięcie.Czy to tak ma być?Chciałem je dać do Altusa140.
    Załączniki:
    • Zwrotnice Altus 140 – jak sprawdzić wartości cewek i częstotliwości podziału? Zdjęcie(312).jpg (120.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3497546
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    skromna konstrukcja
  • REKLAMA
  • #3 3497928
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    szkoda zabawy z tym wynalazkiem 6/6/6 db nie wiadomo jakie ciecia i pod jakie glosniki bylo to zaprojektowane 4 czy 8 ohm ja bym sie bal wsadzic to do altusow lepiej kupic oryginal lub zrobic na podstawie oryginalnego schematu
  • #4 3498068
    michał 1985
    Poziom 27  
    Tak i popłynąć 100zł jaaasne.Nie no po prostu je mam ok kogoś.Wiem że pracowały na 8ohm.I pod takimi głośnikami jak ma altus.Więc nie wiem czy będize zła wręcz przeciwnie.A i ma prawdopodobnie nie 6dB a 12db
  • REKLAMA
  • #5 3499444
    takero
    Poziom 32  
    Ocena: 69
    michał 1985 - ta zwrota to kupa, wystarczy spojrzeć na rozmieszczenie cewek...
    Pozatym nie wiem czy wiesz ale brzmienie kolumn zalezy w bardzo dużej mierze od właśnie zwrotnic, więc naprawde lepiej byłby poszukać i zrobić nowe , wg oryginalnych wartości niż tykać to coś...
    To że pracowało to coś z altusami o niczym nie świadczy...

"A i ma prawdopodobnie nie 6dB a 12db "
    niby czemu ? "znajomy elektronik " tak powiedział ?
    w zwrocie 3 drożnej masz 4 filtry w sumie (2 dp i 2 gp), a tu na te 4 filtry przypada 5 elementów więc odrazu widać że 12db/oct masz tylko dla wysokotonowca, a reszta to 6db/oct.
  • REKLAMA
  • #6 3501141
    michał 1985
    Poziom 27  
    No tak dla wysokiego mi chodziło.Wiesz sprawdziłem to coś i nawet to gra.A czy mogę miernikiem zmierzyć częstotliwość podziału?
  • #7 3501495
    takero
    Poziom 32  
    Ocena: 69
    grać to będzie - wiadomo, tylko kwestia jak to będzie grać i jak szybko ew padną głośniki.
    Do tego dochodzi kwestia dla głośników o jakiej impedancji jest ta zwrota.
    Miernikiem to sobie możesz sprawdzic napięcie w gniazdku :)
    Musiałbyś zrobić JIG-a a zmierzysz speaker workshopem te cewki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwrotnic do kolumn Altus 140, a konkretnie pomiaru wartości cewek oraz częstotliwości podziału. Użytkownik zmierzył kondensatory (100 µF 100V, 33 µF bipolar 100V, 10 µF 100V), ale nie zna wartości cewek ani częstotliwości podziału zwrotnicy. Wskazano, że pomiar cewek wymaga specjalistycznego sprzętu, np. JIG-a i oprogramowania Speaker Workshop. Zwrotnica opisana jako 6/6/6 dB jest krytykowana za niejasne parametry i nieznane dopasowanie do impedancji głośników (4 lub 8 Ω). Zaleca się stosowanie oryginalnych zwrotnic lub wykonanie ich na podstawie oryginalnych schematów, gdyż zwrotnice mają kluczowy wpływ na brzmienie kolumn. W zwrotnicy 3-drożnej zwykle występują filtry 6 dB/oct dla basu i średnicy oraz 12 dB/oct dla wysokich tonów. Pomiar napięcia miernikiem uniwersalnym nie pozwala na określenie częstotliwości podziału. Zwrotnica może działać, ale istnieje ryzyko uszkodzenia głośników przy nieodpowiednim dopasowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA