logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoka temperatura w chłodziarce Whirlpool ARC 8120 IX

Robert_58 28 Sty 2007 10:32 13115 12
REKLAMA
  • #1 3497060
    Robert_58
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Chłodziarka jest nowa, ma 1,5 m-ca. W chłodziarce utrzymuje się temperatura +12 stopni. W zamrażarce minus 18. Ustawiłem na noc wszystkie nastawy na max, rano w chłodziarce było +8 stopni. Tuż po zakupie taką temperaturę miałem przy nastawie chłodziarki "3" (w skali do 7). Temperatura w pomieszczeniu wynosi przeważnie 20 - 22 stopnie. Na stronie intrnetowej Whirlpool wyczytałem, że temperatura w chłodziarce nie powinna przekraczać + 7 stopni. Moje pytanie brzmi - czy panująca temperatura jest prawidłowa, czy należy uważać, że chłodziarka jest nie do końca sprawna? Jak powinien się kształtować przdział prawidłowych temperatur w chłodziarce? Proszę o informacje, żebym się nie ośmieszył wzywając Serwisanta. Pozdrawiam, Robert
  • REKLAMA
  • #2 3497148
    lord232!
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Witam temperatura jest za wysoka, winę powodować może termostat.Pozd
  • #3 3497173
    piotr1ka
    Poziom 11  
    Ocena: 53
    jezeli chłodziarka jest nowa, ma 1,5 m-ca to zwróć się do serwisu o naprawę gwarancyjną, na 99% jest uszkodzony termostat radzę samemu nie grzebać powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 3497684
    Robert_58
    Poziom 11  
    Dziękuję, dokładnie tak zrobię. Nie mam najmniejszego zamiaru cokolwiek samemu przy niej robić. Chciałem się tylko upewnić, czy zasadna będzie moja reklamacja. Teraz zostałem utwierdzony w przekonaniu, że tak. Dziękuję i pozdrawiam.
  • #5 3497714
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Piszesz o wszystkim bez jednej konkretnej informacj- CZY SPRĘŻARKA CAŁY CZAS PRACUJE?
    Jeśli tak - to masz nieszczelny uklad i ŻADNEGO NAPEŁNIANIA I GRANIA NA CZAS.
    TYLKO WYMIANA tego BUBLA.
    A z tym "cackiem" niech sie producent buja!!!
  • #6 3498993
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    Witaj!!
    to twoja chłodziarka jest typu (No Frost) i wysoka temperatura może być spowodowana zamarzniętym kanałem powietrznym tak się może zdarzyć jeżeli były przerwy w dostawie prądu!!! Jeżeli tak to musisz rozmrozić zamrażarkę.
  • #7 3499186
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3499276
    Robert_58
    Poziom 11  
    Tak, oczywiście, przy generalnej próbie, jak pisałem - ustawiłem wszystkie nastawy na full - i chłodziarka i zamrażarka. Co do tego zamarzniętego kanału - wydaje mi się, że to może być właśnie to. Gdy przymykam drzwiczki chłodziarki, a nie są one jeszcze całkowicie domknięte - słyszę, że włącza się nadmuch, zaś nie wyczuwam żadnego podmuchu powietrza w szczelinie niedomkniętych drzwiczek. Tak więc zanim zgłoszę problem do serwisu - pewnie wcześniej rozmrożę. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #9 3500089
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 3500324
    Robert_58
    Poziom 11  
    Mam precyzyjny miernik elektroniczny z funkcją mierzenia temperatury. Miernik kalibrowany. Sonda włożona pomiędzy dno szklanego naczynia, a szklaną półkę. Pokazuje jak wyżej - w tej chwili 13 stopni. Na plusie oczywiście. Poza tym prosty test - jeszcze kilka dni temu masło się źle smarowało po wyjęciu z chłodziarki, obecnie - jest mięciutkie. Jeszcze kilka dni temu napój wyjęty z chłodziarki był naprawdę chłodny, obecnie jak z szafki, nie z lodówki. To się czuje.
  • #11 3502968
    Robert_58
    Poziom 11  
    Zamarznięty, czyli niedrożny kanał był strzałem w dziesiątkę. Zasmuciło mnie tylko to, że tak szybko to nastąpiło. Dziękuję wszytskim, którzy zechcieli pochylić się nad moim problemem. Dzięki.
  • #12 3503059
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Witam.
    Proponuję zajrzeć do zamrażarki - zbyt duża ilość szronu to może być znak, że awaria się powtórzy. Prawdopodobnie załadowana od razu lodóweczka odmówiła posłuszeństwa ale 1,5 m-ca to nie takie od razu. Obserwuj ją dokładnie czy nie będzie szroniła w zamrażarce a także czy nie będzie zamarzała woda w niej. Problem dotyczy ,według moich doświadczeń z tymi nówkami Whirlpool'a, odszraniania parownika zamrażarki, którego nie widać gołym okiem.
    Miałem taki przypadek, iż co jakieś dwa tygodnie zarzucało zamrażarkę śniegiem a inny przypadek to taki, że zamarzała woda w zamrażarce.
  • #13 3512567
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    Chciałbym podkreślić iż takie zamarznięcie może się zdarzyć z powodu braku prądu, natomiast jeżeli zdarzyło się z innego powodu (wady tkwiącej w sprzęcie) to trzeba zgłosić do serwisu od razu ja tylko się powtórzy.

Podsumowanie tematu

✨ Chłodziarka Whirlpool ARC 8120 IX, nowa (1,5 miesiąca), utrzymuje zbyt wysoką temperaturę w komorze chłodzącej (około +8 do +12°C), podczas gdy zamrażarka działa prawidłowo (-18°C). Zgodnie z zaleceniami producenta temperatura w chłodziarce powinna wynosić maksymalnie +7°C. Przyczyną problemu może być uszkodzony termostat lub zamarznięty kanał powietrzny w systemie No Frost, co blokuje prawidłowy obieg chłodnego powietrza. Zamarznięcie kanału może nastąpić np. po przerwach w dostawie prądu. Zaleca się rozmrożenie zamrażarki i chłodziarki oraz kontrolę, czy sprężarka pracuje ciągle, co może wskazywać na nieszczelność układu chłodniczego. W przypadku braku poprawy należy skorzystać z gwarancji i zgłosić serwis. Pomiar temperatury powinien być wykonywany precyzyjnym miernikiem z sondą umieszczoną w środku chłodziarki, a nie tylko na powietrzu. Obserwacja pojawiania się szronu lub zamarzania wody w zamrażarce może wskazywać na problemy z odszranianiem parownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA