logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z uszkodzonego Seagate ST360015A - wymiana blaszek

Adi4000 28 Sty 2007 12:16 1130 3
REKLAMA
  • #1 3497519
    Adi4000
    Poziom 10  
    Witam.
    Zepsuł mi się dysk twardy Seagate ST360015A(już wymieniłem na nowy).Po podłączeniu kabla zasilania do dysku komputer nie chciał się uruchomić.Po odłączeniu tego kabla komp uruchamiał się tylko , że bez twardziela. W naprawie koleś powiedział mi , że w dysku jest zwarcie. Dane jednak z tego dysku można odzyskać przez wymianę blaszek , które znajdują się na i pod dyskiem . Chciałem się dowiedzieć czy to jest pewne i ile takie blaszki kosztują. Chyba,że coś pokręciłem :-)
  • REKLAMA
  • #2 3497549
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Nooo, całkiem pokręcone ...
    Padła elektronika (prawdopodobnie), więc można z innego dysku tego samego typu przełożyć elektronikę i normalnie odczytać.
    Rozbiórka dysku, żeby sie dostać "do blaszek" niszczy go bezpowrotnie, takie operacje są wykonywane w specjalnych warunkach, nie do stworzenia w domu.
    Są firmy, które się tym zajmuja profesjonalnie, jeśli Twoje dane są na tyle wartościowe, to zobacz tu:
    http://www.odzyskiwaniedanych.net/
  • REKLAMA
  • #3 3497614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3498769
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Adi4000 napisał:
    W naprawie koleś powiedział mi , że w dysku jest zwarcie. Dane jednak z tego dysku można odzyskać przez wymianę blaszek , które znajdują się na i pod dyskiem .

Tak jak juz wyżej napisał kolega okzo , chodzi o transil , który powoduje zwarcie/przebicie na masę/obudowę dysku . Wystarczy ten uszkodzony element , który zwie się diodą Zenera usunąć/wylutować . Jednak dysk pozostanie wówczas , bez zabezpieczenia . Należałoby taką diodę wlutować ponownie
    Te jak to nazwałeś "blaszki" , to głowice dysku . Wymienia się je wtedy , kiedy są uszkodzone i po to aby np. odczytac dane z dysku .

Pozdrawiam .
REKLAMA