logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST320011A - Jak odzyskać dane po zamianie biegunowości zasilania?

tomuch 01 Paź 2006 22:34 9407 62
Najlepsze odpowiedzi

Jak odzyskać dane z dysku Seagate, który przestał się obracać po podłączeniu zasilania z odwróconą polaryzacją?

Najpierw spróbuj podmienić samą elektronikę na identyczną z tego samego modelu i wersji firmware; po takiej pomyłce często pada tylko zabezpieczenie/transil, ale jeśli dysk nadal nie startuje, uszkodzenie może być już wewnątrz mechaniki, np. preamp albo głowica [#3077076][#3077457][#3076698][#3077206] Jeśli wymiana PCB nie pomoże, nie rozkręcaj i nie przekładaj talerzy w domu, bo to łatwo kończy się bezpowrotną utratą danych; przy uszkodzonym preampie sens ma raczej wymiana głowicy z preampem albo oddanie dysku do specjalistycznej firmy odzyskującej dane [#3101852][#3102399] Do takiej operacji potrzebny jest identyczny dawca, a uruchamianie po wymianach trzeba robić bardzo ostrożnie, bo zwarcie w preampie może uszkodzić sprawną elektronikę dawcy [#3077206][#3077457]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3076566
    tomuch
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Problem zrobiłem sobie, z żalem muszę to przyznać, sam. Najprawdopodobniej,nie pytajcie jakim cudem, zamieniłem biegunowość zasilania dwóch dysków. st320011a i st360021a. Efekt, nie widzi ich bios i nie kręcą. Za to mój żal podkręcają oczywiście stracone dane! szczególnie z tej dwudziestki! Stąd pytanie: czy o ile kupie identyczny model seagate'a to po wymianie wszystkich "bebechów" mogę odzyskać co straciłem (dorobek 4 lat studiów). Nasłuchałem się już wywodów, że powinienem robić backupy, więc darujcie rad tego typu:) Proszę o sugestie, linki, cokolwiek. moje gg 4816649
  • REKLAMA
  • #2 3076593
    arik
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam

Tak jest to możliwe i tak trzeba zrobić, jest trochę roboty.
    Zamień talerzyki .
    Nie paćkać palcami po talerzykach .
    Powodzenia .

pozdrowienia arik .
  • #3 3076664
    tomuch
    Poziom 11  
    A moze znasz jakiś serwis, stronkę czy cokolwiek co mówi o rozbieraniu dysków, wymianie tależy itp? No i jeszcze: czy wystarczy zgodność modelu czy konieczny jest też firmware?
  • #4 3076698
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    arik napisał:
    Zamień talerzyki. Nie paćkać palcami po talerzykach .

Czy mam rozumieć, że kolega niejednokrotnie "talerzyki" z sukcesem wymieniał i podejmuje się uratować dane z omawianego dysku gwarantując sukces operacji?
    tomuch napisał:
    co mówi o rozbieraniu dysków, wymianie tależy itp?

Nie da się w warunkach domowych wymienić talerzy dysku, chyba że kolega arik (patrz wyżej) podejmie się tego potwierdzając w ten sposób swoje kwalifikacje.
    Możesz co najwyżej zmienić elektronikę dysku na sprawną. W tym celu musisz mieć IDENTYCZNY dysk. Przygotuj się jednak na niepowodzenie odzyskiwania danych. Odwrotne podłączenie zasilania dysku (nota bene: nie mam pojęcia jak to udało się koledze zrobić?) powoduje zazwyczaj uszkodzenie niewymienialnych elmentów ulokowanych wewnątrz mechaniki dysku.
  • #5 3076711
    arik
    Poziom 15  
    Witam

To czysto mechaniczna praca jak rozkręcisz to się przekonasz
    Jeżeli nie czujesz się na siłach to myślę że każdy sklep z komputerami który ma serwis to zrobi tylko wtedy zapłacisz za odzyskanie danych a to może kosztować .Dyski muszą mieć ten sam symbol .

Edit W ten sposób naprawiłem DiamondMax Plus 8 talerzyki wymieniałem
    razem z zespołem napedowym .No może i racja bo zostaje płytka z elektroniką wyraziłem się nie precyzyjnie.

pozdrowienia arik .
  • #6 3076718
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    tomuch napisał:
    A moze znasz jakiś serwis, stronkę czy cokolwiek co mówi o rozbieraniu dysków, wymianie tależy itp?

takie rzeczy sie robi w specialnych pomeiszczeniach do tego przystosowanych. Na własna ręke w domu co najwyzej mozna zepsuc go doszczetnie .

Cytat:
    czy wystarczy zgodność modelu czy konieczny jest też firmware?

model i firmware musi byc takie same

proponuje zakupic elektronike do niego z takim samym firmware i modelem mozliwe ze mechanika ocalala i wtedy po wymianie samej elki bedzie chodzil.
    Sa tez firmy ktore wypozyczaja elektronike ale nie pamietam adresu ( nagoogle znajdziesz).
  • #7 3076756
    tomuch
    Poziom 11  
    Przybliże Wam jak to możliwe. Wystarczy skonstruować rozdzielkę zasilania na bazie starego zasilacza i zdezelowanego cdromu. Takie gniazdo okazało się że może być nie do końca sztywne i dopuszcza (jak ktoś ma za dużo chęci) odwrotne włożenie wtyczki. Liczę jednak na to, że tak tego nie uszkodziłem czego jednak w 100% nie stwierdze bo od razu wszystko porozłączałem. Poszla też nagrywarka dvd, może ona coś puściła na zasilanie... Ooo, oba dyski się grzeją po podłączeniu zasilania w granicach normy, może to jakaś dobra oznaka:) Dziekuje za dotychczasowe zainteresowanie. Dalsze sugestie, cokolwiek, mile widziane.
  • #8 3076785
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Do odzysku danych spróbuj pożyczyć elektronikę.

wypożyczalnia elektronik dysków
  • REKLAMA
  • #10 3076863
    tomuch
    Poziom 11  
    Nie podejmę się takiej (" bez znaczenia jest czy talerzyki są otwarte czy nie i nie potrzeba żadnych pomieszczeń") akcji póki ktoś w ten sposób nie zabrał się z pozytywnym skutkiem za seagate'a.
  • #11 3076876
    arik
    Poziom 15  
    Witam

Ja Cię do niczego nie namawiam kiedyś coś takiego robiłem
    i to z powodzeniem ale mnie na tym dysku nie zależało więc były to eksperymenty chociaż sukcesem .Twój dysk jest bardzo cenny więc
    trzeba się mocno zastanowić jak to wykonać te dane tam są i będą dpuki
    nie uszkodzisz mechanicznie lub magnetycznie nośników.
    Ja bym jednak radził dać ten dysk jakiemuś znajomemu komputerowcowi
    z wiedzą i zapleczem technicznym taka jest maja rada nie jest tu miejsce
    na eksperymenty jak w moim przypadku .

pozdrawiam arik .
  • #12 3077076
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Kolego tomuch . Nie rozkręcaj dysku pod żadnym pozorem , bo i skąd pewność , że jest to konieczne . Postaraj sie o sprawną elektronikę - ten sam model i wersja firmware-u . Jest duże prawdopodobieństwo , że po wymianie elektroniki odzyskasz dane z tego dysku .
    Pozdrawiam .
  • #13 3077206
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    BIGOLSEN napisał:
    Kolego tomuch . Nie rozkręcaj dysku pod żadnym pozorem , bo i skąd pewność , że jest to konieczne . Postaraj sie o sprawną elektronikę - ten sam model i wersja firmware-u . Jest duże prawdopodobieństwo , że po wymianie elektroniki odzyskasz dane z tego dysku .
    Pozdrawiam .

Witam,
    Ja radzę jednak najpierw dokonać pomiarów miernikiem, a dopiero później uruchamiać dysk z nową elektroniką...
    Dysk ten to Barracuda ATA IV a tym modelu uszkodzenie preamp'a niestety nie należy do rzadkości...
    (uszkodzony preamp - zwarcie może uszkodzić sprawną elektronikę)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic479155.html

Mikippp
  • #14 3077428
    tomuch
    Poziom 11  
    Na razie oddałem dysk w ,mam nadzieje, dobre ręce. Juz rozglądam się za takim samym dyskiem. O wszelkich postępach lub porażkach będę informował.
  • #15 3077457
    tzok
    Ocena: 6529
    Jeśli dysk nie kręci, to bardzo możliwe, że przebiciu uległ tylko element zabezpieczający (transil), z tymi dyskami nie ma większego problemu z podmianą elektroniki - musi się zgadzać jedynie wersja firmware.
    Co do rozbierania - dla zabawy rozebrałem Seagate Medalist 2,1GB... po jakiejś godzinie padł. Poza tym Barracuda IV jest trudna do rozebrania (mam jedną otwartą, elektronikę niestety sprzedałem, klient z powodzeniem użył ją na przekładkę do spalonego dysku i odzyskał dane i dysk).
  • #16 3077671
    tomuch
    Poziom 11  
    Zerknąłem w drugi z padniętych dysków st360021a. wyraźnie widać dwa elementy elektroniki przypalone: 2P102 2230 (najmniejszy z ukł scalonych na płytce, 8nóżkowy, przypalenie przy nóżce nr 3) oraz SH6950 27AX60TA (ta obudowa zazywa sie chyba plcc, 80nóżkowy, wyraźne uszkodzenie na 44 nóżce). Może coś Wam to powie.
  • #17 3078067
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Kolego ARIK nie doradzaj nikomu postępowania które spowoduje uszkodzenie sprzętu poco w dyskach jest atmosfera zmniejszonego cisniena pół próżnia wirujące tależyki ni wytwarzaja takiego zawirowania powietrza które poderwałoby odrobinki opiłków i brudu jak kolega stwierdził to tylko w bardzo starych dyskach nowe są składane w sterylnych pomieszczeniach o znikomej zawartosci zanieczyszczeń w powietrzu, owszem przy odrobinie starannosci odzyskanie danych przy pomocy przełozenia talerzyków jezeli preamp bedzie uszkodzony lecz dysk bedzie stracony padnie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #18 3078761
    arik
    Poziom 15  
    Witam

Do BHenryk zgadzam sie z tobą .Miałem kiedys tak uwalony dysk i zaczołem od wymiany eletroniki nic to nie dało .Zaniosłem dysk do znawcy
    przy mnie przełożył talerzyk i skopiował dane .Zapłaciłem 200 zl
    Od tego czasu raz udało mi się to w domu i wiem że jest to ryzykowne
    ale jeżeli chodzi o takie dane to gra jest warta świeczki.

Niniejszym nikomu już nie doradzam ,każdy powinien sam rozgryźć
    temat można się przy tym wiele nauczyć .Pomijając że moje agniwa w baterii w laptopie są ze śmietnika i sposobem jednego z kolegów
    z forum nawiercone .Było 0v na ogniwo .Elektronika z giełdy za 5zł
    z uwalonym bq2060a .Bq2060 kupiłem z ułamanymi nóżkami 10 do 14
    soft z bateri która była poprzednio .Bateria trzyma 3 h nie trzeba lepiej.

Dlatego czasami działania z granicy zdrowego rozsądku dają nieoczekiwanie dobre efekty.

Do czego nikigo jeszcze raz tu piszę nie namawiam.

pozdrawiam arik .
  • #19 3087829
    tomuch
    Poziom 11  
    po zmierzeniu rezystacji pomiędzy pinem pierwszym F7326 (po jego wylutowaniu) a masą zasilania wyszło że jest tam zwarcie. Z tego wniosek, że preamp uszkodzony. Juz jedzie do mnie identyczny dysk, będę wymieniał talerze, liczę się z tym, że długo taki dysk nie pochodzi, ale dane są ważniejsze. Jak mam nawet nie próbować proszę mnie zastopować. Będę obserwował forum.
  • #20 3087906
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Przemieszczenie talerzy wzgledem siebie czy to o jakis kat (przekrecenie) lub tez przesuniecie praktycznie
    uniemozliwi jakiekolwiek odzyskanie danych.
    A chodzi tu o tak niewielkie wartosci jak polowa grubosci sciezki,
    Cylindry nie beda sie pokrywac a glowice pozostana w lini taki dysk nawet nie wystartuje najprawdopodobniej bedzie tlukl glowicami.
    Nie wyobrazam sobie powtornego ustawienia talerzy bo metada prob i bledow
    to by trzeba miec buzo czasu albo jeszcze wiecej szczescia.
    A przy nieumiejetnym rozebraniu mozna tak talerze zalatwic o ich rozkreceniu nawet nie wspominam
  • #21 3088798
    tzok
    Można przełożyć talerze, bez zdejmowania ich z silnika... ale dla dzisiejszych dysków taka operacja jest nierealna.
  • #23 3089249
    tomuch
    Poziom 11  
    Czy znajdzie się ktoś, kto mógłby mnie przeprowadzić przez tą operację? chyba najpierw rozbiorę starego caviara, nie wiem czy jego budowa jest podobna, ale chyba praktyka jakas sie przyda.
  • #24 3089370
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam konstrukcja tego dysku jako ze posiada on tylko jeden talerzyk ułatwia ta operacje przy odrobine starannosci powinna zakończyc sie sukcesem tj odzyskaniem danych dysk oczywiscie długo nie popracuje, ale to najmniej wazne jeżeli kolego masz jakis inny dysk przeznaczony na straty to wskazane abys się trochę wtajemniczył i potrenował przy przenoszeniu talerzyka nie dotykaj go po powierzchni palcami ani nie dmuchaj naniego chwyc delikatnie za brzegi i przenies na drugi silnik życzę powodzenia PS do kolegi ARIKA niejestem przeciwnikiem ekstremalnych poczynań tylko mało doswiadczonym kolegom nalezy napisac perę słów wyjasnienia i ewentualne skutki pozdrawiam
  • #26 3090366
    tomuch
    Poziom 11  
    Sprowadziłem dawce "bebechów", wymieniam elektronike dla pewności, rezystancja pomiędzy pierwszą nóżką 2p102 a masą wynosi 9Ω. Niby czyste zwarcie to to nie jest, czy to jest prawidłowa wartość? czy nadal operacja jest konieczna?
    Przez weekend niestety niedostępny jestem pod netem, do zobaczenia od poniedziałku. Może jeszcze jakieś linki się znajdą? coś więcej niż odkręcenie 5 śrubek?:)

Dziękuje za zainteresowanie

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #27 3090504
    tzok
    Ułatwię Ci rozbieranie dysku - pokrywa jest na 7 a nie 6 śrubach, jedna jest pod naklejką w osi ramienia głowicy.
  • #28 3100932
    tomuch
    Poziom 11  
    Witam, bebechy wymieniłem, dysk nie działa. Dysk startuje, ale ramię pyka sobie tam i z powrotem. A po tym jak dysk nie zostaje wykryty przez bios, przestaje kręcić i ramię przestaje się poruszać. Co dalej ??? Czy płytka na ramieniu powinna być w odległości ok 1 mm od talerza?
  • #29 3101038
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Czy płytka na ramieniu powinna być w odległości ok 1 mm od talerza?

no raczej nie bardzo jednak narysuj moze dokladnie ktory to jest wymiar zeby nie bylo watpliwosci co do zrozumienia
  • #30 3101063
    tomuch
    Poziom 11  
    jest to wymiar w kierunku osi dysku, pomiędzy powierzchnią talerza, a płytką umieszczoną na ramieniu. Jest to element który odczytuje dane z talerza.

Ta odległość będzie raczej OK. Jakieś sugestie?:cunning:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uszkodził dyski Seagate ST320011A i ST360021A przez odwrotne podłączenie zasilania, co spowodowało ich nieodczytanie przez BIOS i brak rozruchu talerzy. Dyskusja dotyczyła możliwości odzyskania danych poprzez wymianę podzespołów mechanicznych, głównie talerzy i głowic, oraz elektroniki na identyczne modele z tym samym firmware. Wymiana talerzy jest operacją bardzo precyzyjną i ryzykowną, wymagającą zachowania odpowiedniej orientacji i zabezpieczenia głowic, które mogą się sklejać i ulec uszkodzeniu przy nieumiejętnym demontażu. W przypadku dysku ST320011A, który ma jeden talerz i jedną głowicę, wymiana talerza jest teoretycznie możliwa, ale wymaga dużej ostrożności. Wiele odpowiedzi sugerowało, że najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wymiana elektroniki na identyczną z tym samym firmware, co może przywrócić funkcjonalność dysku, o ile nie doszło do uszkodzenia preampa lub głowicy. Uszkodzenie preampa jest częstą przyczyną zatrzymania talerzy i problemów z rozruchem. Wymiana samego preampa bez głowicy i elektroniki może być nieskuteczna i ryzykowna. Dyskusja podkreślała, że operacje mechaniczne na dyskach twardych wymagają specjalistycznego sprzętu i warunków, a nieumiejętne działania mogą prowadzić do trwałej utraty danych. Autor ostatecznie zdecydował się na wymianę talerza i elektroniki, jednak dysk nie działał poprawnie, a ramię głowicy poruszało się nieprawidłowo, co wskazywało na możliwe uszkodzenia mechaniczne lub błędy w montażu. Wskazano również, że w dyskach z jednym talerzem nie ma potrzeby obracania talerza, a głowica powinna spoczywać bezpośrednio na powierzchni talerza. Wskazano na konieczność konsultacji z profesjonalnym serwisem odzyskiwania danych, gdyż samodzielne próby są obarczone wysokim ryzykiem uszkodzenia nośników i utraty danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA