logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać 20 bitów radiowo na 200m i odbierać je na komputerze?

Rabbitsoft 28 Sty 2007 17:37 1357 8
REKLAMA
  • #1 3498940
    Rabbitsoft
    Poziom 10  
    Witam. Chciałbym zbudować urządzenie które prześle mi dwie liczby binarne (piewsza do 5 cyfr, druga do 14 cyfr) na odległość 100-200 metrów jednak że nigdy nie miałem okazji do zabawy z eletroniką radiową nie zabardzo wiem jak się do tego zabrać. Jeżeli chodzi o odbiornik to chciałbym wykorzystać komputer gdzie napisałbym progam nasłuchujący za takim sygnałem. I teraz pytanie czy jeśli taki odbiornik otrzyma sygnał od dwóch nadajników w tym samym momencie, czy coś mu się nie pomiesza ;) Uprzejmie proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3499682
    PKi
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Poszukaj modułów na 433MHz lub 868MHz.
  • REKLAMA
  • #3 3500098
    Rabbitsoft
    Poziom 10  
    Jak rozumiem w przypadku modułu sprawa jest banalna - do wejscia podłączam bity które chce przesłać i juz wysyła. Chciałbym tylko zapytać bo mam dla przykładu układ scalony z 10 pinami. Kazdy pin to jeden bit. Jak w takim wypadku musiałbym podłączyć tego typu układ nadawczy. I co powinienem zrobić jeśli chciałbym wysyłać z kilku nadajników naraz. Ładnie proszę o pomoc ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3500129
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    433MHz - NIE (pasmo licencjonowanych krótkofalowców)
    868MHz - TAK,
    Moduły na 868MHz mniej lub bardziej gotowe,
    NIE superreakcyjne !!! i raczej nie AM) np coś z:
    http://www.soyter.pl/index.php?pid=135&cid=21
    http://www.soyter.pl/index.php?pid=135&cid=20
    Możliwość konsultacji przez telefon i internet: http://www.soyter.pl/index.php?pid=6

W sumie możliwe jest stosowanie 27.12MHz, 40.68MHz lub 2400MHz,
    lecz w tym przypadku nie jest zbyt sensowne ani ekonomiczne.
    Na 868MHz jest coraz większy wybór, poszukaj też w innych firmach.
    Koszt łącza dwustronnego jest bardzo podobny jak jednostronnego,
    więc możesz zrobić potwierdzenie, korekcję błędów itp.
  • Pomocny post
    #5 3500460
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Rabbitsoft napisał:
    Jak rozumiem w przypadku modułu sprawa jest banalna - do wejscia podłączam bity które chce przesłać i juz wysyła. Chciałbym tylko zapytać bo mam dla przykładu układ scalony z 10 pinami. Kazdy pin to jeden bit. Jak w takim wypadku musiałbym podłączyć tego typu układ nadawczy. I co powinienem zrobić jeśli chciałbym wysyłać z kilku nadajników naraz. Ładnie proszę o pomoc ;)

Potrzebujesz milkrokontrolera z programem, który odczyta Twoje bity, odpowiednio porozmawia z modułem i wyśle odpowiednie wartości. Po drugiej stronie podobnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3500516
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Kupisz modul i odbierzesz glupoty z automatycznych bram, radiopowiadomien i miliona innych "wspanialych" konstrukcji.
    A prawo Murphy'ego jest bezlitosne - zawsze, nawet na srodku pustynii znajdziesz goscia z identycznym modulem ;)

To jest jakas Twoja praca dyplomowa ? ;) Sprawa jest stosunkowo prosta, ale trzeba nieznaczcie odchudzic portfel, bo samodzielna konstrukcja pozre roboczogodzin za milion $ ;)
  • Pomocny post
    #7 3500834
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Najpierw użyj szukacza z hasłem "transmisja"
    Proponuję ten temat (w którtym się troche naklepałem w KEYa mam nadzieję że z sensem):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic242329.html

A Wy koledzy forumowi piszcie w temacie konkretami a nie ogólnikami.Ogólnikom > STOP
  • #8 3500978
    Rabbitsoft
    Poziom 10  
    w zasadzie chciałem w celach edukacyjnych ale podsunąłeś mi dobry pomysł, na zaliczenie bedzie idealne :) a apropo poftfela to co konkretnie masz na myśli, bo moze bym się szarpnął nawet na coś :>
  • Pomocny post
    #9 3501637
    PKi
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Robiłem transmisje na 433,92MHz, wiadomo że to pasmo amatorskie ale co z tego jak na tej f masz prawie wszystko. Z komputera śmiało można zrobić odbiornik do tego. Tak jak już ktoś pisał, wypada podłączyć te bity przez jakiś koder albo mikrokontroler. Oczywiście na 868MHz będzie lepiej i drożej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy urządzenia do radiowej transmisji 20 bitów danych na odległość 100-200 metrów z odbiorem na komputerze. Zalecane jest użycie modułów radiowych pracujących na częstotliwościach 868 MHz, które są bardziej odpowiednie i legalne niż 433 MHz, będące pasmem krótkofalowców i obarczone zakłóceniami. Do przesyłania danych konieczne jest zastosowanie mikrokontrolera, który zakoduje bity i będzie sterował modułem nadawczym oraz odbiorczym. W przypadku kilku nadajników jednocześnie, istnieje ryzyko interferencji sygnałów, dlatego warto rozważyć protokoły z potwierdzeniem odbioru i korekcją błędów. Moduły na 868 MHz są dostępne w różnych wariantach, np. oferowanych przez dystrybutora Soyter, a także można rozważyć inne pasma jak 27.12 MHz, 40.68 MHz lub 2400 MHz, choć są mniej ekonomiczne. Odbiornik można zrealizować na komputerze z odpowiednim oprogramowaniem do nasłuchu sygnału. Projekt ma charakter edukacyjny i może być wykorzystany jako praca dyplomowa, jednak wymaga inwestycji w sprzęt i czas na programowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA