logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt GTA2 - Dziwne zachowanie kanałów i buczenie przy podłączeniu sygnału

adam_16_ 28 Sty 2007 18:04 876 3
REKLAMA
  • #1 3499068
    adam_16_
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam problem z tym wzmacniaczem. Na początku grał tylko lewy kanał, prawy wogóle nie działał, znalazłem usterke, była nią urwana nóżka rezystora w torze sygnałowym. Teraz graja obydwa kanały, ale mam problem. Przy podłączaniu kabelków sygnałowych napotkałem się na takie dziwne rzeczy, a mianowicie:
    - na wyjściach (są dwa kanały) podłączyłem do każdego kolumne od wieży.
    -Pierwsza kombinacja: masa sygnałowa jest połączona z masą. Jeden z kabelków sygnałowych podłączam do lewego wejscia- i zaczyna grać lewe wyjscie (lewa kolumna)- czyli jest OK.
    -Nastepna kombinacja: masa sygnałowa jest połączona z masą. Jeden z kabelków sygnałowych podłączam teraz do PRAWEGO wejscia- zaczynają grać obydwa wyjscia ( obydwie kolumny). ALE przecież powinna grać tylko w tym wypadku PRAWA kolumna, a nie dwie naraz, na dodatek słychać lekkie buczenie w głośnikach... ale gra normalnie, dosc łądnie
    - Ostatnia kombinacja: czyli łącze wszystko tak jak powinno być- masa z masą, jeden sygnałowy kabelek do lewego wejscia, drugi sygnałowy kabelek do drugiego wejscia. W tym wypadku lewa kolumna gra tak jak powinna grac, natomiast prawa gra, ale tylko wysokimi i średnmiki tonami, bez basu i na dodatek tak dziwnie...

Nie wiem co jest grane, opisałem wszytsko co zaobserwowałem, może ktoś będzie wiedział jak mi pomóc. Moim zdaniem jest coś w torze sygnałowym rypnięte, albo zwarte, ale nie moge sie tego doszukac. Z góry dziękuje. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3507977
    adam_16_
    Poziom 16  
    Wyżej troche długo i może zbyt niezrozumiale napisałem, więc teraz napisze krócej i zwięźlej:
    -podaje sygnał tylko na lewy kanał- gra lewy kanał (głośnik)- czyli jest OK
    -podaje sygnał tylko na prawy kanał- grają obydwa kanały, troszke ciszej niż powinny grać, ale ładnie -czyli nie jest ok... bo powinien grać tylko prawy kanał...
    -podaje sygnał na obydwa kanały- lewy kanał gra ok-normalnie, prawy kanał gra metalicznym dźwiękiem, dość dziwnie, bez basu- czyli tez nie jest ok...
    Prezpraszam że pisze post pod postem, ale bardzo mi zależy, chciałbym, aby ktoś mniej więcej powiedział mi gdzie mam szukać usterki, bo przestudiowałem cały układ i niestety nie znalazłem nic... Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #3 3508177
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    ma to mozliwosc pracy w mostku albo jakas regulacje balansu?kanały powinny byc odseparowane moze jakies zwarcie na płytce?przejzrzyj dokładnie
  • #4 3508235
    adam_16_
    Poziom 16  
    W mostku gra. Moc mniej więcej taka sama jak pojedyńczego kanału, a powinien mieć te 170W rms... Objawy jakie zauważyłem w trybie Bridge:
    - podaje sygnał na lewy kanał- gra ok, moc się nie zmienia w stosunku do pojedyńczego kanału, na moje ucho :D
    - podaje sygnał na prawy kanał- słychać bardzo cichutko muzke, praktycznie nie wzmocniony sygnał
    - podaje sygnał na obydwa kanały- gra troche głośniej niż jak podawałem sygnał na lewy kanał, wydaje mi się że dźwięk staje się bardziej metaliczny, tak jakby było więcej wyskoich tonów, ale niskie też są, ładnie gra.
REKLAMA