logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt GTA2 - Filtr dolnoprzepustowy nie działa poprawnie na jednym kanale

Lukas3317 10 Mar 2007 15:40 1026 2
REKLAMA
  • #1 3663612
    Lukas3317
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Mam problem z tym wzmacniaczem Niby sam wzmacniacz działa ale na jednym kanale po przełączeniu na filtr dolno przepustowy zaczynają się dziać dziwne rzeczy a mianowicie Filt nie filtruje tak jak powinien a wręcz odwrotnie Zostawia same wysokie dźwięki, drugi kanał jest ok.
    i apropo przy okazji Przełącznik można ustawić w trzy pozycje:
    środek - flat czyli wszystkie dźwięki Jest ok
    hight past 80hz -nie ma żadnej różnicy w graniu na flat - o co tu chodzi?
    low past- czyli wspomniany wyżej problem

Dodam że wymieniłem potencjanometr ten o low past bo się uszkodził na 2x100k typu A (dobrze zrobiłem czy powinien być typu B)
  • REKLAMA
  • #2 3663831
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2378
    Hight past 80Hz to filtr średnio-wysoko tonowy dlatego niema zbytnio różnicy jak na flat. A co do usterki u ciebie to proponowałbym sprawdzić właśnie ten przełącznik ponieważ może on nie przełączać jednego kanału.
  • #3 3663936
    Lukas3317
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    przełącznik działa
    Zauważyłem że grzeje się układ 45580 JRC Go47a. Jest to układ 8 nóżkowy, który znajduje się za potencjanometrem od BASS 0-12dB. Czy to może być przez niego?
    Jeżeli się ktoś zna (bo tych układów jes 5 szt.) to mógłbym przełożyć z jakimś innym który jest odpowiedzialny np za high past (bo to jest mi nie potrzebne a wzm potrzebuje do skrzyni więc low past jest mi potrzebne)

Dodam jeszcze że po przełączeniu na filtr dolnoprzepustowy na tym jednym kanale gdy potencjanometr ustawimy na 50hz to bardzo buczy i jak dotkniemy kabla od głośnika czy obudowy wzmacniacza to piszczy, natomiast jeżeli przekręcimy na 25hz gra mniej więcej ok ale wszystkie dźwięki ale już tak mocno nie buczy
REKLAMA