Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pompa wody 3NK/43-1A-F -piec dwufunk.IMMERGAS typ EOLO Star

ryszard.k 28 Sty 2007 22:08 12938 31
  • #1 28 Sty 2007 22:08
    ryszard.k
    Poziom 10  

    Witam!
    Uszkodzona pompa wody w piecu dwufunkcyjnym Immergas typ EOLOStar.Jakie są możliwości naprawy ewentualnie gdzie zdobyć
    nową.Może ktoś spotkał się z takim problemem.
    Proszę o pomoc.

    0 29
  • #2 29 Kwi 2008 12:10
    arek2g
    Poziom 12  

    Ostatnio naprawiłem taką pompkę .
    Spalona była płytka sterująca (siedzi tam mikroprocesor PIC 12F629 ).
    pozdr.

    1
  • #3 01 Maj 2008 22:58
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Nowe części tylko u serwisanta Immergas

    1
  • #4 24 Mar 2011 19:10
    Ablein
    Poziom 9  

    Witam.
    Na wstępie przepraszam, że podpinam się do tak starego tematu, jednak sprawa dotyczy (a przynajmniej tak mi się wydaje) tej samej pompy w piecu Eolo Star (ten starszy model, nie jest to eolo star 3).
    Piec przepracował całą zimę normalnie, ale ostatnio po wyłączeniu na cały dzień pojawił sie problem. W trybie CO piec zaczął podgrzewać wodę, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury zgasł, a po chwili zaczął wydawać tzw. dziwne dźwięki ;) Czerwona kontrolka pali się, a żółta miga 1,5s/1,5s, co wg instrukcji świadczy o problemie z cyrkulacją wody. Wskazówka ciśnienia skacze pomiędzy 1,2 a 2. Reset nie pomaga, odłączenie zasilania również - te same objawy. Spuściłem całą wodę z kotła, po czym uruchomiłem go ponownie, wszystko działało do tego samego momentu - po osiągnięciu temperatury warkot, wahania ciśnienia i błąd na kontrolkach.

    I tu moje pytanie: czy w Waszej opinii jest to wina pompy? Czy jest możliwe, że kamień osadził się gdzieś w środku i blokuje pompę? Ewentualnie czy da się to jakoś naprawić, czy pompa do wymiany (domyślam się, że koszt może wywołać arytmię serca...)?

    Z góry dziękuję za pomoc.

    2
  • #5 24 Mar 2011 19:50
    vadglebov
    Poziom 9  

    Ewentualnie czy da się to jakoś naprawić, czy pompa do wymiany

    Jeśli ja zrozumiałem, pompa w puli czarnego plastiku. Mam naprawy takich pomp w 90%. Zwykle nie zejść do 43 kilo-Ohm rezystory na płycie. Po wymianie ich kocioł pracuje przez długi czas.

    1
  • #6 24 Mar 2011 19:58
    Ablein
    Poziom 9  

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak, pompa jast plastikowa i czarna. Czy naprawa polega tylko na wymianie elektroniki, czy konieczne jest czyszczenie samego mechanizmu? Jak wygląda koszt i czas realizacji naprawy?

    1
  • #7 24 Mar 2011 20:06
    vadglebov
    Poziom 9  

    Jak wygląda koszt i czas realizacji naprawy?
    5$ ta 30 minut, ale ja mieszkam na Ukrainie.

    0
  • #8 24 Mar 2011 20:13
    Ablein
    Poziom 9  

    Cytat:
    ja mieszkam na Ukrainie

    to znacznie utrudnia sprawę :/ A czy samo czyszczenie pompy np. odkamieniaczem może pomóc w tej sytuacji?

    0
  • #9 24 Mar 2011 20:46
    vadglebov
    Poziom 9  

    Tak, można izvest.Ya nie wyklucza, że obecnie. Potrzebujesz do spuszczania wody z kotła. Parse nasos.I zobaczyć, że nie ...

    Dodano po 6 [minuty]:

    Jeśli chcesz mogę zrobić zdjęcie i pokazać zdjęcia, które należy zrobić, aby naprawić pompę ...

    2
  • #10 24 Mar 2011 21:04
    Ablein
    Poziom 9  

    tak, poproszę, będę dozgonnie wdzięczny :)


    Dzisiaj był u mnie "serwisant" (tak, taki z listy autoryzowanych, nie podam nazwiska). Najpierw odprawiał modły nad piecem, słuchał, słuchał, po czym spuścił wodę z kotła, ponownie uruchomił i w efekcie nie zmieniło się nic, piec nadal nie działał. Zasugerowałem, że to może być pompa - podjął wątek;) Stwierdził, że to na pewno pompa, i że dobrze, że na to wpadł... Zabrał pompę, do poniedziałku nie mam ogrzewania ani ciepłej wody (zapowiadają mroźne noce). Powiedział, że spróbuje ją naprawić, ale raczej nic z tego nie wyjdzie, bo pompa "się zatarła". Wymiana będzia kosztowała 600zł :( Nie do końca jestem przekonany, czy wodna pompa fazowa może się zatrzeć, a metody tego pana do mnie nie przemawiają...
    Kolega vadglebov twierdzi, że naprawa trwa 30 min i w 90% jest skuteczna, serwisant, że 3 dni i "a nuż się uda"...
    Czy ktoś z Was ma jeszcze doświadczenie z tym sprzętem?
    Czy powienienem zadzwonić do serwisanta, żeby oddał mi pompę i próbować naprawiać na własną rękę?

    1
  • #12 25 Mar 2011 23:49
    Ablein
    Poziom 9  

    vadglebov - dziękuję, jesteś wielki :)
    Jutro biorę się za wymianę rezystorów, dam znać jak poszło.
    Raz jeszcze stokrotne dzięki.

    0
  • #13 30 Mar 2011 21:09
    ziomek73
    Poziom 2  

    Vadglebov bardzo dziękuje za pomoc, zastosowałem się do twoich wskazówek w sprawie naprawy pieca. Kupiłem rezystory za 3 pln, 15 minut pracy i pompa działa.
    Groziła mi wymiana za prawie 500 pln. Mogę ci się jakoś zrewanżować ?

    0
  • #14 30 Mar 2011 22:34
    vadglebov
    Poziom 9  

    Dzięki za uznanie. Zawsze z przyjemnością pomoże Państwu.

    0
  • #15 13 Kwi 2011 09:20
    jed1m4ster
    Poziom 2  

    Witam,
    Mam podobny problem z identyczną pompą w piecu Immergas Nike Star. Z tym, że udaje się uruchomić pompę poprzez obrót śrubokrętem wirnika i ponowne uruchomienie pieca (zgodnie z instrukcją obsługi). Później pompa działa przez kilka dni i znowu przestaje (czerwona lampka zaczyna świecić na stałe, żółta mruga). Czy przedstawiony powyżej sposób naprawy zadziała w moim przypadku? Jeżeli tak, to czy naprawę można przeprowadzić bez demontażu pompy?

    1
  • #16 14 Kwi 2011 11:27
    vadglebov
    Poziom 9  

    tak, ale to nie będzie przydatny do naprawy pompy, to lepiej, aby usunąć pompy.

    0
  • #17 14 Kwi 2011 13:41
    jed1m4ster
    Poziom 2  

    Przepraszam vadglebov, ale nie za bardzo rozumiem odpowiedź :/
    Może jeszcze raz:
    1. Jeżeli pompa na zmianę działa / nie działa to czy przylutowanie tych oporników poprawi sytuację?
    2. Czy do naprawy trzeba zdemontować pompę? Wolałbym uniknąć komplikacji z demontażem.

    Dzięki

    0
  • #18 14 Kwi 2011 17:46
    vadglebov
    Poziom 9  

    Witam,

    Давайте по-очереди будем отвечать на вопросы:

    Przyjrzyjmy się okazuje będzie odpowiedzieć na pytania

    Z tym, że udaje się uruchomić pompę poprzez obrót śrubokrętem wirnika

    1.В насосе легко вращается вал?

    Pompa jest łatwo obrócić wał?

    2.В насосе,во время появления неисправности (когда зажигается красная лампочка )появляется прерывистый звук,гул? И стрелка манометра давления воды в котле, дергается в такт со звуком?

    Na pompy podczas uszkodzenia wygląd (czerwony zapala się, gdy) nie jest przerywany dźwięk, szum? I igłę ciśnienie wody w kotle, drgania w rytm dźwięku

    Увидить в каком состоянии находятся сопротивления в насосе, вы сможете только если будет слита вода из системы отопления ,и котла. Насос вам прийдется разбирать.

    Zobacz stan odporności w pompie, można tylko być osuszony, jeśli woda z systemu grzewczego, a kotla. Pompu trzeba przetworzyć.

    Dodano po 2 [minuty]:

    czy naprawę można przeprowadzić bez demontażu pompy?

    -Nic.

    0
  • #19 29 Paź 2011 16:48
    kustoj
    Poziom 11  

    Witam,
    przeniosłem się tutaj z Topicu https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10077842#10077842..
    Dotyczył on wymiany pompy. W chwili obecnej bardziej mnie interesuje jej naprawa.
    Zdjęcia i porada kolegi vadglebov okazały się bardzo pomocne, bo szczerze mówiąc nie wpadłem na to, że w środku jest tak drobna elektronika.

    Moja pompa to Askoll type 3NK/43-3A-F, piec Beretta CiaoII.

    Zgodnie z poradą wylutowałem 6 rezystorów (R1...R6) aczkolwiek wydaje się, że są w porządku. Z racji, że u mnie są to 47kOhm, a nie 43kOhm jak na obrazku miernik na każdym wskazuje ~47,0 kOhm.
    Nie wymieniałem ich na razie, tylko sprawdziłem. Czy jest sens wymieniać?

    Diody D1 i D2 też są w porządku.

    Oba Triaki Z7M Y427 wydają się w porządku.

    Co Panowie na to?

    Pozdrawiam,
    Kustoj

    Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

    Problem rozwiązany.:)
    Sam do końca nie wiem, co było przyczyną. Po przelutowaniu wspomnianych elementów złożyłem pompę i na 'sucho' podłączyłem do pieca w celu zmierzenia napięć - a ta ruszyła! Wyczyściłem więc ładnie wirnik szczoteczką-szary plastki był cały czarny. Wyczyściłem także wał wirnika z magnesem, gdyż też był brudny i przyciągnął mnóstwo metalowego pyłku / opiłków powstałych w trakcie eksploatacji. Dałem troszeczkę oleju silikonowego (tylko tam gdzie obraca się wał z magnesem). Wyczyściłem także miejsce gdzie wirnik wchodzi w obudowę - po stronie dalszej instalacji / nie pompy. Na uszczelki obudowy pompy dałem także trochę smaru silikonowego w celu ich konserwacji.

    Pompa działa jak dawniej a kaloryfery są ciepłe. Mam nadzieję, że oby jak najdłużej.
    Pozdrawiam,
    kustoj

    0
  • #20 05 Lut 2012 21:22
    oluap
    Poziom 8  

    Witam;
    Sprowadza mnie tutaj problem z piecem Eolo Star 23. Mianowicie piec po załączeniu chodzi jakiś czas, zawsze różny, raz potrafi cały dzień, raz dosłownie minutę i staje w awarii. W awarii to znaczy, że zapala się czerwona lampka przy oznaczeniu palnika i jednocześnie mruga ta druga żółta. Specjalista z serwisu zaproponował wymianę pompy, (choć wcześniej mówił też o podmarzaniu przewodu kominowego ze względu na obecne mrozy) a to jak wiadomo dosyć droga impreza. Po przeczytaniu wątku zastanawiam sie jednak czy problem da się usunąć przelutowując zgodnie ze schematem rezystory. Przypadek różni się od tych które tutaj są opisane.
    Wirnik pompy chodzi;
    Nieznacznie "drga" wskaźnik ciśnienia;
    Niekiedy kocioł staje w awarii, "kotłuje" się coś w pompie i sam potem rusza następnie po różnym jak zaznaczyłem czasie staje w awarii.
    Zawsze da się uruchomić kocioł następującym sposobem:
    Otwieram ciepłą wodę, palnik nie chodzi jednak spuszczam całą gorącą, potem ciepłą, a potem jak leci zimna woda zamykam kran i ponownie otwieram ciepłą wodę. Palnik zaskakuje i jak zamknę ciepłą wodę to piec tak uruchomiony potrafi przechodzić cały dzień lub wiekszość nocy.
    Próby uruchomienia resetem lub wyłączaniem pieca czasem skutkują lub nie.
    Przed wyłączeniem palnika zawsze robi się bardzo gorąca pompa, a w zasadzie rura nad nią, ta doprowadzająca do niej wodę. Wnisokuję, że jej grzanie jest przyczyną awarii. Serwisant bąkał coś o jej wydajności, że osłabła i juz nie ma mocy i dlatego się grzeje, jednak jezeli można by po taniości to oczywiście chcę w taki sposób spróbować.
    Dzięki z góry za pomoc./

    0
  • #21 07 Lut 2012 12:19
    waszadi
    Poziom 9  

    Witam.
    Jestem po wizycie pana z serwisu. Diagnoza - to prawdopodobnie pompa, cena o 600zł.
    Kocioł od kilku dni zaczął szwankować ale finalnie zapala się czerwona dioda i miga żółta, czyli wskazuje to na przegrzanie lub niewystarczający obieg wody. Ponieważ cykl czasem działa prawidłowo ale zazwyczaj niestety nie, i po załączeniu kotła z pompy dochodzą różne dźwięki jakby nie miała siły wystartować lub coś ją blokowało, padła taka właśnie diagnoza. Pan serwisant powiedział, że na jedną z ok. 20 pomp działa wyczyszczenie ale to rzadkość by się udało ją "wskrzesić", a niestety nikt nie chce tych pomp regenerować, więc pozostaje tylko wymiana na nową.
    Postanowiłem spróbować wymienić rezystory na zalecane przez kolegę vadglebov z 47 kohm na 43 kohm. Przy wymianie okazało się że dwa z sześciu są uszkodzone, więc byłem przekonany, że się uda i pompka znów ruszy jak nowa. Niestety po zmontowaniu, zalaniu wodą i odpaleniu po kilku cyklach prawidłowej pracy znów kociołek się blokuje po kolejnej próbie uruchomienia pompy, która znów po wydaniu kilku przerywanych dźwięków, nie chce wystartować. Dodam tylko, że pompa, po zdemontowaniu, była czysta bez kamienia i osadów a wirnik kręci się leciutko bez najmniejszych oporów. Filtr na powrocie również sprawdzony - czysty bez żadnych zanieczyszczeń.
    Poradźcie, może, jak macie jeszcze jakiś pomysł na przyczynę.

    A jeszcze mam pytanie. Przed zasileniem płytki na pompie (między płytką a zasileniem pompy) jest kondensator, czy jest możliwe aby on raz podawał dobrze a za chwilę źle? Czy on mógłby być przyczyną tych zachowań?


    Pozdrawiam

    0
  • #22 07 Lut 2012 20:05
    oluap
    Poziom 8  

    Witam;
    Przelutowałem dzisiaj luty na płytce pompy, jeszcze na razie nie wymieniałem rezystorów. Zobaczę jak to działa.
    Następny serwisant co mnie dzisiaj nawiedził, twierdzi że to nie tylko może być problem z pompą, ale z płytą tzw główną. Jak by zsumować pompę i tą płytę to na wiadomym serwisie aukcyjnym takie piece nowe są za 1700 złotych...
    Do Kolegi co pisał ostatni post: Mam dokładnie takie same objawy i nie jestem ani kroku bliżej ich rozwiązania.
    Czekam co przyniesie noc testów i rano jeżeli będzie źle to wymienię rezystory.

    1
  • #23 07 Lut 2012 23:06
    waszadi
    Poziom 9  

    Ja jutro jeszcze raz rozbiorę pompę i przelutuję połączenia, mimo że po wcześniejszych oględzinach pod lupą nic nie wskazywało na jakieś zimne luty. Zastanawia mnie jednak pewna prawidłowość, którą zaobserwowałem. Mianowicie, po włączeniu kotła, kiedy był wyłączony przez, powiedzmy, kilka godzin i całkowicie ostygł, pompa załączała bez problemu przez kilka cykli grzania, tak ok. 5-7 po czym praktycznie za każdym następnym załączeniem "wyrzuca" błąd przegrzania. Sprawdziłem to dzisiaj 3-krotnie i zachowanie jest takie samo. Wskazywałoby to na problem związany z nagrzaniem się pompy i być może dochodzi do rozszerzenia się jakiś elementów pod wpływem działania temperatury... To takie moje teorie ale jutro spróbuję dalej "powalczyć" :|

    0
  • #24 09 Lut 2012 18:26
    oluap
    Poziom 8  

    Waszadi i jak poszło?
    U mnie kolejny dzień testów, bez skutku jakiego oczekiwałem. Piec chodzi lub nie, dowolnie, według uznania. Zauważyłem, że problem jest ze startem pompy. Jak ruszy od razu, nie ma problemu, jak nie to się wyłącza, jak nie ruszy to ja ją śrubokrętem "pyk" i wtedy nie ma problemu, aż po kilku godzinach kiedy piec ma się znowu załączyć, historia się powtarza. Problem jest w starcie pompy, tak sądzę. Wymienię jutro rezystory, może mniejsza oporność ułatwi jej start?

    0
  • #25 11 Lut 2012 11:29
    oluap
    Poziom 8  

    Witam;
    Pompa działa już bez zarzutu. Wylutowałem rezystory, wsadziłem je z powrotem i skutek był żaden. Pompa bez zarzutu zaczęła działać po wymianie... kondensatora. Teraz kocioł osiąga temperaturę 80 st i pompa załącza się i wyłącza jak powinna, zero problemu ze startem.

    Pozdrawiam wszystkich i dziekuję za rady poprzednikom.
    Oby pochodziła jeszcze długi czas!

    1
  • #26 11 Lut 2012 20:46
    waszadi
    Poziom 9  

    Gratuluję oluap !!!
    Cieszę się, że Ci się udało :-) U mnie po wymianie rezystorów wystąpiła niewielka poprawa ale mimo wszystko i tak "wyrzucało" kocioł kilka razy w ciągu dnia. Przypomnę tylko, że dwa z sześciu oporników były "puste". Czekałem na kontakt od znajomego kolegi, który miał się ze mną skontaktować po konsultacji ze "swoimi" serwisantami (sprzedaje kotły m.in. Immergasa). No ale cóż, jak to w życiu bywa, chyba zapomniał...
    A więc jutro zakupię kondensator (jakie to przewrotne, że miałem wobec niego podejrzenia a mimo to jeszcze go nie sprawdziłem). Mam nadzieję, że zadziała i u mnie ;-)

    Pozdrawiam

    0
  • #27 13 Lut 2012 14:40
    waszadi
    Poziom 9  

    Witam,

    Oulap, jaki dałeś kondensator? Oryginalny jest 1,7uF +/- 5% i nigdzie takiego nie mają a zastanawiam się czy czy użyć 1,5uF czy 2uF. Nie wiem czy 1,5uF nie będzie zbyt słaby, natomiast czy 2uF nie uszkodzę pompy (elektroniki). Przypominam, że zmieniłem rezystory z 47k na 43k.
    Może ktoś, kto zna się na temacie, doradzi mi co zrobić?

    0
  • #28 20 Lut 2012 13:26
    waszadi
    Poziom 9  

    A więc reasumując: Dałem kondensator 2uF ( trochę za długi do obudowy, więc wylądował na zewnątrz pompy ;) ), pozostawiłem rezystory 43kohm i pompka działa aż miło. Kociołek "chodzi" zdecydowanie ciszej niż przed awarią a więc ten kondensator dostawał już pewnie świra od jakiegoś czasu ;).
    Życzę powodzenia w naprawianiu waszych pomp.
    Pozdrawiam

    0
  • #29 21 Lut 2012 16:54
    oluap
    Poziom 8  

    Waszadi
    Zrobiłem dokładnie jak Ty.
    Dałem kondensator 2uF
    Też doszedłem do wniosku, że od jakiegoś czasu kocioł dostawał świra.
    Cieszę się że i u Ciebie działa
    Pozdrawiam

    0
  • #30 08 Paź 2016 21:17
    daniel1016
    Poziom 10  

    witam, również mam problem z tą pompą, buczy podczas próby startu, sądze że jest już zatarta.
    Czy mógłbym zamontować pompę innego producenta, która będzie miała zbliżone parametry, rozstaw gwintów i oczywiście moc aby nie spalić układu zasilającego pieca?
    Z tego co widziałem po obejrzeniu, pompa sterowana jest po prostu napięciem 230V takim jak w zwykłym gniazdku, jej tryb pracy to włącz|wyłącz.

    1