logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta Ciao II - termostat nie załącza pieca, mostek nie działa, co sprawdzić?

strubell 19 Wrz 2011 17:57 4892 12
REKLAMA
  • #1 9942788
    strubell
    Poziom 11  
    Witam
    Czytałem ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2082461.html#9905611
    Mam troszkę inny problem a mianowicie piec Beretta ciao II
    Termostat pokojowy nie załącza pieca
    Zrobiłem mostek na 1 i 3 złączu w kostce tak aby ominąć podłączenie termostatu pokojowego ale nadal piec nie reaguje c.w.u jest ok piec ciągle miga na zielono co 5 sekund w pozycji na c.o. i c.w.u
    Pozdrawiam i dziękuję
    Proszę o rady jaki inne sposoby sprawdzenia co mogło ulec uszkodzeniu
  • REKLAMA
  • #2 9943168
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    gdzie to mostkowałes ?
    jaki masz termostat?moze wystarczy w nim wymienic baterie?
    generalnie wyglada na przerwe wlasnie w obwodzie termostatu skoro nie zglasza dioda żadnej awarii przy położeniu co i cwu ,spróbuj (po wyłączeniu kotła z pradu) rozkrecic piec(dwie sruby od dołu plastiku + 2 od obudowy ) i zmostkuj w piecu obwód termostatu(wypnij kabel od termostatu i załuz w to miejsce mostek) i napisz czy pomgło
    pozdrawiam
    m
  • REKLAMA
  • #3 9943534
    strubell
    Poziom 11  
    Właśnie jest zrobiony mostek tam gdzie jest podpięty termostat i piec nie reaguje
  • #4 9946696
    strubell
    Poziom 11  
    Witam
    Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły lud domniemania co mogło ulec popsuciu ??
  • REKLAMA
  • #5 9953082
    strubell
    Poziom 11  
    Witam
    Widzę, że temat chyba do zamknięcia
    Pozdrawiam i dzieki za wszystkie wypowiedzi
  • #6 9958895
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 266
    A na pewno w dobrym miejscu zrobileś mostek? zrób zdjecie
  • REKLAMA
  • #7 9961918
    strubell
    Poziom 11  
    Tan na 2 kostce 1 i 3 złącze od kostki prądowej tak jak był podłączony termostat pokojowy
  • #8 10068514
    kustoj
    Poziom 12  
    Witam,
    rozpoczął się sezon i okazało się, że funkcja C.O. nie działa i ma podobne (identyczne) problemy. Termostat pokojowy załącza się, przekaźnik zmienia swoje położenie. Piec odpala, grzeje, widać z dołu płomień - ale nic dalej.
    Zdaje się (na oko amatora) że nie pompuje wody. Po chwili - ok 6-10 sekund słychać wyraźne i głośne bulgotanie z pieca. Piec przestaje grzać, a zielona dioda miga intensywnie (0,5 sek). Czerwona ani pomarańczowa się nie odzywa.
    W zeszłym roku był wymieniony czujnik NTC, a jeszcze wcześniej - ze 2 lata temu bezpiecznik.

No i oczywiście jak inne Ciao II, mój piec ma problemy z utrzymaniem jednostajnej temperatury wody (gorąca~zimna~coraz cieplejsza itp). Na dniach powinien przyjść serwisant...
  • #9 10068707
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    Wyczyść filtr pod kotłem
  • #10 10069137
    Piotr77777
    Albo rusz pompe
  • #11 10075392
    kustoj
    Poziom 12  
    Tak, to pompa. Poruszanie nie daje efektu. Po odkręceniu zaślepki (odpowietrznika??) z przodu pompy cieknie woda. Prąd do pompy dochodzi.
    Fachowiec stwierdził, że jest do wymiany.
    Ile według Panów powinna kosztować wymiana?
  • #12 10075816
    Piotr77777
    Wymiana ok 50 - 100zł ale za pompę może cie wykosić z 500 które teoretycznie kosztuje o wiele mniej. spróbuj odkręcić tą śrubę z przodu i płaskim śrubokrętem poruszać wirnik a później włączyć piec.
  • #13 10077842
    kustoj
    Poziom 12  
    Witam,
    dzisiaj serwisant przyjechał 2 raz, z inną, używaną pompą innej firmy. Rozstaw śrub zgadzał się, ale niestety nie pasowała do reszty (- powiedzmy nie fachowo : mocowania) i jesteśmy umówieni na inny raz, ale też będą inne koszta.

Należę do tych upartych i od razu rozkręciłem starą pompę równocześnie szukając na elektrodzie. Wychodzi na to, że wymiana drobnych elementów w elektronice pompy załatwi sprawę, także przenoszę się na inny ciekawy topic opisujący taką naprawę :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic679987.html

Pompa to Askoll type 3NK/43-3A-F.

Pozdrawiam i dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Problem rozwiązany.:) Zapraszam na tamten topic.

Pompa działa jak dawniej. Mam nadzieję, że oby jak najdłużej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem Beretta Ciao II, w którym termostat pokojowy nie załącza urządzenia, mimo zmostkowania złączy. Piec miga na zielono co 5 sekund, a c.w.u. działa poprawnie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie obwodu termostatu, wymianę baterii w termostacie, a także czyszczenie filtra pod kotłem oraz sprawdzenie pompy. W jednym z przypadków stwierdzono, że pompa jest uszkodzona i wymaga wymiany. Po wymianie drobnych elementów w pompie Askoll type 3NK/43-3A-F problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA