logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej do podkręcania Pentium 4 3.0 GHz HT S478

toffik 28 Sty 2007 23:12 1430 9
REKLAMA
  • #1 3500619
    toffik
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Posiadam Pentiuma 4 3.0 Ghz E z HT na S478. Siedzi on na ASRocku P4VT8+. nie jest to za ciekawa płyta. chciałbym coś kupić do podkręcania. Tylko nie wiem jaką wybrać :-( proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3502197
    radekb32
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Do podkręcania stworzone są płyty DFI, ale są trochę drogie. Polecam też jakieś dobre pamięci (np. OCZ). Bez dobrych pamięci za dużo nie pokręcisz :)
  • REKLAMA
  • #5 3505065
    toffik
    Poziom 15  
    ojjjj sis to napewno odpada. myslalem nad czym pod intelku.
    DFI hmm.... ceny sa troszeczke wysokie. a radekb32 ktora bys polecilz DFI?
    i jezeli wicie to napiszcie do ilu max mozna na danej plycie podkrecic. (przynajmniej nie bede musial juz szukac na stronkach :D )
  • #7 3506654
    toffik
    Poziom 15  
    wypatrzylem na allegro taka plyte gl. Asus P4P800 Deluxe - EAY. czy moze ktos wie jakie sa jej mozliwosci?
    SP5IT jak zawsze czytalem cechy plyt gl. to bylo podane max. jaki proce moge wlozyc. czy przy podkrecaniu nie trzeba na to patrzec?

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

chcialem zrobic testy w 3DMarku05 ale za kazdym razem gdy odpalam to sie komp resetuje. nawet przy defauld utawieniach. raz tylko odpalil na 15 sekund i resecik. nie mam pojecia co sie dzieje.
  • REKLAMA
  • #8 3599012
    halik_ltd
    Poziom 23  
    witam

co do płyty asusa P4P800 to możesz ja brać - u mnie stabilne 250 FSB, co prawda na mobilnym pentiumie4

jeżeli chodzi o twój komp i jego niestabilność - podaj temperaturę procesora pod obciążeniem, typ i markę zasilacza, specyfikację kości pamięci

apropo tego asrocka mam dwa takie i akurat w tych modelach za niestabilność odpowiadają przegrzewające się mosfety nad socketem - no i ta płyta ma bodajrze zasilanie dwufazowe :(

pozdrawiam
  • #9 3605943
    toffik
    Poziom 15  
    temp. pod obciążeniem ok. 45 stopni, jak nic nie robię to 25 stopni.
    ram 3.0-4-4-8 (pc3200)
    zasilacz Codegen 300X (350W)

Poprzednio próbowałem podkręcać na BOX-owym wentylatorze i niestety rezultaty były kiepskie. Ale kolega odsprzedał mi w promocyjnej cenie :-) PENTAGRAM FREEZONE QV-100 AlCu+ i dzięki temu chłodzeniu mam teraz FSB na 212 Mhz :) i pracuje stabilnie. najwięcej jeszcze nie próbowałem, ale myślę o podkręceniu tak jeszcze o 4-5. Jeżeli by chodził stabilnie to myślę, że przy takiej konfiguracji to będzie duży sukces :)
    Mam na "zapleczu" zasilacz od serwera (400W):
    specyfikacja tego zasilacza:
    firma: Enlight Corporanion
    Model no. : AP2-5400F-RV2S
    Serial no. : Z10600907

I tak się zastanawiam, że jeżeli można podłączyć 12 np. dysków + 2 FDD to musi być on stabilny. Tylko gdybym miał go włożyć do mojej obudowy to musiałbym troszeczkę zmodernizować kabelki, bo niepotrzebnie zajmowałyby miejsce, a zarazem odprowadzanie ciepła.
  • #10 3626470
    Team
    Poziom 15  
    Ja polecam płytę MSI.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru płyty głównej do podkręcania procesora Pentium 4 3.0 GHz z technologią Hyper-Threading na gnieździe Socket 478. Obecnie użytkownik posiada płytę ASRock P4VT8+, która nie spełnia oczekiwań pod względem podkręcania. Wskazano, że do overclockingu lepsze są płyty oparte na chipsecie Intela, np. Asus P4P800, który umożliwia stabilne podkręcenie FSB do około 250 MHz, choć zależy to od procesora, pamięci, zasilacza i chłodzenia. Płyty DFI są również polecane do podkręcania, jednak są droższe. Zalecane są także dobre pamięci RAM, np. OCZ, gdyż bez nich podkręcanie jest ograniczone. Problemy z niestabilnością systemu podczas testów 3DMark05 mogą wynikać z przegrzewających się mosfetów na płycie ASRock oraz słabszego zasilacza Codegen 300X (350W). Poprawę stabilności przyniosło zastosowanie lepszego chłodzenia PENTAGRAM FREEZONE QV-100 AlCu+ oraz rozważanie wymiany zasilacza na mocniejszy, np. serwerowy Enlight Corporation AP2-5400F-RV2S (400W). Wspomniano także o płytach Gigabyte i MSI jako alternatywach do rozważenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA