logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa - miganie świateł i wyświetlacza na luzie przy spadku obrotów silnika

przemo_21 29 Sty 2007 11:36 2552 5
REKLAMA
  • #1 3501623
    przemo_21
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam następujący problem. Podczas postoju na luzie zaobserwowałem miganie świateł mijania jak i Tid-u oraz podświetlonego wyświetlacza licznika. Są to minimalne spadki natężenia. Zauważyłem, iż dzieje sie to podczas opadania obrotów silnika. Owe miganie odbywa się w rytm spadków obrotów. Obroty na luzie to około 950. Nie dzieje się to za każdym razem, tylko sporadycznie.W trakcie normalnej jazdy nie zaobserwowałem migania. Jest to trochę wkurzające, bo nie wiem czy to usterka czy początki czegoś grożnego np. ostatnie tchnienia alternatora. Proszę o wyjaśnienie tej kwestii.
  • REKLAMA
  • #2 3501764
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3374
    Witam.
    Prawdopodobnie diody mocy do wymiany.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3501785
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    przemo_21 napisał:
    Nie dzieje się to za każdym razem, tylko sporadycznie.

Podejrzane połączenia.Przeglądnij styki,przewody. pozdrawiam.mon
  • REKLAMA
  • #4 3502448
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    czy corsa Diesel ? i czy na zimnym tak sie dzieje?
  • REKLAMA
  • #5 3502944
    yacek4
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Zacznij od szczotek regulatora napięcia bo mogły się zawiesić lub krzywo dolegają.
  • #6 3505503
    przemo_21
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Dzieje się to na zimnym jak i na ciepłym silniku. Coraz bardziej wydaje mi się to związane z obrotami silnika (1.7D). Jeżeli silnik ma wachania obrtów to i alternator będzie miał wachania a co za tym idzie również spadki natężenia i to widać na oświetleniu samochodu. Jeśli się myle to proszę wyprowadzic mnie z błędu.
    Czy to jest normalne iż na luzie wolne obroty niekiedy sobie minimalnie skaczą? Co może być tego powodem?
REKLAMA