logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przegrać nagrania z kamery NTSC na format PAL?

ww 08 Sie 2002 22:49 3045 2
REKLAMA
  • #1 31705
    ww
    Poziom 1  
    Cześć.
    Bardzo byłbym wdzięczny za info nt. możliwości konwersji sygnału NTSC na PAL - mam kamerę z nagraniami w stndrdzie NTSC i chciałbym przegrać nagrania ale w PAL-u.
    Czy dostępny jest jakiś konwerter ?
    :?:
    Z góry dziękuje za informacje w tej sprawie.
  • REKLAMA
  • #2 31908
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    konwertery do tego celu są drogie i stać na nie niektóre studia telewizyjne. Problem w tym jest taki że NTSC ma 60 półobrazów na sekunde a PAL - 50, urządzenie musi zapamiętać kilkanaście półobrazów i i co któryś usunąć. W prymitywny sposób można to wgrać do komputera z kartą video i potem odtwożyć w innym systemie, a przy okazji nagrać na płytę CD, niektóre magnetowidy miały możliwość zamiany NTSC na PAL ale tylko sygnału koloru, synchronizacja dalej była z NTSC przez co niemożna tego było nagrywać na więkrzości magnetowidów i oglądać na TV PALowskich
  • #3 117255
    Golden Flyer
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam ten sam problem. W studio chcą 30zł za godz. :( filmu. Poszedłem więc inną droga: kolega ma komputer z kartą tv pal/ntsc - nagrał film na twardziela a potem zgrał na plik avi a ten na cd. Wyszło tanio (koszt płytek) a ja mogłem wywiązać się z danej obietnicy (wcześniej obiecałem kopię filmu kilku osobom) :lol:
REKLAMA