logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator dmuchawy. Seat Ibiza. Płynna regulacja nadmuchu. Potencjometr.

kosmatek 29 Sty 2007 18:11 5950 16
  • #1 3503084
    kosmatek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Samochod Seat Ibiza (1990) posiada regulacje nadmuchu powietrza w trzech pozycjach 1-wylacznik 2-wolne obroty silnika 3-szybkie obroty silnika, chcialbym poddac to modernizacja by poprzez np. dodatkowy potencjometr byl regulowany nadmuch plynie a nie jak w fabrycznie przeskokiem (mocno - lekko). Problem polega na tym ze nie wiem jakiego potencjometra do tego uzyc.
    Załączniki:
    • Regulator dmuchawy. Seat Ibiza. Płynna regulacja nadmuchu. Potencjometr. Clipboard01.jpg (2.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3503208
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3503255
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3503359
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3503399
    kosmatek
    Poziom 23  
    Nie znam sie na tym dlatego pytam - prosilbym najlepiej o link gdzie taki regulator kupic za nie wygurowana cene - najelpiej zlozony choc z poskladaniem powinienem sobie poradzic. szukam samemu ale mam ostatnio pecha co do elektroniki, a nie chce niepotrzebnie znowu wydac pieniedzy.

NE504 IMPULSOWY REGULATOR OBROTÓW SILNIKA - moze byc?
  • #10 3503801
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Cytat:
    Polonez ma chyba pokrętła a ja suwaki.

Widać że nie miałeś takiego.
    Chodzi o tzw MR '93 z dodatkowym opcjonalnym regulatorem bezstopniowym. Jest w formie normalnego przełącznika z dużym metalowym radiatorem z tyłu. W środku jest miniaturowy potencjometr i układ hybrydowy do regulacji.
    Dostanie czegoś takiego sprawnego za rozsądne pieniądze jest dość kłopotliwe. Ale za to miałbyś już prawie gotowe bebechy dostosowane do zakresu -30 +70 stopni C.

CO do diy generatora to raczej na dwóch op-amp'ach z generacją piły i komparatorem - na 555 nie da się całkowicie wyłączyć wentylatora - co jest i dobre i nie dobre.
    Były takie już gotowe zestawy czy to z avt czy nordelektronik czy jeszcze kilku innych producentów. Jak trafie jakiś to ci tu wkleję link - chyba że ktoś zrobi to szybciej.
  • #11 3503832
    kosmatek
    Poziom 23  
    No poloneze nie mialem - a z tego co piszesz wiecej bym spalil złotowek na paliwo jezdzac po zlomach niz zamowil kit :)
    takie to jest cos? http://www.nordelektronikplus.pl/sklep/search.asp raczej bez problemu podmienie potencjometr na suwakowy.
  • #13 3503946
    janek_vip
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Wg mnie możesz użyć praktycznie każdego potencjometru, ale pośrednio do płynnego sterowania wentylatorem.

Tu jest schemat -- rys. 3. Sterowanie odbywa się P1.
    Schemat (reg siln.gif)

Najważniejsze jest, aby dobrze doprowadzać moc z tego regulatora. Gdzie miałeś umieszczony oryginalny regulator? Zwykle są umieszczone w dobrze wentylowanym miejscu. Chłodzone powietrzem z wentylatora.
    Mam podobny problem, tylko że ja chcę naprawić regulator ze skokową regulacją :D

Jak robisz własny regulator, to może podaj lub zmierz moc (prąd) pobierany przez wentylator (mi też się przyda). Mój wentylator dmuchawy pobiera ok 11 A. Wychodzi ok 130 W (nie wiem, czy to czasem nie za dużo :D ).

Przyda się, żeby dobrać tranzystor :D
    Powodzenia...
  • #14 3504492
    kosmatek
    Poziom 23  
    Tylko gdzie wtyknac amperomierz? - chyba szeregowo przy wlaczniku styknie? - najlatwiejsze dojscie. Jak znajde chwile to rozloze konsole i zmierze prad.

A wydawalo sie ze bedzie to proste a wychodzi na to ze trzeba kombinowac :( Myslalem ze zmieszcze sie w kwocie 10zl a tu ni huhu.
  • #15 3505103
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3505157
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 3505668
    kosmatek
    Poziom 23  
    Chlopaki na skladanie tego do kupy strace sporo czasu - nigdy czegos takiego nie robilem wiec musialbym uzupelniac dosc spore luki w wiedzy elektronicznej. Pociagajacy ten schemat jest to fakt ze nie wyglada na skaplikowany, zalozmy ze kupie wszystkie elemety tej skladanki (liste zakupow prosilbym byscie mi napisali- tak bym nie musial facetowi w sklepie tlumaczyc co to ma byc :) ) to czy wystarczy ze polutuje to wg. schematu i po podlaczeniu bedzie dzialac? (lutowac potrafie na tyle ze wymienialem diody w podswietleniu telefonu sony j5)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omawiano możliwość modernizacji regulatora dmuchawy w samochodzie Seat Ibiza (1990), który fabrycznie posiada trzy pozycje nadmuchu (wyłącznik, wolne obroty, szybkie obroty). Celem jest uzyskanie płynnej regulacji nadmuchu za pomocą dodatkowego potencjometru, najlepiej suwakowego, zamiast skokowej zmiany. Podkreślono, że sam potencjometr nie wystarczy ze względu na moc wentylatora (ok. 11 A, około 130 W), dlatego konieczne jest zastosowanie impulsowego regulatora obrotów (PWM) z tranzystorowym kluczem mocy, np. na tranzystorach V-MOS lub IRFZ44N. Proponowano użycie generatora PWM opartego na układzie NE555 lub bardziej zaawansowanym układzie z dwoma wzmacniaczami operacyjnymi, który umożliwia pełne wyłączanie wentylatora. Wskazano na gotowe zestawy (kity) do regulacji obrotów, np. z Nordelektronik lub AVT, a także na możliwość pozyskania regulatorów z innych samochodów (np. Polonez MR '93) z bezstopniową regulacją. Omówiono także kwestie montażu, chłodzenia tranzystorów i pomiaru prądu wentylatora w celu doboru odpowiednich elementów. Autor rozważa samodzielne wykonanie układu, prosząc o listę elementów do lutowania i wskazówki dotyczące montażu, podkreślając, że lutowanie prostych elementów zna z wymiany diod w telefonie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA