logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozjaśnić obraz w monitorze Hyundai DeluxScan 5870?

seybr 12 Wrz 2003 10:31 2131 12
REKLAMA
  • #1 324134
    seybr
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Wlasnie mam monito Monitor Hundai DeluxScan 5870 ( moj win98se widzi go jako Monitor Hundai DeluxScan 17G+ale to szczegol :) .Moj monitor daje ciemny obraz ? Moge go rozjasnic softwerem i jest oki, w grach czasem nie jest az tak pieknie...Ale w filmach obraz jest do bani>ciemny jak cholera a rozjasniacze softwerowe nic nie daja.Czy mozna spokojnie rozjasnic monitor poprzez rozebranie obudowy i potencjiometry ?
  • REKLAMA
  • #2 324159
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    tak, mozesz podkrecic napiecie na siatce g2 (pokretlo screen na trafopowielaczu - zwykle to to na gorze)
    ale wczesniej sprawdz czy nie jest zanizone zarzenie (6.3V)
  • REKLAMA
  • #3 326248
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    :arrow: candle w mojej praktyce stwierdzam że screen zazwyczaj jest "na dole" (na górze zazwyczaj focus) jeśli oczywiście trafopowielacz stoi na nogach. Popraw mnie jeśli jest inaczej!
  • #4 326278
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    :arrow: zdzich - faktycznie :oops: no to juz moj drugi popis... najpierw hot w obudowie so23 a teraz pokretla :D
  • #5 328905
    seybr
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    dzienki o to mi chodzilo :) jak bede mial czas to sobie pogrzebie
  • #6 330585
    rkabi
    Poziom 11  
    Witam
    Mam ten sam problem . Dzięki za Podpowiedz!!!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1274359
    enas
    Poziom 12  
    dzieki :-) ja tez skorzystam i zabieram sie do pracy :-) aa i jeszcze jedno ile tak mozna go podkrecic? pol obrotu czy jak ? to samo dotyczy Focus :-) z gory dziekuje za info :-)

Dodano po 32 [minuty]:

Witam
    A więc podkręciłem z 0,5mm w lewo dolno gałkę i od razu zrobiło się ładniej jak zrobiłem na 1mm to z czarnego w Dosie robił się jakby brązowy… więc ustawiłem na ok. 0,5mm
    Powiedzmy że już jest znośnie :-) od razu w OSD można ustawić jasność na 55% a ostrość na 81% do tej pory obydwa na 100% :/ co prawda focus się nie bawiłem (lecz tego nie wykluczam), proszę napisać w jakim stopniu można operować focus. Aa i jeszcze jedno za monitor dałem 60zł :-) bo o 2 monitor który służy mi do testów innych komputerów zamiast co chwilkę odłączać swój.

Z góry dziękuje za informacje :)
    Pozdrawiam
    Darek enas
  • #8 1274858
    Jacenty1
    Poziom 11  
    Witom kolegów.
    Focus to inaczej ostrość.Kręcimy tyle ile chcemy :D A tak poważnie to zobaczysz jak dużo można pokręcić.

Pzdr. Jacenty
  • REKLAMA
  • #9 1274954
    enas
    Poziom 12  
    1. wiem do czego jest FOCUS, ale zastanawiam się czy można i ile można kręcić… np. jak z jasnością podnosimy przecież napięcie i ma to jakiś wpływ jeśli przesadzimy… dlatego zastanawiam się jak jest w przypadku FOCUS :-)
    2. i jeszcze jedno czy takowe „regulacje można robić na włączonym monitorze????
    ja robiłem na wyłączonym i pochwali sprawdzałem rezultaty. Sorki może to debilne ale wychodzę z założenia że jeśli nie posiadam takowej wiedzy, lepiej i bezpieczniej czynić to na wyłączonym (z racji że WN jest tuż tuż).
  • #10 1274955
    gumis3477
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam

Mam identyczny problem z takim monitorem, po poruszeniu jasnością i ostrością obraz zrobił się wystarczająco jasny ale przy wyświetlaniu drobnej siatki na ekranie z pasków czarno siwych pojawia sie kolorowy wzorek, a na jednolitym białym tle też jakby widać paski czym to może być spowodowane?
  • #11 1287099
    enas
    Poziom 12  
    oki FOCUS zrobiony :-) mozna w prawo i w lewo poruszac i widac ze zaczyna sie robic Ostry :) naprawde tera zladnie swieci i wyglada 10razy lepiej niz przed zakupem :D nio nio Pozdrawiam i dziekuje za INFO :)

aa i jeszcze jendo :-) pytanie do SPECJALISTÓW : czy rozjaśnienie (podniesienie napięcia) na trafopowielaczu skraca jego zywotnosc? jak tak to o ile mniej wiecej

z gory dziekuje za info
  • #12 2442507
    xfix
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Widze ze wiesz oco chodzi a mozesz mi powiedziec jak wygloda ten powielacz to moze taka duza cewka o wysokim napieciu bo tam sa 2 pokretła prosze o odp dziekuje z gury
  • #13 2442850
    enas
    Poziom 12  
    tak zgadza sie zwykle koloru czarnego :) zalecam delikatne krecenie i baczne obserwowanie tego co sie dzieje, jesli masz srobokret izolowany to lepsze to niz krecenie palcami ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z ciemnym obrazem w monitorze Hyundai DeluxScan 5870, który w systemie Windows 98SE jest rozpoznawany jako Hyundai DeluxScan 17G+. Użytkownicy potwierdzili możliwość rozjaśnienia obrazu poprzez regulację potencjometrów na trafopowielaczu, zwłaszcza pokrętła oznaczonego jako "screen" (napięcie na siatce G2). Zalecane jest wcześniejsze sprawdzenie napięcia żarzenia (6,3 V), aby wykluczyć jego niedobór. Dyskusja wskazuje, że potencjometr "screen" zwykle znajduje się na dole trafopowielacza, a potencjometr "focus" (ostrość) na górze. Regulacja powinna być delikatna, najlepiej za pomocą izolowanego śrubokręta, aby uniknąć uszkodzeń. Podkręcenie potencjometru screen o około 0,5 mm poprawia jasność obrazu, ale zbyt duże przesunięcie może powodować zniekształcenia kolorów (np. brązowy odcień w DOS). Focus można regulować swobodnie, co poprawia ostrość obrazu. Pojawiły się pytania o wpływ podniesienia napięcia na żywotność trafopowielacza, jednak brak jednoznacznej odpowiedzi. Dodatkowo zgłoszono problem z pojawianiem się kolorowych wzorków i pasków na jednolitym tle po regulacji jasności i ostrości, co może wskazywać na inne usterki lub ograniczenia monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA