logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość sygnału TV przy użyciu wzmacniacza antenowego?

matias333 29 Sty 2007 19:43 2902 17
REKLAMA
  • #1 3503593
    matias333
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Witam. Mam problem z anteną naziemną a problem to taki że mam podłączone 3 telewizory pod jedną antene. Telewizory sa dzielone poprzez splitery i obraz na pierwszym TV /najbliżej wejscia kable do domu/ jest OK ale czym dalej to gorzej, ostatni TV to ma obraz fatalny jak na antenie pokojowej. Wiem że sa duże spadki przez dzielenie przez splitery. Moje pytanie: czy jest cos sprawdzonego żeby poprawic jakośc obrazu, słyszałem o jakims wzmacniaczu sygnału. A może cos innego doradzicie?
  • REKLAMA
  • #2 3503676
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Ja mam w domu jedną antenę na dwa telewizory, ale przez splitery niskostratne. Ten drugi jest połączony kablem 15 metrowym i nie ma zauważalnych strat sygnału. Proponuję kupić takie splitery, lub wzmacniacz antenowy do domowej instalacji telewizyjnej z osobnymi wyjściami na poszczególne telewizory. Pozdrawiam.

Wyrzuciłem cytat. [hefid]
  • #3 3505749
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Wszystko zależy od poziomu sygnału uzyskanego z anteny.

W Twoim przypadku skoro na pierwszym obraz jest dobry, można pomyśleć o zastosowaniu wzmacniacza czy aktywnego rozgałęźnika (o ile wszystkie inne elementy sieci są dobre - czyli przewody, jakość połączenia)
    Narysuj schemat Twojej instalacji.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #4 3505964
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam , nie wiem jaką masz antenę jeśli ze wzmacniaczem to dobry rozgałęznik powinien załatwić sprawę . Jeśli antena jest bez wzmacniacza to można poeksperymentować dokładając wzmocnienie najlepiej przy samej antenie . Pozdrawiam .
  • #5 3506084
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    witam,też mam 3 TV na jednej antenie ze wzmocnieniem czyli typu szerokopasmówka ze wzmacniaczem ,ale nie ma żadnej różnicy w jakości obrazu,w jednym kablu idzie zasilanie 12V,a dwa pozostałe są odseparowane na gorącej żyle kondensatorami 100pF,a dalszy TV 150pF,u Ciebie są duże różnice bo jest słaby sygnał z anteny,radziłbym zastosować wzmacniacz antenowy,pozdr.
  • #6 3513125
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, jeżeli antena jest Ok , i kable ok , to pradopodobnie straty są na rozgałęzieniu , dlatego zastosowałbym rozgałęźnik aktywny . Bardzo dobre robi telmor ich symbol to RTA-140 na allegro widziałem coś około 30 złotych .
  • #7 3513674
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Witam.
    Szkoda że kolega "matias333" nic nie napisał jaką ma antenę, jak ma daleko do stacji nadawczych TV, i jak ma to w tej chwili podłączone, a zwłaszcza jakich spliterów teraz używa. Bo jeżeli ma szerokopasmówkę ze wzmacniaczem, to wystarczą dwa niskostratne splitery, i nie trzeba mu tracić kasy na niewiadomo jakie rozgałęźniki.
  • #8 3514213
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Szkoda, że kolega matias333 nie narysował schematu o który prosiłem. Nie ma sensu rozpisywać się w tym wątku, skoro sam zaintreresowany od 3 dni milczy - poczekajmy za nim.
  • REKLAMA
  • #9 3525093
    matias333
    Poziom 13  
    Witam. Dzieki za zainteresowanie i pomoc w moim problemie. Przepraszam że sie nie odzywałem ale nie byłem w zasiegu komputera. Przesyłam schemat mojej instalacji antenowej.Nadajnik jest około 15 kilometrów /w lini prostej/ od moich anten. Prosze o dalsze sugestie Jak poprawić jakość sygnału TV przy użyciu wzmacniacza antenowego?
  • #10 3525148
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Witam.
    Pierwszy spliter masz 5-1000 a drugi 5-900 czy obydwa splitery są tej samej firmy?.
    Zamień miejscami splitery.
    Pozdrawiam
  • #11 3525154
    matias333
    Poziom 13  
    Nie. Każdy innej firmy
  • #12 3525189
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Odłącz tamte dwa TV weź tamten spliter 5-900 i podłącz do pierwszego TV.
  • REKLAMA
  • #14 3526833
    matias333
    Poziom 13  
    A jaki użyc splitter bo znlazłem takie 5-1000, 5-900, 0-1000 ktora wartosc jest ważna
  • #15 3527575
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Witam.
    A zrobiłeś tak jak Ci napisałem wczoraj. Chyba 3-4 posty wyżej?
    Sprawdź ten spliter 5-900, wstaw go w miejsce tego pierwszego i będziesz wiedział czy jest dobry czy nie.
    Pozdrawiam.
  • #16 3527677
    matias333
    Poziom 13  
    No nie zardzo sie da bo troche by było z tym roboty bo ten spliter 5-1000 nie jest na Efkach. Chce kupic zamiast tego 5-900 ale jakie najlepsze ma miec paramerty
  • #17 3527702
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Poczekaj. Po co masz na darmo wydawać pieniądze. Jeżeli ten drugi spliter okaże się też dobry, a Ty kupisz nowy i nic to nie poprawi. Sprawdź jednak ten spliter koniecznie i wszystkie kable, wtyki, gniazda, złączki które wychodzą z pierwszego splitera i idą do reszty.
  • #18 3529404
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Ale najpierw spraw czy przypadkiem ten odcinek kabla między pierwszym a drugim spliterem jest przyzwoity. Mam nadzieję że jest to porządny kabel satelitarnu z piankowa izolacja. Jezlei izolacja jest poliwinitowa to możesz z czystym sumieniem ten kabel wyrzucić. Odległośc 15 km to niewiele i sygnał na przyzwoitej antenie tez powinien byc dobry.
    najlepiejj dla prób odlączyc wszystkie splitery i zestawic odcinek lini o najwiekszej długości a nastepnie ocenić jaki jest odbiór. Jeżlei słaby to szukamy po nitce do kłębka. Jezlei będzie ok to wstawienie dwóch spliterów pogorszy sygnał o kilka dB i wtedy bedziemy wiedzieli gdzie jest błąd...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy obniżającej się jakości sygnału TV na kolejnych telewizorach podłączonych do jednej anteny naziemnej za pomocą splitterów. Obraz na pierwszym telewizorze jest dobry, natomiast na dalszych jakość znacznie spada, co wynika ze strat sygnału spowodowanych rozgałęzieniem i długością kabli. Rozwiązania proponowane w dyskusji obejmują zastosowanie niskostratnych splitterów, aktywnych rozgałęźników oraz wzmacniaczy antenowych montowanych najlepiej blisko anteny, aby zrekompensować straty sygnału. Ważne jest również sprawdzenie jakości kabli, wtyków i połączeń oraz unifikacja splitterów tej samej firmy i parametrów. Zalecane jest wykonanie schematu instalacji i testowanie poszczególnych elementów, np. zamiana miejscami splitterów, odłączenie części instalacji w celu oceny sygnału. Wskazano na możliwość użycia wzmacniacza antenowego do domowej instalacji oraz aktywnego rozgałęźnika, np. modelu Telmor RTA-140, który jest dostępny w przystępnej cenie. Parametry splitterów takie jak pasmo przenoszenia (np. 5-900 MHz, 5-1000 MHz) mają znaczenie dla jakości sygnału i powinny być dobrane odpowiednio do instalacji.
REKLAMA