logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz antenowy 230V wybrać do rozdzielenia sygnału na dwa telewizory?

/matthew/ 17 Wrz 2007 15:32 3223 12
REKLAMA
  • #1 4292489
    /matthew/
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam taki problem.. antenę mam podłączoną do wejścia w magnetowidzie i z wyjścia mam jakaś przejściówkę czy coś na dwa telewizory i jeden telewizor który jest w drugim pokoju ma gorszą jakość.. ale gdy podłącze tylko ten telewizor bezpośrednio do wyjścia w wideo to obraz jest dość znacznie ładniejszy niż przy użyciu tego rozdzielacza. nie mam dostępu do anteny ale pomyślałem ze może jakiś wzmacniacz antenowy który podłącza sie do prądu coś by pomógł, zgadza sie? Tylko nie wiem co wybrać... nie potrzebuje żadnego wyszukanego urządzenia tylko coś najprostszego co poprawi mi odbiór kanałów...
  • REKLAMA
  • #2 4292547
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Można spróbować zastąpić rozdzielacz sygnału TV urządzeniem aktywnym
    (ze wzmacniaczem). W zasadzie przy dwóch odbiornikach nie powinno być
    takich problemów z poziomem sygnału, chyba że długości przewodów są
    znaczne (powyżej kilkudziesięciu metrów). Rozdzielacze pasywne powinny
    być indukcyjne, markowe, ze złączami typu "F" (nakręcane na kabel).
    Rozdzielacze aktywne mają do wyboru liczbę gniazd wyjściowych, niektóre
    mają regulowane wzmocnienie. Koszt to kilkadziesiąt złotych.
  • #3 4292755
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    /matthew/ napisał:
    ale gdy podłącze tylko ten telewizor bezpośrednio do wyjścia w wideo to obraz jest dość znacznie ładniejszy...

Czy jest całkiem "ładny"? Tzn. czy jest prawidłowy? Sygnał z magnetowidu ma dostatecznie duży poziom, aby zasilić dwa telewizory. Nie tu leży problem. Posprawdzaj przewody i rozdzielacz w różnych konfiguracjach. Np. podłącz do tego bliżej położonego telewizora sygnał przeznaczony do tego w drugim pokoju. Diagnozuj i znajdziesz sam przyczynę.
  • REKLAMA
  • #4 4292765
    /matthew/
    Poziom 11  
    kabel nie jest długi, ma na oko max z 10 metrów. a możesz mi podać jakieś dokładne linki do tego o czym mówisz albo chociaż dokładne nazwy? jakiś taki zwykły wzmacniacz jak często widać na giełdach za kilkanaście złotych nic nie da? podpiąłbym kabel idący od anteny do wzmacniacza i już potem do magnetowidu i dalej tak samo jak mam obecnie. Czy to nie jest dobry sposób i nic nie da?
  • #5 4292789
    Remeknapr
    Poziom 33  
    /matthew/ napisał:
    podpiąłbym kabel idący od anteny do wzmacniacza...

Nie kupuj żadnego wzmacniacza, to bez sensu. Magnetowid dobrze odbiera? Co jest źródłem sygnału? Antena indywidualna, czy kablówka?
  • #6 4292812
    /matthew/
    Poziom 11  
    Jest to antena indywidualna raczej dwie kierunkowe. Jak chcę oglądać przez magnetowid to wtedy mam ładniejszy obraz tyle że wtedy ono musi być włączone..
  • #7 4292847
    Remeknapr
    Poziom 33  
    /matthew/ napisał:
    Jest to antena indywidualna raczej dwie kierunkowe. Jak chcę oglądać przez magnetowid to wtedy mam ładniejszy obraz tyle że wtedy ono musi być włączone..

Niewiele mówi to, co piszesz. Ładniejszy, brzydszy... Napisz konkretnie, czy masz jakieś zastrzeżenia do odbioru przez magnetowid? Czy obraz jest poprawny, bez "śniegu" i dodatkowych efektów? Tak bywa, że starsze telewizory gorzej sobie radzą w przypadku słabego sygnału niż magnetowid, który ma układ toru wizyjnego na bardzo wysokim poziomie technologicznym. Jeśli magnetowid odbiera dobrze, to i 5 do niego podłączonych telewizirów też powinno dobrze odbierać. Jeśli nie chcesz trzymać włączonego magnetowidu, to musisz kupić dwa nowe telewizory, albo kombinować ze wzmacniaczami, ale przy antenach, nie na "dole". Nie wiadomo co się bardziej opłaca.
  • REKLAMA
  • #8 4293589
    /matthew/
    Poziom 11  
    mam zastrzeżenia do odbioru przez magnetowid. Niestety w tym sek ze nie mam dostępu do wzmacniacza przy antenie ani do samej anteny..
  • #9 4293698
    Remeknapr
    Poziom 33  
    /matthew/ napisał:
    mam zastrzeżenia do odbioru przez magnetowid.

To już jakis konkret. Niestety złego sygnału nie da się skutecznie naprawić na końcu kabla. W każdym razie niewiele można zdziałać.

Cytat:
    Niestety w tym sek ze nie mam dostępu do wzmacniacza przy antenie ani do samej anteny..

???
  • REKLAMA
  • #10 4293778
    /matthew/
    Poziom 11  
    mam na myśli to ze antenę mam na balkonie a jego mam zabudowanego i nie mam jak sie dostać do anteny, z dachu tez sie nie da.
    Cytat:
    [...]Niestety złego sygnału nie da się skutecznie naprawić na końcu kabla[...]
    skutecznie ale jakaś poprawa była by? chodzi mi głównie o to żeby nie szumiało i obraz był choć trochę wyraźniejszy..
  • #11 4294016
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    Wypowiedź kolegi "Remeknapr" to sedno sprawy.
    Jeśli sygnał z anteny mna zbyt niski poziom to nic nie zrobisz.

Na początek oceń : czy z samych anten bez magnetowidu , rozgałęzień , odbiór jest czysty bez szumów (śniegu). Jeśli tak to możesz myśleć o wzmacniaczu i rozgałęzieniach. W przypadku gdy już samych anten masz szumy należy zacząć od doboru anten , ustawienia kierunku, doborze zwrotnicy, przewodów i wzmacniaczy . Poczytaj na FORUM ELEKTRODY o podobnych problemach.

Polecam abyś wybrał coś z produktów radmora http://www.sklep.elpio-bis.com.pl/index.php/c...iacze?osCsid=d14f95fc3e607195032ffddb56ac97c1.
    Nie traktuj tego jak reklamę konkretnego sklepu. Jest to tylko przykład.
    zdzisław
  • #13 4294858
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Uporządkujmy- bo mamy jeden telewizor. drugi, gorszy, wideo...
    Mamy jeden kabel przychodzący od anteny: zarabiamy mu koniec(montujemy wtyczkę lub wtyczkę z separatorem i zasilaczem), podłączamy do TV i ...co mamy? We Wrocku spodziewam się 4-5 silnych stacji i obraz z nich ma być czyściutki. Gdy nie jesteśmy zadowoleni, można spróbować ze wzmacniaczem, ale: 1)musi on przepuszczać składową stałą do wzmacniaczy(wciąz nie wiemy, czy one tam są w antenie, ale zakładam, że tak); 2) efekt może nie być zadowalający- poprzednicy pisali dlaczego.
    Jeżeli wepniemy zgodnie z instrukcją magnetowid, to ten sam obraz nie powinien się pogorszyć(a nawet jest możliwe, że będzie lepszy).
    Jak zrobimy wszystko co w naszej mocy z jednym TV, to można dopiero myśleć o rozdzielaniu sygnału i podłączaniu drugiego. Oczywistym jest, że żaden rozgałęźnik nie pomoże w dobrym odbiorze... a przy słaby jego stosowanie z tego powodu jest nieracjonalne.
    Skoro teraz drugi TV pracuje gorzej- przyczyny mogą być trzy:
    -kiepski telewizor(przenieść- zamienić je miejscami),
    -uszkodzony rozdzielacz(łatwo sprawdzić zamieniając wyjścia, a skoro tylko podłączenie drugiego ma wpływ na pierwszy- to w ogóle jest do bani!),
    -uszkodzony kabel(najprawdopodobniej na którymś końcu winna wtyczka- obejrzeć).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rozdzielenia sygnału antenowego na dwa telewizory, gdzie drugi telewizor ma gorszą jakość obrazu przy użyciu pasywnego rozdzielacza podłączonego do wyjścia magnetowidu. Sygnał antenowy pochodzi z anteny indywidualnej, brak dostępu do samej anteny i wzmacniacza przy antenie. Długość kabla jest krótka (około 10 metrów). Rozwiązania sugerowane w dyskusji to zastąpienie pasywnego rozdzielacza aktywnym wzmacniaczem antenowym z regulacją wzmocnienia, jednak podkreślono, że wzmacniacz na końcu kabla (za magnetowidem) nie poprawi znacząco jakości sygnału, jeśli sam sygnał jest słaby. Zaleca się najpierw sprawdzenie jakości sygnału bez rozdzielacza i magnetowidu, a także diagnostykę kabli i połączeń. W przypadku słabego sygnału antenowego konieczne jest wzmocnienie przy antenie, co jednak jest niemożliwe ze względu na brak dostępu. Wskazano, że magnetowid może mieć lepszy tor wizyjny niż telewizory, co tłumaczy lepszą jakość obrazu przy bezpośrednim podłączeniu. Jako przykład prostego wzmacniacza antenowego polecono mikrowzmacniacz abonencki WSA-807 dostępny w sklepach internetowych, np. radmor. Podkreślono, że rozgałęźniki pasywne powinny być markowe, indukcyjne, ze złączami typu "F". Koszt wzmacniaczy aktywnych to kilkadziesiąt złotych. Ostatecznie, bez poprawy sygnału u źródła (antena, wzmacniacz przy antenie) nie da się skutecznie poprawić odbioru na końcu instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA