logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić pokruszone zawieszenie głośnika w kolumnach scenowych?

vahoo 12 Wrz 2003 16:15 3399 13
REKLAMA
  • #1 324484
    vahoo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam bardzo dobre kolumny scenowe, tylko ze glosniki maja pokruszoną gume (zawieszenie). Jak mozna to naprawic albo czy mozna to naprawic. Prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 324544
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1473
    Witam
    Są fachowcy którzy to robią samemu się w to niebaw.Ostatnio za wymianę membran /a nie resorów / do altus 140 zapłaciłem po180zł od sztuki to i może drogo ale taniej niż nowe a brzęczą OK.
    Pozdrawiam
  • #3 324668
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    mozna wymienic cale membranik z resorem koszt na gl. 25cm ok 15zl plus wlasna robocizna
  • #4 324699
    luck678
    Poziom 12  
    Robiłem to samemu i nie ma z tym zadnych problemow.
    Trzeba tylko dokładnie wyśrodkować nową membranę.
  • REKLAMA
  • #5 324917
    vahoo
    Poziom 11  
    Dzięki za porady.
    Mębrany są w idealnym stanie, a ze sa to głośniki szwajcarskiej firmy Elektro-Voice to chyba niedostane nigdzie nowych membran. Zalezy mi tylko na resorach, a wogole niechce w to inwestowac zbyt duzej kasy.
  • #6 324929
    vahoo
    Poziom 11  
    Ciekawostką jest to, że dolny glosnik basowy niema napędu, tzn niema magnesu i cewki. Chyba wychwytuje drgania mniejszego glosnika i przetwarza na bas (mniejszy ma chyba 12 cali a duzy 15 cali).
    Moze ktos spotkal sie z takim patentem? Prosze o opinie na ten temat.

Z góry dziękuje!
  • REKLAMA
  • #7 325023
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    To o czym piszesz to pasive radiator. Jest to specyficzny rodzaj obudowy bass reflex, tyle, że tutaj mamy do czynienia z rezonansem radiatora pasywnego a nie rezonansem tunelu. Ma on tak samo jak głośnik parametry T-S. Co do wymiany resoru to zwracam uwagę, że po jego wymianie zmieni się nieco podatność zawieszenie... no chyba, ze zastosujesz taki sam materiał:)
  • #8 325825
    Jarek Skowronski
    Poziom 12  
    Prościej mówiąc masz obudowę z membraną bierną, promieniującą basem w takt częstotliwości dyktowanej przez normalny głośnik dynamiczny :wink: A co do zawieszenia, to kup tą membrankę, delikatnie oderwij zawieszenie od niej i przyklej do starej, ale tak, żeby była centryczna. (robiłem tak z głośnikami Tonsila i wszystko gra.
  • #9 325988
    vahoo
    Poziom 11  
    jeszcze raz dzieki wszystkim,
    cos poprobuje i mam nadzieje ze sie uda
  • #10 326027
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Kol."pioart" Jak sam zauważyłeś po takiej moim skromnym zdaniem regeneracji brzęcza. Prywatnie radzę Tobie weż te głosniki do TONSIL'a na pomiary do komory akustycznej a sam się przekonasz ile są one w tej chwili warte. Bez urazy to tak jakbyś zawulkanizował prezerwatywę. Wierz mi ale taka jest rzeczywistość.
  • #11 326555
    pioart
    Poziom 38  
    Witam.
    Nie lubię potyczek słownych ale ignorancja k. :!: marian-48 mnie zagotowała.Głośniki moje były regenerowane przez fachowca z Wrześni to takie miasto 60km od Poznania w którym to mieści się taka mała fabryczka o nazwie TONSIL a ten w/g Ciebie mierny fachowiec to już były pracownik tej małej fabryczki który do dzisiejszego dnia zajmuje się weryfikacją, być może jesteś lepszym fachowcem no to pokłony.Komora to i owszem ale nie ona jest odpowiedzialna za dzwięk.Słowo "BRZĘCZĄ" /w kwesti tłumaczenia/ oznacza że grają rewelacyjnie.Jeśli kogoś ugodziło sorka. I jeszcze jedno jak by kolegę
    vahoo byłoby stać na komorę to by sobie nabył nowe głośniki i dawno zapomniał o sprawie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 326707
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Kol pioart nie masz powodu niepotrzebnie się unosić. Gdzie jest Września i TONSIL to ja doskonale wiem gdyż prowadzę serwis gwarancyjny od lat - niektórzy z Was szanowni koledzy mają znacznie mniej lat.Bodajże 1,5 roku temu będąc w w/w zakładzie była poruszana ta sprawa. I oświadczam, że nie jest to tylko moja opinia-oczywiście opinia negatywna w w/w sprawie. Ja nie twierdzę o braku fachowości byłego pracownika Tonsila a powiem coś wręcz przeciwnego to jest bardzo dobry fachowiec. Jest tylko jedno ale jakie ma parametry taki głośnik - z pewnością dużo mu brakuje do orginału. A tak z ciekawości zapytam jeśli oczywiście wolno - ten wsad do regeneracji głośników to jest firmowy czy to są jakieś podróby.Bo jest to chyba dość istotna sprawa?
  • #13 327360
    pioart
    Poziom 38  
    Witam
    Co do "wsadów" to oryginał stosuję zasadę nie należy poprawiać dobrego na siłę ,a jesteśmy zbyt biedni żeby inwestować w g... . a nie w sprawdzone.
    Pozdrawiam.
  • #14 328549
    dawid006
    Poziom 2  
    Ja kupilem na giełdzie membrany 20cm we Wrocławiu i naprawilem juz 5 głośników. Grają bardzo dobrze!! Troche cieżko się je montuje. Ja kleiłem klejem o nazwie Jovatex (taki czerwony)można dobrze wysterowac sobie ułożenie membrany poniewaz klej ten podczas schniecia robi sie elastyczny. Koszt jednej sztuki to 5 zł za 20cm średnice. Szkoda tylko ze sprzedają na membranie poliuretanowej(tzw.piance).polecam jeżeli zależy Ci na tanim koszcie naprawy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem pokruszonego zawieszenia gumowego w głośnikach kolumn scenowych, zwłaszcza w głośnikach marki Elektro-Voice. Użytkownicy sugerują wymianę całego zawieszenia (resoru) lub membrany wraz z zawieszeniem, co jest możliwe do wykonania samodzielnie przy zachowaniu precyzyjnego wyśrodkowania membrany. Koszt wymiany resoru dla głośnika 25 cm to około 15 zł plus własna robocizna, natomiast wymiana membran może być droższa (np. 180 zł za sztukę w przypadku Altus 140). Wskazano także na możliwość regeneracji poprzez przyklejenie nowej membrany do starego zawieszenia, co wymaga dokładnego centrowania. Poruszono temat głośnika pasywnego (passive radiator) bez magnesu i cewki, który współpracuje z aktywnym głośnikiem basowym, co jest specyficznym rozwiązaniem obudowy bass reflex. Dyskusja zawierała również opinie na temat jakości regeneracji i wartości naprawianych głośników, z uwzględnieniem serwisu w firmie Tonsil. Jako tanią i skuteczną metodę naprawy polecono membrany poliuretanowe dostępne na giełdzie, klej Jovatex (elastyczny podczas schnięcia) oraz samodzielny montaż z zachowaniem centrowania membrany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA