logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena CB z piwnicy - jak zamontować i podłączyć na dachu?

Tomek515 30 Sty 2007 17:03 2420 15
REKLAMA
  • #1 3507302
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    witam znalazłem w piwnicy taką antenke(zdjęcia poniżej) chciałbym sobie dać ją na dach. Chciałbym aby wypowiedział sie ktos czy bedzie coś z niej? Bo mam sama antene a co z mocowaniem, no bo jak kabel podłącze;/?
    Załączniki:
    • Antena CB z piwnicy - jak zamontować i podłączyć na dachu? 20070130064.jpg (39.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Antena CB z piwnicy - jak zamontować i podłączyć na dachu? 20070130062.jpg (37.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Antena CB z piwnicy - jak zamontować i podłączyć na dachu? 20070130061.jpg (21.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3507599
    Tomek515
    Poziom 23  
    Dzięki dobry człowieku! Swoją droga nie wiedziałem ze to antena za 190zł(nowa) bo mam ja za free ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3507996
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Według mnie to jest chyba jedna z najlepszych o ile nie najlepsza antena Presidenta. Kolega zapomniał jeszcze tylko o paru metrach kabla antenowego, ale to grosze około 1.50zł - 2.50zł za metr. Ale Tobie tam dużo nie będzie trzeba.
    Pozdrawiam.
  • #5 3508531
    Tomek515
    Poziom 23  
    No to mam antenke ;) kupie kabel wtyczki mocowanie i może z tego będzie :)

A miałem ja w domu 2 lata! myśląc ze to nie użyteczny smieć :| ehh
  • REKLAMA
  • #6 3512898
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    na jaki dach chcesz wystawić ta antenkę? auta czy domu? bo jeśli domu to poszperaj na forum zanim wejdziesz na dach - bo samo przykęcenie jej do jakiegoś uchwytu nie wiele da...
  • #7 3513284
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 191
    jeżeli chcesz ją dać na dach to najlepiej na dużym kawałku blachy tak z 1m 2 bedzie wtedy dobrze się stroić i będzie dobre odbicie pozdrawiam
  • #8 3513388
    slajdolot
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    berlingo napisał:
    jeżeli chcesz ją dać na dach to najlepiej na dużym kawałku blachy tak z 1m 2 bedzie wtedy dobrze się stroić i będzie dobre odbicie pozdrawiam

Kolega dobrze mówi mój sąsiad jeszcze przed mija fascynacją CB miał antenę samochodową (chyba lemm) z dorobionymi przeciwwagami. ale jak chcesz ją dać na dach to puść ją na Allegro i kup sobie jakąś stacjonarkę. Pozdrawiam Marcin
  • #9 3513529
    misiek700
    Poziom 11  
    bodzio1587 napisał:
    Witam.
    Według mnie to jest chyba jedna z najlepszych o ile nie najlepsza antena Presidenta. Kolega zapomniał jeszcze tylko o paru metrach kabla antenowego, ale to grosze około 1.50zł - 2.50zł za metr. Ale Tobie tam dużo nie będzie trzeba.
    Pozdrawiam.

To ja wtrącę swoje 3 grosze, że kabel antenowy do CB to nie jest zwykły koncentryk.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 3513634
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Witam.
    Do "misiek700" dlaczego mnie cytujesz? Czy gdzieś w moim poście wyczytałeś że ja napisałem że kabel antenowy to zwykły koncentryk?
    Pozdrawiam.

Do "slajdolot" Po pierwsze: ta antena jest lepsza od stacjonarnej ponieważ ma niewiele gorsze parametry, a jest dużo krótsza i łatwiej ją zamontować. Po drugie skąd wiesz że kolega nastawia się na DX-y. A i przy tej antenie zamontowanej na dachu i zestrojeniu, będzie uzyskiwał dalekie łączności i też DX-y może robić.
    Pozdrawiam.
  • #11 3513732
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    :arrow: bodzio1587
    Nie zabieraj głosu w sprawach na których się nie znasz... :|
    A piszesz kompletne bzdury - bladego pojęcia nie masz o antenach... :cry:

:arrow: misiek700 Kabel zasilajacy antenę to jednak zwykły koncentryk 50Ω
  • Pomocny post
    #12 3513799
    bodzio1587
    Poziom 18  
    "jozefg" To może mi napiszesz w którym miejscu piszę bzdury.
  • #13 3513922
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    bodzio1587 użyj przyjacielu Szukaj, dowiedz się co nieco o antenach a dopiero potem się wypowiadaj
  • #14 3513977
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    bodzio1587 napisał:
    Po pierwsze: ta antena jest lepsza od stacjonarnej ponieważ ma niewiele gorsze parametry, a jest dużo krótsza i łatwiej ją zamontować. Po drugie skąd wiesz że kolega nastawia się na DX-y. A i przy tej antenie zamontowanej na dachu i zestrojeniu, będzie uzyskiwał dalekie łączności i też DX-y może robić.
    Jest to totalna bzdura i świadczy o braku znajomości tematu.
    Zalecam lekturę literatury fachowej w celu uzupełnienia wiedzy na ten temat.

:arrow: Jeżeli w dalszym ciągu będziesz kolegów w błąd wprowadzał to wylądujesz w dziale dla początkujących.
  • Pomocny post
    #15 3513980
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

bodzio1587 napisał:
    ... Po pierwsze: ta antena jest lepsza od stacjonarnej ponieważ ma niewiele gorsze parametry, a jest dużo krótsza i łatwiej ją zamontować. Po drugie skąd wiesz że kolega nastawia się na DX-y. A i przy tej antenie zamontowanej na dachu i zestrojeniu, będzie uzyskiwał dalekie łączności i też DX-y może robić...

Jeżeli dla kogoś wykładnikiem tego, czy antena jest dobra, czy zła jest łatwość zamocowania na dachu, to nie ma o czym dalej rozmawiać.
    Jak antena samochodowa o zysku około 4dBi (tak ją reklamują sprzedawcy) może być lepsza od jakiejkolwiek prawidłowo zbudowanej i zainstalowanej anteny stacjonarnej ?. Nawet prostej anteny o zysku 1 dB ?
    Antena samochodowa powinna być instalowana na samochodzie, i nigdzie indziej. Tam jest jej miejsce. Nie na dachu domu, czy na parapecie okna.
    Do instalacji na dachu budynku stosuje się zupełnie inny typ anten. Tak samo, jak zupełnie inne anteny montuje się na balustradach balkonów.
    Wszystkie porady związane z instalacją anten samochodowych w innych miejscach, niż to przewidział konstruktor anteny, świadczą o poziomie wiedzy osób udzielających takich porad.
    Porady tego typu zaniżają poziom forum, a tym samym są sprzeczne z regulaminem Elektrody.
  • #16 3518958
    Tomek515
    Poziom 23  
    Spoko, dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Znalezioną w piwnicy antenę samochodową CB można zamontować na dachu, jednak wymaga to odpowiedniego mocowania, kabla antenowego oraz strojenia. Antena ta, prawdopodobnie model President WA27, jest ceniona za dobre parametry i kompaktowe rozmiary, co ułatwia montaż. Do instalacji potrzebne są: uchwyt montażowy (np. magnetyczny lub masztowy), kabel koncentryczny 50 Ω oraz wtyczki antenowe. Montaż na dachu budynku wymaga zastosowania dużej metalowej powierzchni (np. blachy o powierzchni około 1-2 m²) jako przeciwwagi dla prawidłowego działania anteny. W dyskusji podkreślono, że antena samochodowa nie jest optymalna do stałej instalacji dachowej, gdyż do tego celu stosuje się specjalistyczne anteny stacjonarne o innych parametrach i konstrukcji. Wymiana anteny na dedykowaną stacjonarną jest rekomendowana dla lepszej efektywności i trwałości instalacji. Wątpliwości dotyczące rodzaju kabla zostały wyjaśnione – do anten CB stosuje się standardowy kabel koncentryczny 50 Ω. Strojenie anteny jest niezbędne dla uzyskania optymalnej pracy i zasięgu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA