logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY GDM1972 - Obraz nieostry, zbieżność i bicie serca po 15 minutach

LUCOM 13 Wrz 2003 10:07 1617 7
  • #1 325171
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    Obraz nieostry, brak zbieżności i ciemny obraz.
    Wymiana elka C39 w zasilaczu, regulacja ostrości na trafie, przelutowanie PK i wzm. RGB i znaczna poprawa, ale jeszcze za ciemny.
    Na G1 -65V.

Zbieżność słaba w prawym górnym rogu,

ale głównie chodzi o to że pozostał taki objaw jak na USG bicie serca, w poziomie po bokach rastra, ale nie non-stop tylko co chwilę, nie jest to zmniejszanie się obrazu tylko bicie w poziomie ale nie na całej wysokości tylko miejscowo, obserwuje się również b.nieznaczne rozjaśnianie i przyciemnianie obrazu w takt bicia.

Dodatkowo całość przesunięta w prawo i regulacją z panela sterowania ani PR-ką nie da się dojechać do lewego boku, brakuje 1cm w rozdzielczości 800x600 natomiast w wyższych jest dużo gorzej...

prośbę o schemę już zapodałem...
  • #2 325178
    LUCOM
    A więc uszkodzony był C217, który odpowiada za centrowanie obrazu w poziomie, ale co z tym biciem ?
  • #3 325335
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    cos ci sie puszcza przy maksymalnej amplitudzie sygnalu korekcji EW?
  • #4 325421
    LUCOM
    dla potomnych:
    przy zaniżonej pojemności C405 = 47uF/200V (główne elko na B+) brak WN.
  • #5 325423
    LUCOM
    tak

już wywaliłem kilka elek 1uF/50 i 10uF/50 przy LA7856 i jest OK jeśli chodzi o "bicie serca" obserwuję go....

pozostaje przesunięcie w poziomie w prawą stronę, które skorygowałem w 800x600 na styk wymianą kondensatora C217.

Ale w większej rozdzielczości obraz ucieka w prawo...
    Wszedłem w tryb serwisowy i również nie mogę uzyskać dobrych rezultatów, tutaj głównie reg. poduchy....

wywaliłem również elko 10uF/200V w odchylaniu...i jest jaśniej ale coś ten kinol jest ponury....chmmm 92rok prod....

Regulacja jaskrawości screenem na trafie istnieje, ale do pewnego momentu dalej obraz się robi plastyczny -> kinol nie wyrabia...

Natomiast z panelu sterowania regulacja jaskrawości wizualnie jest minimalna, tak jakby jej wcale nie było, a jednak w czasie regulacji mam zmianę BRT -5,7 do -10,6V
  • #6 327681
    LUCOM
    A więc uszkodzony jest LA7856, może ktoś ma dobry z wylutu, cena nowego jest zaporowa :(
  • #7 1598946
    steed1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Też mam taki monitorek. Chodził super, jednak do pewnego momentu. Co jakiś czas włączał się jakby nie mógł, czyli odpalał, ale ze zwłoką. Cieszyłem się że jeszcze chodzi, aż pewnego dnia się nie włączył. Dałem do serwisu, bo w/g mnie nie ma co tam grzebać (nawalone elektroniki jak w ruskim czołgu). Facet zdębiał. Nie wiedziłał jak się do tego zabrać. W/g niego taki monitor poprostu nie został nigdy wyprodukowany. Powiedział że nie zrobi go bo nie ma schematu. I tak oto w ten sposób monitor leży w piwnicy już z 2 latka, aż może kiedyś dorwę do niego schemat. Więc jak ktośma to bardzo proszę. Dziękuję, że są jeszcze ludzie, którzy używają ten monitor - jeśli działa to jest SUPER
  • #8 1599011
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6845
    ver osc hor osc LA 7856 ( * przebiegi na 12/13 pin)
    we Wrocku firma Wimel cena 22,00zł ( na zach. 1,86euro)

www. wimel.prv.pl
    tel 071- 3302989 lub kom.0601730112

p.s.
    jest to produkcja sony jak mawiają Sony It"s Sony
    czy czasami w tym monitorze
    kinol nie pracuje z wspólną G1 czyli G1 na masie
    i napięcia nalezy mierzyc odnośnie niej
    czyli nap.G2 odnosnie G1 rzedu 500-600V
    jak jest CXA1907S sprawdz go

Podsumowanie tematu

✨ Monitor SONY GDM1972 wykazuje problemy z nieostrym i ciemnym obrazem, brakiem zbieżności oraz charakterystycznym "biciem serca" w poziomie po bokach rastra, które pojawia się okresowo i objawia się także minimalnym rozjaśnianiem i przyciemnianiem obrazu. Wymiana kondensatora elektrolitycznego C39 w zasilaczu oraz regulacja ostrości na transformatorze i przelutowanie elementów PK i wzmacniacza RGB przyniosły poprawę, jednak obraz pozostaje zbyt ciemny. Przesunięcie obrazu w prawo, niemożliwe do skorygowania regulacją z panelu ani potencjometrem PR, wynika z uszkodzenia kondensatora C217 odpowiedzialnego za centrowanie poziome. Wymiana kondensatora C217 poprawia centrowanie w rozdzielczości 800x600, ale w wyższych rozdzielczościach problem się nasila. Uszkodzony jest również układ LA7856, który może powodować efekt "bicia serca" i problemy z jasnością obrazu. Wymiana elektrolitów 1uF/50V i 10uF/50V przy LA7856 poprawia stabilność obrazu. Monitor z 1992 roku ma ograniczenia kinolowe, które wpływają na jasność i plastyczność obrazu. Regulacja jasności z panelu sterowania jest minimalna mimo widocznej zmiany napięcia BRT. Wskazano również na konieczność pomiarów napięć względem G1, które wynoszą około -65V, oraz na możliwość sprawdzenia układu CXA1907S. Schemat monitora jest poszukiwany przez użytkowników, co utrudnia naprawę. Cena nowego układu LA7856 jest wysoka, dlatego poszukiwany jest używany z demontażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA