logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor SONY CPD-1704S - problem z odswieżaniem i rozdzielcz

sewerr 15 Paź 2003 21:26 1743 15
REKLAMA
  • #1 362738
    sewerr
    Poziom 12  
    Zakupilem monitor i udalo mi sie go uruchomic ale dziwnie sie zachowuje, a mianowicie: raz dziala normalnie a raz tak jakby bylo za duze odswiezanie (taki efekt). Obecnie kozystam z rozdzielczości 1024x768@85Hz ale gdy zmniejszam odswiezanie lub rozdzielczosc obraz sie zamazuje - tak jak wspomnialem wyzej daje efekt wizualny taki jakbym przesadzil z odswiezaniem. Prosze o pomoc. Z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 364004
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Zimny lut w odchylaniu poziomym albo elka w zasilaczu...
    Sprawdz czy nie zmieniaja sie napiecia na PK (G2,G4 i RGB )przy zmianach rozdzielczosci.
  • REKLAMA
  • #3 364249
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    eugene: moglbys mi powiedziec co jest na g4? - jesli to pomylka to przepraszam, nie chce zeby to wygladalo jakbym sie czepial, ale po prostu nie wiem
    skoro to 17" zakladam ze ma dwa focusy, wiec pewnie jeden z nich to g4 (v-focus?)
  • #4 364418
    sewerr
    Poziom 12  
    zimne luty nie sądze bo przepatrzylem całą płytę ale zerknę jeszcze raz. Co do elek to właśnie skupiłem sie na zasilaczu, częśc wymieniłem ale efekt ten sam. Jak podstawię resztę to dam znać
  • REKLAMA
  • #5 364779
    eugene
    Poziom 26  
    W tego typu usterkach bardzo pomocne bywa przyjrzenie sie tetnieniom napiec stałych , bo zakłócenia na ekranie najczesciej pochodza od niewydolnego zasilania (czasami jest to efekt przebicia w kondensatorach bądz trafie).

Swietnie Candle -bezbłednie odgadłes moje intencje. W tych monitorach ostrosc reguluje sie jeszcze na G3(Focus) ktora z rozpedu pominalem(zamiast przecinka miala byc kreska) Tylko nie wniosło to niestety nic do tematu bo kol. Sewerr nie pomierzył nawet tych napiec ktore daje sie zmierzyc na zakresie 1000V (bez sondy wysokonapieciowej).
  • REKLAMA
  • #6 387721
    sewerr
    Poziom 12  
    pomierzylem wreszcie te napiecia i na G2 jest 69V, na R - 111V, na G - 111V i na B - 114V. Wymieniłem wszystkie elki na zasilaczu i nic nie pomogło. Monitror startuje ale dopuki nie wejdzie w tryb graficzny rozmazuje obraz, jak wejdzie pochodzi ok. 15 sekund i wyłącza się, gaśnie led i zaczyna piszczeć transformator na zasilaczu. Jeżeli włącze go bez podłączenia pod kompa zaczyna piszczeć odrazu - nie wchodzi w stan czuwania.
  • #7 387743
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    g2 masz o te 200V za male, g3 znowu nie zmierzyles
    juz nie wspominajac o zmianach napiec w czasie
  • #8 387809
    sewerr
    Poziom 12  
    nie mam pojęcia gdzie jest g3 a co do zmiany napiec to też nie moge ich zmiezyc ponieważ monitor gasnie w trybie graficznym po ok. 15 sekundach. napiecia mierzylem uruchamiając kompa w dosie. prosilbym jakas wskazuwke gdzie znajduje sie g3. z góry dziekuje
  • #9 387816
    eugene
    Poziom 26  
    Jesli na trafopow nie ma trzeciego regulatora(drugi focus) to daj sobie spokoj.
    Zakladam ze Twoj woltomierz ma przynajmniej 20 kOhm/V .....
    Czy probowales wystartowac zasilacz na sztucznym obciazeniu ? -zeby upewnic sie ze chodzi stabilnie ?
    Jesli nie to zrob to. Bedziemy mieli pewnoc ze to przywiera odchylanie (trafo , korekcja, cewki, dioda i kondens. zabezpieczajace e.t.c.)
  • #10 387827
    sewerr
    Poziom 12  
    Przepraszam alenie znam sie na tym tak ja wy. Czy możecie mi napisać jak sztucznie obciązyć??
  • #11 387848
    eugene
    Poziom 26  
    Zarowka 60W na +B przy wylutowanym tranzystorze odch. poz....
    Uruchamiasz i mierzysz napiecia z zasilacza.
  • #12 388972
    sewerr
    Poziom 12  
    udalo mi sie pomiezyc napiecia na g2,r,g,b przy zmianach rozdzielczości i odswiezania, tak więc:
    800x600 przy 85Hz g2 64V, r 102V, g 103V, b 106V,
    1024x768 przy 85Hz g2 64V, r 107V, g 108V, b 111V,
    1024x768 przy 60Hz g2 68V, r 112V, g 1113V, b 117V,
    Jak rozjaśniłem obraz na max to napięcia na rgb wskoczyły do 140V ale g2 nadal takie niskie czyli 64V
  • #13 389073
    eugene
    Poziom 26  
    Przede wszystkim to musisz zaczac troche myslec... ,a nie wysylac prawie 1MB koszmarki zeby zaznaczyc dwa czerwone koleczka i zadac bezsensowne pytanie.
    Zarowka ma swiecic przy wylutowanym tranzystorze ..
    czyli łączysz ją do ktoregos z tych zaznaczonych punktow i do masy(najlepiej do napiecia +B zasilajacego stopien koncowy-gorny punkt na schemacie)
    Napiecie G2 jest zdecydowanie za niskie RGB sa OK
    Czy ekran przypadkiem nie przygasa jak stajesz miernikiem na G2 ?
  • #14 618525
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    A pomyslal ktorys z szanownych kolegow ze ten monitor to moze byc najzwyczajniejszy uniscan ??
    Dzialajacy tylko na wysokich rozdzielczoscia
    Proponuje to przemyslec, sony lubial sprzedawac uniscany do stacji roboczych
  • #15 620088
    eugene
    Poziom 26  
    A co powiesz na to ?
    cytuje kol Sewera
    "Wymieniłem wszystkie elki na zasilaczu i nic nie pomogło. Monitror startuje ale dopuki nie wejdzie w tryb graficzny rozmazuje obraz, jak wejdzie pochodzi ok. 15 sekund i wyłącza się, gaśnie led i zaczyna piszczeć transformator na zasilaczu. Jeżeli włącze go bez podłączenia pod kompa zaczyna piszczeć odrazu - nie wchodzi w stan czuwania."
    A G2,ktore ma ok 60V to wg Ciebie OK ?
  • #16 620985
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    yyyyy sory w takim razie przyznaje sie do wielkiego bledu

Podsumowanie tematu

✨ Monitor SONY CPD-1704S wykazuje problemy z odświeżaniem i rozmywaniem obrazu przy różnych rozdzielczościach i częstotliwościach odświeżania. Obraz jest rozmazany przy niższych ustawieniach, a przy 1024x768@85Hz pojawia się efekt nadmiernego odświeżania. Pomiary napięć na elektrodach G2, R, G, B wykazały zbyt niskie napięcie na G2 (około 64-69V zamiast oczekiwanych około 200V), co może powodować problemy z ostrością i stabilnością obrazu. Wymiana elektrolitów w zasilaczu nie przyniosła poprawy. Monitor po uruchomieniu działa około 15 sekund w trybie graficznym, po czym się wyłącza, a transformator piszczy, co wskazuje na możliwe uszkodzenie zasilacza lub układu odchylania poziomego. Zalecane jest sprawdzenie stabilności zasilacza na sztucznym obciążeniu (np. żarówka 60W na linii +B przy wylutowanym tranzystorze odchylania poziomego) oraz kontrola napięć na elektrodach G2, G3 (focus) i RGB podczas pracy monitora. Istnieje podejrzenie, że monitor może być modelem Uniscan, działającym poprawnie tylko na wysokich rozdzielczościach, co warto rozważyć przy diagnozie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA