logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku twardego: IDE czy SATA – który interfejs wybrać do nowego komputera?

pio_ta 01 Lut 2007 21:03 2097 16
REKLAMA
  • #1 3516604
    pio_ta
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Planuję zakup nowego dysku sprzedawca zaproponował mi dysk z interfejsem serial ATA zamiast taśmy ale niewiele zrozumiałem z tego co mi mówił,doradzcie co mam zrobić
  • REKLAMA
  • #2 3516617
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Jaką masz płytę główną ?
  • #3 3516657
    pio_ta
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Płyta główna Gigabyte GA8i848P-G
  • #4 3516739
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3516869
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6489
    Ja bym brał ATA/133, zysk szybkości z SATA I będzie żaden a tylko problem jakbyś chciał zainstalować starszy system.

W razie czego (rozbudowy) nie ma problemu z podłączeniem dysku PATA pod kontroler SATA, przejściówki nie są drogie.
  • #8 3517049
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    tzok niby dlaczego autor postu ma zainstalować starszy system? zysk szybkości jest kilkuprocentowy, taśmy s-ata są bardziej poręczniejsze a cena takich dysków jest podobna. I po co bawić się w jakieś przejściówki- kolejny wydatek, teraz może sobie zakupić HDD s-ata II a później w razie wymiany sprzętu płyte która obsługuje s-ata II, myśle że na tym polega myślenie ''w przyszłość''.
  • #9 3517348
    tzok
    Dawno mi przeszło kupowanie "przyszłościowych" podzespołów. Dyski SATA II na płytach z kontrolerem SATA I lubią sprawiać problemy. Dysk SATA-150 nie jest ani odrobinę szybszy od ATA-133, jedyną przewagę jaką uzyskuje SATA jest NCQ ale to dopiero od wersji SATA II. Żaden dysk do użytku domowego nie osiąga większych transferów niż 100MB/s więc czy iterfejs ma przepustowość 133, 150 czy 300MB/s niczego nie zmienia. W razie potrzeby dysk PATA można podłączyć pod kontroler SATA przez przejściówkę za kilkanaście PLN.

Mam płytę na i865... pierwsze co zrobiłem to wyłączyłem całkowicie kontroler SATA, żeby odzyskać zasoby a kupując nowy dysk wybrałem model ATA/133, żeby uniknąć problemów z Windowsem 98SE, przeniesieniem systemu i w razie ew. awarii z odzyskiwaniem danych. Jeszcze jedno - ATA powoduje mniejsze zakłucenia, bo pracuje z dużo niższą częstotliwością (ok 10x). Poza NCQ nie widzę żadnej zalety SATA, kolejny bezsensowny wymysł speców od marketingu. Z logicznego punktu widzenia transmisja równoległa (o ile możliwa ze względów ekonomiczno-technicznych) jest lepsza od szeregowej - pracuje z niższą częstotliwością, wprowadza mniejsze opóźnienia i jest prostsza w realizacji.
  • #10 3517450
    Biszkopcik
    Poziom 12  
    no nieźle się uśmiałem, przecież od dawna wiadomo że wycofywane standardy są najlepsze :D

zauważ ze nowsze płyty mają najczęściej już tylko jedno gniazdo PATA... w razie przyszłej zmiany płyty tylko z tym problemy będą (przejściówki nie zawsze są stabilne, i takie fajne)

co do problemów z dyskami SATAII na płytach SATAI - słyszałem, osobiście jakoś mnie nigdy nie dosięgnęły.

no i ostatni argument... Pata powoduje mniejsze zakłócenia?
    :D :D
    to właśnie przez zakłócenia trzeba było wymyślić nowy standard
    już powyżej ata33 trzeba się było ratować wynalazkami typu kabel 80żyłowy :D
    a niektórzy producenci dysków nie mają modeli Ata 133, bo zakłócenia są już zbyt duże

no ale...każdy ma prawo mieć swoje zdanie :D

Pozdrawiam :D
  • #11 3517517
    tzok
    PATA jest wrażliwa na zakłócenia i dlatego konieczne było ekranowanie przewodu sygnałowego a standard ATA/133 nie został oficjalnie zatwierdzony, dlatego nie wszyscy producenci zdecydowali się go wdrożyć. ATA/133 ma taktowanie 33MHz, natomiast SATA/150 ok 1,5GHz (i 20% narzut kodowania)... to chyba nie wymaga komentarza.
  • REKLAMA
  • #12 3517797
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Dorzucę swoje 3 grosze:

+ (za SerialATA)
    na samym początku występowania tego standardu przy instalowaniu systemu (WinXP) na dysku SerialATA trzeba było podawać w trakcie instalacji sterowniki do kontrolera SerialATA (a czasem i RAID) na dyskietce (!). Dziś na szczęście nowe płyty "widzą" dyski SerialATA bez takich akrobacji - sam ostatnio sprawdziłem na płycie Asusa (modelu nie pamiętam). Więc z punktu widzenia praktycznej eksploatacji jest wszystko jedno (zysk faktyczny z "szybszej" magistrali jest minimalny, a problemy z interfejsem zdarzają się dość rzadko).

- (przeciw SerialATA)
    z przykrością zauważam, że bardzo często kabelki do SerialATA wykonane są niedbale - twarde, sztywne, a zaczepy trzymają leciutko, zwłaszcza w płycie głównej. Efekt - jak ktoś często otwiera skrzynkę - łatwo poluzować kabel do dysku i "nagle system nie działa".
    No i po co było to nowe złącze zasilania - czy Molexowi czegoś brakowało ?
  • #13 3518006
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    al777 - molexowi bylo brak mozliwosci podlaczania do backplane'ow.
  • #14 3518015
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    I jeszcze jeden plus dla s-ata, jeśli posiadamy dwa takie dyski to możliwe jest odłączanie drugiego dysku w czasie pracy.
  • #15 3525461
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 260
    Dorzucę swoje dwa grosze:
    Byłem przeciwnikiem nowości, ale SATA przy dużych plikach sprawuje się lepiej.
    Robiłem testy:

Sprawdzcie sami jak sie kopiuje film.

SATA jako systemowy i kopiowalem film 700MB i:
    SATA -> SATA - ok 13 sekund
    PATA -> SATA - ok 15 sekund (czyli PATA też ma szybki odczyt)
    PATA -> PATA - ok 30 sekund
    SATA -> PATA - ok 30 sekund (tutaj występowało takie zjawisko, że był szybki odczyt kilkunastu procent, a potem pasek się zatrzymywał na sekundę, by PATA zdążył zapisać i tak w kółko kilka razy, aż przeszło 700mb - czyli PATA sie zadławiał)

Czyli wynika z tego że dyski PATA są wolniejsze od SATA przy zapisie danych- dławią się, ale przy odczycie są równie szybkie
    Dodam że plik 700MB to transfer liniowy i wtedy najłatwiej sprawdzić dyski

Mam na codzień styczność z komputerami i sprawdzałem ten stest z różnymi dyskami i płytami glownymi - w różnych konfiguracjach były różne czasy, ale zawsze w stosunku około 1:2
  • #16 3526453
    tzok
    Tylko pytanie do w/w testu.
    Czy były to identyczne dyski, tylko jeden w wersji PATA a drugi SATA? Jeśli nie to nic z tego "testu" nie wynika. No i oczywiście czy dysk SATA obsługiwał NCQ czy nie?
  • #17 3526560
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 260
    Tak, dyski były identyczne, SATA bez NCQ

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru dysku twardego z interfejsem IDE (PATA) lub SATA do nowego komputera z płytą główną Gigabyte GA8i848P-G, która posiada kontroler SATA. Zalecane jest wybranie dysku SATA ze względu na kompatybilność z płytą i szybszy transfer danych. Należy jednak upewnić się, że dostępne są odpowiednie kable SATA oraz złącza zasilania, ewentualnie stosując przejściówki MOLEX-SATA. Wśród argumentów za SATA wymienia się wyższą częstotliwość taktowania magistrali (ok. 1,5 GHz vs 33 MHz w ATA/133), mniejsze problemy z zakłóceniami, możliwość hot-swap oraz lepszą ergonomię kabli. Przeciwnicy wskazują, że realne korzyści prędkościowe SATA I w porównaniu do ATA/133 są minimalne, a dyski SATA II mogą sprawiać problemy na starszych kontrolerach SATA I. Testy kopiowania dużych plików wykazały, że dyski SATA są znacznie szybsze przy zapisie danych niż PATA, choć odczyt jest porównywalny. Dyski SATA bez funkcji NCQ nie oferują dużych przewag prędkościowych. W praktyce nowoczesne płyty główne obsługują SATA bez konieczności instalacji dodatkowych sterowników, choć kable SATA bywają mniej trwałe i łatwiej się poluzowują. Podsumowując, dla płyty Gigabyte GA8i848P-G rekomendowany jest dysk SATA, co zapewnia lepszą kompatybilność i wydajność, przy zachowaniu uwagi na odpowiednie okablowanie i zasilanie.
REKLAMA